Maïs kweken: van zaaien tot oogsten

Maiskolf aan de plant in de moestuin
©Sasapanchenko – Maïs

Maïs komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In landen zoals Peru en Mexico wordt maïs al meer dan 7000 jaar verbouwd. Hier gebruiken ze zelfs meerdere kleuren in de keuken zoals blauwe, zwarte en donkerrode maïs. Gelukkig is maïs in ons land tegenwoordig een redelijk ingeburgerde graansoort. Gele maïs smaakt heerlijk in diverse gerechten.

Het wordt tevens gegrild op de barbecue en geserveerd met roomboter. Zelf maïs kweken in de moestuin is niet moeilijk. Daarnaast is dit gewas een opvallende en verrassende verschijning tussen alle andere gewassen. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten als je zelf maïs wilt kweken, zaaien en oogsten. Zo weet je zeker dat de maïs oogst lukt en kun je deze zomer nog genieten van een gezonde lekkernij.

Maïs kweken

Maïs kun je prima direct in de volle grond zaaien. Dit vruchtgewas zaai je dan het beste in de maanden mei of juni. De grond is dan al lekker opgewarmd wat een goede basis vormt voor de groei van de maïs.

Voor een snelle start kun je maïs binnenshuis voorzaaien tussen maart en april.

Je kunt maïs ook voorzaaien onder glas, in de tuinkas of zelfs binnenshuis. Je kunt dan het beste beginnen met zaaien in maart of april. Maïs kweken in een koude kas of afgedekte bak kun je tevens in deze maanden doen.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 60×20 cm
Zaaidiepte: 1.5-2 cm
Planthoogte: 200-300 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Zea mays

Bloemkleur:
Wit, Geel

Maïs zaaien en planten

Maïs is een echte zonaanbidder en geeft dus de voorkeur aan een warme standplaats. Zoek dus eerst een zonnige plek uit in de moestuin. Maïs kan 200-300 cm hoog worden dus zorg dat je voldoende ruimte beschikbaar hebt. De plantafstand is ideaal als deze 60×20 cm is. De maïs zaden hebben voldoende aan een zaaidiepte van 1.5-2 cm. Dit vruchtgewas komt in bloei tussen juli en augustus, afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid natuurlijk.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen maïs zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf maïs kweken

Zelf maïs kweken is niet moeilijk. Toch zijn er natuurlijk enkele zaken waar je op moet letten. Bijvoorbeeld de bemesting van de bodem, de standplaats en de plantafstand. We hebben de belangrijkste stappen voor het zelf kweken van maïs voor je op een rij gezet:

 1. Maïs heeft behoefte aan veel zonuren en warmte. Kies dus het meest zonnige plekje in de moestuin uit als je zelf mais wilt gaan kweken. Hou hierbij rekening dat maïs een hoogte kan halen van 200-300 centimeter en daardoor schaduw kan creëren voor andere planten.
 2. Zorg ervoor dat de bodem goed bemest is. Maïs heeft namelijk best veel behoefte aan voedingsstoffen. Zeker als het om suikermaïs gaat die het meest voorkomt in de moestuin. Je kunt daarom overwegen om zelf compost te maken.
 3. Verdeel de ruimte in vlakken van 60×20 cm. Maak gaatjes van 1.5-2 cm diep en plaats hierin de maïszaden. Dek ze goed af met aarde want vogels en konijnen zijn dol op deze lekkernij.
 4. Geef het gewas regelmatig water maar overdrijf het niet. Maïs staat liever te droog dan te nat. Uiteraard is onkruid verwijderen belangrijk, evenals de controle op ongedierte en plagen.

De maïsplant verzorgen

Maïs stelt geen bijzondere eisen aan zijn verzorging. Het is een vrij sober gewas dat ook niet direct last heeft van ziekten en plagen. Toch zijn er wel een aantal zaken die je aandacht nodig hebben. We hebben een aantal belangrijke verzorgingstips voor je op een rij gezet:

 • Bescherm de jonge maïsplanten tegen knaagdieren. Vooral konijnen en muizen zijn dol op de jonge en sappige bladeren.
 • Geef de maïs regelmatig water als de weersomstandigheden droog zijn, maar doe dit wel met mate. De bodem mag zeer zeker niet te vochtig zijn.
 • Als de jonge maïsplanten tussen de 20-30 cm hoog zijn, kun je de zijscheuten verwijderen. Dit bevorderd de groei van de vrucht.
 • Mest halverwege de groei nog een keer bij. Dit kun je bijvoorbeeld doen met koemest korrels of wormencompost. Maïs heeft behoefte aan een voedingsrijke bodem.

Maïs oogsten en bewaren

Maïs die geschikt is voor de consumptie is vaak suikermaïs of pofmaïs. De kolven zijn rijp om geoogst te worden als de haren aan de bovenzijde (dit worden ook wel de stempels genoemd) verdroogd en bruin zijn. De mais moet mooi geel en halfzacht zijn. Je kunt de kolven makkelijk van de maisstengel afdraaien.

Wanneer je maïs kunt oogsten herken je aan de bruine haren (stempels).

Maïs kun je het beste direct na de oogst consumeren. Je kunt er ook voor kiezen om de kolven te drogen en bewaren. Daarna zijn ze echter alleen nog eetbaar als je ze eerst laat wellen. De smaak gaat dan als vanzelfsprekend wel achteruit. Maïs kun je dus het beste direct op de barbecue leggen of verwerken in een ander lekker gerecht.

Populaire maïsrassen

Maïs, of zea mays zoals de wetenschappelijke naam luidt, is leverbaar in heel veel verschillende rassen. Gelukkig zijn ze eenvoudig te kweken en zaaien in de moestuin. Voor menselijke consumptie wordt vaak suikermaïs of pofmaïs gebruikt.

Er bestaat tal van prachtig gekleurde maïs soorten. Let wel op of deze geschikt is voor menselijke consumptie.

De maïs die je onderweg op de velden ziet is vooral snijmaïs of korrelmaïs. Deze worden vooral gebruikt als veevoer. We hebben we de meest populaire maïsrassen voor je uitgelicht. Zo maak je altijd een goede keuze als je zelf maïs wilt kweken in de moestuin.

 • Golden Bantam: deze heerlijke suikermaïs is vol en zoet van smaak. De kolven zijn middelgroot en geschikt om te verwerken in diverse gerechten.
 • Tasty Sweet: deze lekkere suikermaïs is een hybride ras. Dat betekent dat deze maïs niet overgevoelig is voor ziekten en plagen. Tasty Sweet geeft sappige kolven met een typische maïs smaak.
 • Minipop F1: dit betreft een kleine soort maïs. Ze groeien snel en kunnen verwerkt worden in diverse roerbak en grillgerechten. Deze maïs is zoet en mild van smaak.
 • Prelude: dit ras rijpt vroeger dan andere suikermaïs soorten. De productie is vaak groot en de kolven zijn lekker vol en mooi donkergeel van kleur.
 • Simona: dit is een F1 ras pofmaïs dat niet extreem gevoelig is voor ziekten en plagen. Deze maïs kun je poffen om zelf popcorn mee te kunnen maken.

Ziekten en plagen bij maïs

Maïs heeft niet extreem veel hinder van ziekten en plagen. Het is een redelijk sterk gewas wat naast een goed bemeste bodem genoegen neemt met een sobere verzorging. Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken die je in de gaten moet houden als je zelf maïs wilt kweken in de moestuin.

 • Bladvlekkenziekte: de bladeren van maïs zijn gevoelig voor bladvlekkenziekte. Deze schimmel veroorzaakt bruine vlekken op de bladeren en ontstaat vaak bij een teveel aan vocht en warmte.
 • Boriumgebrek: als jouw maïskolven onregelmatige korrels hebben, dan kan het zijn dat de planten last hebben van een gebrek aan borium. De kolf is in dat geval niet helemaal gevuld met maïs waarbij de punten zelfs helemaal leeg kunnen zijn.
 • Fosfaatgebrek: jonge maïsplanten kunnen tevens last hebben van een gebrek aan fosfaat. Je kunt dit zien aan de paarse bladranden van de maïs. Fosfaatgebrek heeft in de meeste gevallen een achterblijvende groei tot gevolg.
 • Fritvlieg: ook de fritvlieg is een echte plaag voor maïsplanten. Je kunt de aanwezigheid van fritvliegen herkennen aan de misvormde bladeren.

Maïs en gezondheid

Maïs is een gezond vruchtgewas. Naast vezels bevat maïs ook veel vitamine B en C. Ook magnesium en mangaan zijn volop aanwezig. Het natuurlijke zetmeel in maïs zorgt ervoor dat hart en bloedvaten gezond blijven. Ook heeft het een preventieve werking tegen diabetes. Het houdt de bloedsuikerspiegel op peil en bevorderd de spijsvertering.

Maïs in de keuken

Maïs is super veelzijdig te gebruiken in de keuken. Je kunt de kolven in zijn geheel grillen in de oven of de barbecue. Vaak worden ze dan ingesmeerd met roomboter. Suikermaïs kun je ook prima roerbakken of verwerken in andere gerechten zoals soep, vlees schotels en salades. Pofmaïs kun je natuurlijk prima poffen om zelf lekkere verse popcorn van te kunnen maken. Ook kun je de gedroogde maïskorrels vermalen om ze te verwerken in koekjesdeeg.

Vorige
Kousenband kweken in de moestuin

Kousenband kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Uien zaaien en planten in de moestuin

Uien kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.