Korenbloem – Centaurea cyanus

Korenbloem – Centaurea cyanus

De korenbloem is een autochtone plantensoort die binnen Nederland en België op de rode lijst staat. Dat betekent dat er in het wild steeds minder korenbloemen voorkomen. De botanische naam van de korenbloem is centaurea cyanus. Dit bijzondere kruid behoort tot de composietenfamilie.

Het plantje heeft opvallend blauwe bloemen en groeit het liefst op de akkers en tussen de velden. Korenbloem vinden we in gedroogde vorm terug in diverse theesoorten. Daarnaast werken de bladeren van de korenbloem ook effectief tegen bronchitis.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bijzonder kruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 25×30 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 30-60 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Centaurea cyanus

Bloemkleur:
Blauw

Korenbloem zaaien en planten

Zelf korenbloem zaaien is niet moeilijk. Je kunt dat zelfs op drie verschillende manieren doen. Je kunt korenbloem zaaien in de volle grond van de moestuin, maar het plantje doet het ook prima in een koude of verwarmde kas. In de buitenlucht zaai je korenbloem in mei of juni. In een verwarmde kas is de maand april ideaal, terwijl je korenbloem in de maand april, mei en juni het beste kunt zaaien in een koude kas of afgesloten bak.

AprMeiJun
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen korenbloem zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Speciale kenmerken

Korenbloem heeft een geneeskrachtige werking. Al sinds jaar en dag worden de bladeren en de bloemen van de korenbloem gebruikt om bronchitis of andere luchtweginfecties te verlichten. Van zowel de bloemen als het blad wordt een aftreksel gemaakt. Van de gedroogde blaadjes wordt ook wel thee gemaakt. Door de mooie blauwe kleur van de bloemen en de hoeveelheid nectar die ze produceren, is de korenbloem ook favoriet bij diverse insecten.

Onderhoud

De korenbloem heeft niet veel onderhoud nodig. Deze plant met zijn opvallend blauwe bloemen doet het juiste heel goed op arme bodems. De korenbloem verkiest een zandgrond boven een kleigrond en staat het liefst op een zonnige plaats. Af en toe water geven in extreem droge perioden en de bodem los van structuur houden, volstaat als het gaat om het onderhoud van de korenbloem.

Vorige
Kurkuma – Curcuma longa ‘Geelwortel’

Kurkuma – Curcuma longa ‘Geelwortel’

Volgende
Groot kaasjeskruid – Malva sylvestris

Groot kaasjeskruid – Malva sylvestris

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.