Maarts viooltje – Viola odorata

Maarts viooltje – Viola odorata

Het maarts viooltje is een echt keukenkruid dat veel wordt gebruikt in salades, dressings en als garnering. De viola odorata, zoals het maarts viooltje ook wel wordt genoemd, heeft een uitgesproken smaak. Daarnaast zorgen de witte en paarse bloemen voor een vrolijk geheel in de moestuin. Zelf maarts viooltje kweken is niet moeilijk. Dit kan in de volle grond, afgesloten bak en tuinkas.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Halfzon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 10-20 cm
Bloeiperiode: Mrt t/m Apr

Wetenschappelijke naam:
Viola odorata

Bloemkleur:
Blauw, Paars

Je eigen maarts viooltje zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Maarts viooltje zaaien en planten

Het Maarts viooltje zaaien en planten in je eigen moestuin is eenvoudig om te doen. Dit doet je het beste van september tot november in de volle grond. Tussen oktober en november kun je maarts viooltje het beste in een afgesloten bak of tuinkas voorzaaien. Ze staan dan tussen maart en april in bloei.

ZaaienSeptOktNov
Volle grond
Onder glas
PlantenJanFebMrt
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Het maarts viooltje is groenblijvend. Ook in de winter verliest het zijn groene blaadjes dus niet. Het keukenkruid kan heel goed in de moestuin worden gezaaid, maar hij voelt zich ook thuis in de border. Het maarts viooltje heeft een voedingsrijke bodem nodig die los en vochtig van structuur is. Het maarts viooltje heeft een bodem bedekkende groeiwijze. Dat betekent dat je dit keukenkruid heel goed op open plaatsen kunt zaaien.

Onderhoud

Maarts viooltje heeft voldoende meststof nodig. Voorzie de bodem dus regelmatig van goede voeding. Geeft het keukenkruid voldoende vocht maar zorg ervoor dat overtollig water wel goed afgevoerd kan worden. Controleer ook goed op de aanwezigheid van ongedierte zoals slakken. Deze tasten de jonge en kwetsbare bladeren van het maarts viooltje aan.

Vorige
Kleverige salie – Salvia glutinosa

Kleverige salie – Salvia glutinosa

Volgende
Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.