Koolrabi kweken: van zaaien tot oogsten

Koolrabi planten in de moestuin
©Markus Spiske – Koolrabi

Oorspronkelijk komt koolrabi uit Noord-Europa, maar dit koolgewas is inmiddels flink geïntegreerd in de Nederlandse keuken. Koolrabi is een koolsoort waarvan de knol boven de grond uit groeit. Niet alleen de koolrabi zelf is eetbaar, maar ook de bladeren. Hoewel het voor de hand ligt, is koolrabi wat anders dan koolraap.

Deze heerlijke kool is makkelijk zelf te kweken in de moestuin en is een echte herfstgroente. Door zelf koolrabi te kweken, heb je altijd de beschikking over een heerlijke kool die ook nog eens gezond en voedzaam is. In dit artikel vertellen we je precies welke stappen je moet volgen om te kunnen genieten van een goede oogst.

Koolrabi kweken

Koolrabi kun je vroeg, in de zomer of de herfst zaaien en planten. Als je kiest voor een vroege oogst in de volle grond, dan zijn de maanden april en mei ideaal. Onder het glas zaai je koolrabi in maart, en in een afgesloten bak van maart tot en met mei. Zomer koolrabi zet je in mei of juni in de volle grond.

In een koude kas kan ook. Dan zaai je bij voorkeur tussen april en juni. Wil je liever een herfstteelt? Zaai koolrabi dan in juli of augustus in de volle grond. Zaaien onder glas of een afgesloten bak kan van juli tot en met september.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 25×25 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 30-60 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea Gongylodes Group

Bloemkleur:
Geel

Koolrabi zaaien en planten

Koolrabi heeft behoefte aan een zonnige plaats in de moestuin. Stem de plaats daar dus ook op af. Bij het zaaien kun je een plantafstand aanhouden van 25 x 25 cm. De zaden gaan vervolgens 1 centimeter diep in de grond. Koolrabi kan tussen de 30-60 cm hoog worden en staat tussen de maanden juli tot en met oktober in bloei.

VroegMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
ZomerAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
HerfstJulAugSept
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen koolrabi zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf koolrabi kweken

Koolrabi is geen moeilijke groente om te kweken. Toch wil je liever niets aan het toeval overlaten en al helemaal geen belangrijke stappen in de basis overslaan. Aan de hand van het onderstaande stappenplan kweek je zelf koolrabi op een eenvoudige manier:

 1. Zoek een zonnige plaats in de moestuin of border. Dit koolgewas heeft niet alleen behoefte aan zonlicht, maar ook aan warmte.
 2. Koolrabi houdt niet van een bodem die te zwaar of juist te zuur is. Goede bemesting is dus op voorhand belangrijk. Met kalk kun je zure bodems wat beter in balans maken.
 3. Maak de bodem lekker los en luchtig voordat je de koolrabi gaat zaaien. Verdeel de bodem in vlakken van 25 x 25 cm. Ze maken niet veel wortel, dus koolrabi neemt niet heel veel ruimte in beslag.
 4. Maak gaatjes van 1 centimeter diep. Plaats de zaden en dek deze af met wat aarde. Geef de jonge plantjes regelmatig water en bescherm ze tegen konijnen en muizen.

De koolrabi plant verzorgen

Ook koolrabi heeft een goede verzorging nodig. Vooral de watervoorziening is daarbij belangrijk. Zo voorkom je dat je oogst niet optimaal smaakt of dat de knollen zelfs openbarsten in het laatste stadium. Waar je nog meer op moet letten bij de verzorging van koolrabi is:

 • Bescherm de jonge plantjes tegen knaagdieren. Deze zien de sappige bladeren én de knollen die boven de grond groeien als echte lekkernij.
 • Verwijder regelmatig onkruid. Je wil immers niet dat er onnodig veel voedingsstoffen uit de bodem worden gehaald. Houd de bodem lekker los zodat vocht goed door kan dringen tot de wortels.
 • Geef koolrabi regelmatig water. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de knollen vezelig en smakeloos worden. Koolrabi heeft daarnaast korte wortels waardoor ze niet zelf op zoek kunnen naar water.
 • Koolrabi kan snel doorschieten. Zeker als je kiest voor een zomeroogst. Oogst daarom op tijd en wacht zeker niet te lang om van een optimale smaak te kunnen genieten.

Koolrabi oogsten en bewaren

Wanneer je koolrabi kunt oogsten is ook afhankelijk van het ras. Soms moeten de knolletjes tussen de 7-10 cm groot zijn, maar bij andere rassen is dat misschien wel 20 centimeter in doorsnede. Tijdig oogsten is dus een aanrader omdat ze dan nog lekker mals en sappig zijn. De knollen snij je voorzichtig af met een scherp mesje.

Koolrabi eet je natuurlijk het liefst vers. Wil je ze toch een aantal dagen bewaren? Doe dit dan op een koele en donkere plek. Dit kan de koelkast zijn, maar ook de kelder. Houdt er daarbij wel rekening mee dat je de koolrabi ontdoet van het loof.

Populaire koolrabi rassen

Koolrabi kent behoorlijk wat verschillende rassen. Sommige varianten geven kleine knollen, maar er zijn ook rassen waarbij de knol tot wel 800 gram kan wegen. Ook bestaan er voor speciale rassen voor zowel vroege, zomer als herfstteelt. We hebben de meest populaire koolrabi rassen voor je op een rij gezet :

 • Superschmelz: dit ras is geschikt voor een vroeg teelt en geeft grotere knollen dan normaal. Ze mogen dan ook iets later geoogst worden. De knollen kunnen tot wel 750-800 gram per stuk wegen.
 • Blaro: een mooi paarskleurig koolrabi ras met een uitgesproken smaak. Dit ras kun je zowel vroeg als in de zomer kweken.
 • Lanro: dit ras geeft sappige knollen die veelzijdig kunnen worden gebruikt in de keuken en middelgroot zijn. Perfect voor vroege, zomer en herfstteelt.
 • Delikatess: een prima koolrabi ras om zelf in de moestuin te kweken. Het ras is vrij bekend om zijn zachte en neutrale smaak. Daarnaast is Delikatess goed bestand tegen doorschieten.

Ziekten en plagen bij koolrabi

Ook koolrabi heeft voldoende aandacht en verzorging nodig als je zeker wilt zijn van een mooie opbrengst. Regelmatig controleren op ziekten en plagen is dan ook een aanrader. Zo weet je zeker dat jouw eigen kweek niet verloren gaat:

 • Koolvlieg: koolvlieg boort gaatjes in de wortels en de stengel van de koolrabi. Deze zijn bruin gekleurd. Zonder maatregelen gaat de groei uit de plantjes waarna ze uiteindelijk afsterven.
 • Knolvoet: knolvoet veroorzaakt misvormde wortels waardoor koolrabi een ernstige groeiachterstand krijgt. Ook wordt de groei van de plantjes belemmerd.
 • Koolgalmug: deze mug veroorzaakt vergroeiingen in de kruin en de top van de koolrabi. Ook het hart van de koolrabi vertoont een afwijking in de groei.
 • Konijnen: konijnen zien de jonge sappige bladeren van de koolrabi als een delicatesse. Ook de knolletjes, die boven de grond groeien, zijn een smakelijke en makkelijke prooi.

Koolrabi en gezondheid

Hoewel koolrabi eigenlijk een beetje een ouderwetse en “vergeten” groente is, is deze koolsoort heel erg gezond. Zo bevat de knol nauwelijks calorieën. Maar veel belangrijker nog, koolrabi zit vol met essentiële voedingsstoffen. Zo bevat het per 100 gram maar liefst 50 milligram aan vitamine C en zelfs 350 miligram aan kalium.

Ook magnesium, calcium en caroteen vind je terug in koolrabi. Het regelmatig eten van koolrabi zorgt dus voor een ijzersterke weerstand, maar ook voor een goede spijsvertering. Dat komt omdat deze koolsoort heel veel vezels bevat die het darmstelsel gezond en optimaal werkend houden. Reden te meer dus om koolrabi toe te voegen aan jouw voedingspatroon.

Koolrabi in de keuken

Zowel de bladeren als de knol van koolrabi is eetbaar. Van de bladeren maak je bijvoorbeeld een heerlijke stamppot, of je verwerkt deze in een salade. Met de knol zelf kun je werkelijk alle kanten uit. Je kunt koolrabi rauw en knapperig eten in een salade of als rauwkost, maar ook verwerken in wokgerechten. Ook stoven of pureren behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast is koolrabipuree een gezonde en verantwoorde vervanger voor aardappelpuree en past het ook nog eens in een verantwoord eetpatroon.

Vorige
Savooiekool in de moestuin

Savooiekool kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Snijbonen planten in de kas

Snijbonen kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.