Kurkuma – Curcuma longa ‘Geelwortel’

Kurkuma – Curcuma longa ‘Geelwortel’

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd. Dit bijzondere keukenkruid is een smaakmaker in veel gerechten, maar is ook bekend door haar geneeskrachtige werking én gezonde invloeden op het lichaam. Van origine komt curcuma longa uit Azië. Hier wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd. Kurkuma heeft een intens gele kleur.

Qua smaak komt het overeen met de smaak van kerriepoeder. het is dan ook een veelgebruikt in de keuken, maar mag ook niet ontbreken in de medicijnkast. Het heeft een helende werking op wondjes en schrammen, maar wordt ook gedronken als kruidenthee om de algehele gezondheid te ondersteunen.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 10×15 cm
Plantdiepte: 10 cm
Planthoogte: 60-80 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Curcuma longa

Bloemkleur:
Rood, Roze

Kurkuma zaaien en planten

Kurkuma zaaien en planten in de moestuin doe je bij voorkeur onder glas of in een afgesloten bak. Kuruma zaai je liever niet direct in de volle grond. Als je kurkuma in een verwarmde kas of broeikas wilt zaaien, dan doe je dat in de maanden september, oktober of november. Ook als je curcuma longa in een afgesloten of koude kas wilt planten kun je dat het beste in één van deze maanden doen.

SeptOktNov
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Kurkuma wordt bij voorkeur gebruikt in Aziatische, Indiase en Indonesische gerechten. Het maakt een vast onderdeel uit van kerrie, en is een echte smaakmaker. Curry’s verkrijgen hun gelige kleur door het toevoegen van kerriepoeder en kurkuma. Kurkuma wordt ook als medicijn gebruikt. Vaak als thee om de algehele gezondheid van het lichaam te kunnen ondersteunen, maar curcuma longa heeft ook een helend effect op wondjes en heeft een ontstekingsremmende werking.

Onderhoud

Kurkuma doet het goed op een licht vochtige bodem die rijk is aan voedingsstoffen. Het uitplanten van jonge kurkuma doe je bij voorkeur als de temperatuur rond de 20 graden schommelt. Curcuma longa kan niet zo goed tegen koude temperaturen, en moet beschermd worden tegen vorst. Geef regelmatig water zodat de bodem vochtig blijft zonder overdreven nat te zijn.

Vorige
Zelf gemakkelijk kruidentuin aanleggen

Zelf gemakkelijk een kruidentuin aanleggen

Volgende
Korenbloem – Centaurea cyanus

Korenbloem – Centaurea cyanus

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.