Mariadistel zaaien en verzorgen

Mariadistel in de kruidentuin
©Annca – Mariadistel

De mariadistel is een opvallende distelsoort met paarse bloemen en wit gevlekte bladeren. De plant wordt zo’n 80-120 cm hoog en komt van nature voor in Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De mariadistel heeft medicinale doeleinden en wordt in Argentinië, China, Venezuela en Hongarije grootschalig geteeld. In Europa is de mariadistel een adventieve soort en soms verwilderd. Mariadistel word dan ook regelmatig gekweekt in de kruidentuin.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bijzonder kruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×60 cm
Zaaidiepte: 0 mm
Planthoogte: 80-120 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Silybum marianum

Bloemkleur:
Paars

Mariadistel zaaien en planten

Ondanks dat mariadistel in het wild voorkomt, kun je de plant ook prima in de kruidentuin en moestuin zaaien. Dit doe je dan het beste in de maanden maart tot en met augustus. De mariadistel voelt zich zowel in de volle grond als in de tuinkas op zijn gemak.

VroegMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
LaatJunJulAug
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

De mariadistel heeft een kenmerkend wit vlekkenpatroon op de bladeren. Dit is dan ook de reden dat deze plant mariadistel heet. De legende is namelijk dat deze vlekken afkomstig zijn van de gemorste melk van de heilige maagd Maria. Daarnaast heeft de plant mooie paarse bloemen die erg opvallen. Witte bloemen zijn ook mogelijk, maar dit is zeldzaam.

Het is mogelijk om de mariadistel te eten. Zo kun je het bloemhoofdje net zoals artisjokken eten. De jonge bladeren van de plant kunnen gegeten worden op dezelfde manier als spinazie en de jonge stengels zoals asperges. De zaden van de mariadistel kunnen voor medicinale doeleinden gebruikt worden, dit gebeurt zelfs al eeuwenlang.

Tegenwoordig zijn er veel homeopathische middelen waar mariadistel in verwerkt zit. Ze staat dan ook voornamelijk bekend om haar herstellende en beschermende werking op de lever. Maar ook bij vergiftiging door de groene knolamaniet is de mariadistel werkzaam. Hierbij worden de stoffen silymarine of silibinine die in de zaden zitten gebruikt.

Onderhoud

Omdat de mariadistel een één- of tweejarige plant is, kun je het beste ieder jaar opnieuw zaaien. Wanneer de zaden rijp zijn kun je ze verzamelen om later weer uit te zaaien. Een andere optie is de plant zichzelf laten uitzaaien. De zaden zijn groot en zwaar en zullen daarom niet ver van de moederplant terecht komen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zaailingen door je hele tuin zult gaan vinden. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig.

De plant geeft voorkeur aan een licht beschaduwde plek en een humusrijke, voedzame grond. Het is belangrijk dat de bodem vochthoudend is. Daarnaast is de mariadistel geschikt voor tuinen met meerdere heesters en bomen. Maar zet haar haar wel op een plek met weinig boomwortels in de nabijheid. Maar je kunt de mariadistel ook solitair gebruiken. De mariadistel is goed winterhard en kan temperaturen tot -15°C aan.

Vorige
Perenboom met rijpe peer

Perenboom kweken: van planten tot oogsten

Volgende
Aloë Vera plant in de vensterbank

Voor beginners: de Aloë Vera plant verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.