Kousenband kweken: van zaaien tot oogsten

Kousenband kweken in de moestuin
©Nikolay Ponomarenko – Kousenband

Kousenband staat ook wel bekend onder de naam aspergeboon. De botanische naam van deze eenjarige slingerplant is vigna unguiculata ssp. sesquipedalis. Een behoorlijk moeilijke naam voor dit peulgewas. Zelf kousenband kweken is heel goed mogelijk in de moestuin, maar daarvoor moet je wel wat voorzorgsmaatregelen treffen.

Een goede verzorging is dus van groot belang als je wilt kunnen rekenen op een geslaagde oogst. Gelukkig is het aan de hand van deze complete gids niet bijzonder moeilijk om zelf kousenband te kweken, zaaien en oogsten. Zo kun je thuis genieten van deze bijzondere peulvrucht uit eigen tuin.

Kousenband kweken

Kousenband heeft heel veel behoefte aan warmte en zonlicht. Je kunt dit gewas dan ook prima voorzaaien in een verwarmde tuinkas of een afgesloten bak. Als je de beschikking hebt over een warme kas, dan kun je kousenband het beste zaaien in de maanden maart en april.

Wil je liever kousenband kweken in een koude kas, dan zijn de maanden april, mei en juni. Ook in de volle grond kun je zelf kousenband kweken in de moestuin. Je doet dat het beste in de maanden mei of juni, als de buitentemperatuur al wat warmer is.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Peulgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 100×40 cm
Zaaidiepte: 3 cm
Planthoogte: 200-400 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis

Bloemkleur:
Wit, Paars

Kousenband zaaien en planten

Kousenband zaaien in de tuin of moestuin doe je dus bij voorkeur op een zonnige plaats. Dit gewas heeft behoorlijk wat zonuren per dag nodig. De plantafstand die je het beste aan kunt houden is ideaal als deze 100×40 cm is. De zaden van de kousenband leg je 3 centimeter diep in de grond. Kousenband kan behoorlijk hoog worden. Een planthoogte van 200-400 centimeter is zeker geen uitzondering. Dit peulgewas staat in de maanden juli tot en met oktober in bloei.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen kousenband zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf kousenband kweken

Aan de hand van het onderstaande stappenplan kun je zelf kousenband kweken. Je weet dan zeker dat je geen belangrijke stappen in de voorbereiding overslaat. De kans op een gezonde en goed gelukte kousenband oogst is dan het grootst.

 1. Kousenband houd van een zonnige en warme plaats. Als je in de moestuin wel een warme plaats kunt vinden maar daar af en toe wel last hebt van wind, dan zou je een scherm kunnen plaatsen voordat je kousenband gaat planten.
 2. Kousenband houd van een luchtige bodem. Maak deze dus goed los voordat je gaat planten. Eventueel kun je de bodem overspannen met landbouwfolie om de grond lekker op te warmen. Laat het folie dan gedurende 2-3 weken zitten.
 3. Zet vlakken uit van 100 x 40 centimeter en maak in het midden gaten van 3 centimeter diep. Leg de zaden van de kousenband voorzichtig in de gaatjes en dek deze af met wat aarde.
 4. Geef de jonge kousenband planten regelmatig water. Controleer ook direct op de aanwezigheid van plagen en ziekten terwijl je het onkruid weghaalt tussen de planten.

De kousenband plant verzorgen

Kousenband is een tropisch peulgewas. Dat heeft niet alleen warmte en bescherming nodig, maar uiteraard ook een goede verzorging. Zo heb je de meeste kans op een goede oogst. We geven je graag een aantal verzorgingstips als je zelf kousenband wilt kweken in de moestuin.

 • Kousenband houdt van een luchtige bodem die niet te nat is. Vaste bodems houden teveel kou vast wat de groei van de plant niet ten goede komt. Maak de bodem waarin de kousenband staat dus regelmatig los.
 • Geef het peulgewas regelmatig water maar voorkom dat de bodem te nat wordt. Een goede drainage en afvoer is dus belangrijk. Zorg tevens voor bescherming tijdens koude dagen. Dat kan door het plaatsen van en scherm of een vliesdoek.
 • Kousenband heeft iets meer voedingsstoffen en bemesting nodig dan andere peulgewassen. Kies voor een meststof die niet alleen stikstof bevat, maar ook kalium en fosfor. Dit komt de groei van de kousenband ten goede.
 • Controleer de jonge plantjes regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte. Vooral knaagdieren zien de jonge bladeren van de kousenband als een lekkernij. Eventueel kun je een net spannen om aanvreten te voorkomen.

Kousenband oogsten en bewaren

Wacht niet te lang met het oogsten van de peulen. Vooral in de laatste dagen kunnen ze een flinke groeispurt inzetten. Als de kousenband te oud is, smaken ze wat taaier en gaan er zich tevens zaden ontwikkelen. Oogst ze een aantal keren per week. Zo heb je altijd de beschikking over een verse maaltijd.

Kousenband kun je het beste zo van de plant eten, maar je kunt dit peulgewas een aantal dagen bewaren. Dat doe je het beste op een koele en donkere plaats. De koelkast is een prima plaats als je de vers geplukte peulen een aantal dagen wil bewaren. Ook invriezen is een optie. Je kunt dat het beste rauw doen.

Populaire kousenband rassen

Er zijn een aantal populaire kousenband rassen die je prima zelf kunt kweken in de moestuin. Deze rassen zijn vrij makkelijk te verzorgen en geven de meeste kans op een mooie oogst. We hebben een aantal kousenband rassen voor je geselecteerd.

 • Chinese Green Noodle: dit ras is heel geschikt als je zelf kousenband wilt kweken in de moestuin. Het betreft een redelijk vroeg bloeiend ras wat deze kousenband geschikt maakt om direct in de volle grond te plaatsen.
 • Chinese Red Noodle: dit kousenband ras heeft een prachtige paars-rode kleur. De peulen van dit ras kun je heel goed gebruiken om roerbakschotels of wokgerechten mee te maken. De dieprode kleur gaat namelijk niet verloren.
 • Yardlong: dit kousenband ras heeft enorm lange peulen en vergt misschien wat meer zorg en ervaring tijdens het oogsten van de peulen. Toch zijn ze bijzonder smaakvol. De peulen van dit ras kunnen tot wel 50 centimeter lang worden.
 • Mosaic: ook dit populaire kousenband ras heeft prachtig gekleurde peulen. De donkere peulen smaken lekker in een Surinaams gerecht, maar kunnen ook prima gebruikt worden om mee te wokken.

Ziekten en plagen bij kousenband

Niet alleen een te koude temperatuur kan de kousenband oogst verpesten. Je moet ook alert zijn op ziekten en plagen. Zo weet je zeker dat je straks gezonde peulen kunt oogsten uit eigen tuin. De meest voorkomende ziekten en plagen bij kousenband zijn:

 • Bonenvlieg: de bladeren van de jonge planten sterven af doordat de larven van de vlieg deze aanvreten. De groei gaat uit de plant en de oogst wordt aangetast.
 • Valse meeldauw: kousenband kan last krijgen van valse meeldauw. Dit zijn witte vlekken op de bovenzijde van de bladeren. Ze worden veroorzaakt door een schimmelziekte.
 • Muizen: muizen zijn dol op de jonge sappige bladeren van de kousenband. De aanwezigheid van deze knaagdieren merk je op doordat de plantjes aangevreten zijn. In 1 nacht kan een muis flink wat schade toebrengen en de kweek behoorlijk verpesten.

Kousenband en gezondheid

Dit peulgewas is super gezond. Hoewel het voor het grootste gedeelte uit water bestaat, bevat het heel veel vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast bevat dit peulgewas bijna geen suikers, waardoor het in een verantwoord eetpatroon past. Kousenband is rijk aan vitamine B en K.

Ook bevat het veel foliumzuur, ijzer en fosfor. Het houdt ons immuunsysteem sterk en gezond terwijl het ook voor een goede stoelgang zorgt door de aanwezigheid van vezels. Omdat het weinig suikers bevat, kan kousenband ook veilig worden gegeten door mensen met diabetes.

Kousenband in de keuken

Kousenband komt natuurlijk veel voor in Surinaamse gerechten zoals roti. Je kunt kousenband koken, roerbakken en blancheren. Je kunt voor de bereiding het beste een stukje van de uiteinden afsnijden. Je kunt ze in stukken snijden en bereiden. In 15 minuten zijn de peulen beetgaar en heerlijk vol van smaak. Je kunt ze ook invriezen om later te gebruiken in diverse roerbakgerechten. Bijvoorbeeld in combinatie met aardappelen en kip.

Vorige
Knolselderij in de moestuin

Knolselderij kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Maiskolf aan de plant in de moestuin

Maïs kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.