Komkommer kweken: van zaaien tot oogsten

Komkommerplant in de moestuin
©Mosab Biltawi – Komkommer

Zelf komkommers zaaien en oogsten kun je prima doen in je eigen moestuin. Dit kan zowel in de volle grond en de tuinkas. Zo heb je dus altijd een heerlijke frisse groente bij de hand die bijzonder goed smaakt in combinatie met allerlei gerechten. En de komkommers die je zelf kweekt zijn natuurlijk altijd het lekkerst.

Komkommer kweken doe je natuurlijk zelf. Want wie is er nu niet dol op deze frisse vruchtgroente? De komkommer vindt zijn oorsprong in Azië maar is inmiddels erg geliefd over de hele wereld.

Komkommer kweken

De komkommer is een vruchtgroente die dol is op een standplaats in de volle zon. Hou daar dus rekening mee als je zelf komkommers gaat zaaien. De ideale afstand tussen de planten ligt tussen de 50-70 cm. De komkommerplant zelf wordt tussen de 50 en 200 cm hoog, dus een goede ondersteuning is van groot belang. Komkommers zaaien doe je het beste tussen februari en mei.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×70 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-200 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Cucumis sativus

Bloemkleur:
Geel

Komkommer zaaien en planten

Zelf komkommer zaaien en planten kun je op een aantal manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om de komkommer zaden in mei buiten in de volle grond te zaaien. Maar, van april tot en met mei kun je dat ook in de tuinkas doen. Wil je de komkommer liever zaaien en planten in een verwarmde kas? Dan kun je dat het beste in februari tot april doen.

FebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf komkommer kweken

Komkommer is een groente die iedereen lust en overal bij smaakt. Zeker als je zelf komkommers kweekt in jouw eigen moestuin, zijn ze vol van smaak, fris en knapperig. Jouw zelfgekweekte komkommers kun je zelfs inleggen. Lekker bij Oosterse gerechten of gewoon op een boterham met kaas. Houd je aan het onderstaande stappenplan en je zult zien dat het zelf kweken van deze lekker groente helemaal niet zo moeilijk is als je dacht. 

 • Zaai komkommer op een zonnige plaats in de moestuin. De plant kan behoorlijk groot worden, dus zorg eventueel voor een stevige ondersteuning. De zaaidiepte ligt op 0,5 cm. De afstand tussen de planten is ideaal bij 50 x 70 cm.
 • Komkommer kweken kun je doen in mei. Je kunt de zaden dan direct in de volle grond stoppen. Komkommer kweken onder glas of in een kas kan ook. De meest geschikte maanden zijn dan van februari tot en met mei. 
 • Zorg voor een goed bemeste bodem en voorzie de jonge planten bij een leeftijd van 8 weken van extra voedingsstoffen. Geef regelmatig water, want komkommers hebben heel veel vocht nodig. 
 • Bescherm komkommerplanten tegen koude perioden. Daar kunnen ze niet zo goed tegen. Een afdak of bescherming van plastic voldoet prima.

De komkommerplant verzorgen

De komkommerplant heeft een goede verzorging nodig. Dat verzekerd je immers van een mooie oogst. Met de onderstaande tips weet je zeker dat je niets aan het toeval overlaat en kun je jouw komkommerplant op de juiste manier verzorgen.

 • Bescherm de komkommer zaailingen tegen regen en kou. Zet ze dan ook niet eerder dan na IJsheiligen (11 t/m 15 mei) buiten.
 • Dek de komkommerplant tijdig af bij kou. Het afdekken is vooral nodig als je niet beschikt over een overdekte kas of bak. Dit kun je doen door een klein afdakje van plastic te maken bijvoorbeeld.
 • Zorg voor voldoende voeding nadat de komkommerplant 8 weken oud is. Dan is de meeste voeding uit de aarde verbruikt en heeft de komkommerplant wat extra kracht nodig om te kunnen bloeien.
 • Zorg voor een regelmatige aanvoer van water. Komkommerplanten verzorgen bestaat uit veel water geven als de plant te droog is. Komkommers hebben dan ook behoorlijk wat vocht nodig.
 • Zorg voor een goede ondersteuning door middel van een hekwerk. Zo kan de komkommerplant goed klimmen wat de groei ten goede komt. Laten kruipen kan ook. Zorg dan voor een minimale afstand van ongeveer 60 centimeter tussen de planten. Jonge takken zul je in het begin wat hulp moeten bieden door ze de goede kant op te geleiden.

Komkommer oogsten en bewaren

Komkommers oogsten doe je als de vrucht ongeveer 20 cm is. Natuurlijk heb je uitschieters, maar laat de komkommer niet te lang doorgroeien. Dan wordt de vrucht te groot en ontstaan er zaden wat de smaak niet ten goede komt. Oogsten doe je tussen augustus en oktober bij komkommers die in de volle grond staan. Onder glas kun je al in juli beginnen met de oogst, tot en met oktober. Na de oogst kan de komkommer ongeveer 2 of 3 dagen bewaard worden. Dit doe je bij voorkeur op een donkere en gekoelde plaats.

Populaire komkommerrassen

Komkommers komen voor in diverse soorten en rassen. We hebben de meest populaire komkommerrassen voor je op een rijtje gezet:

 • Marketmore is een komkommersoort met vruchten van ongeveer 20 cm lang. De smaak is heerlijk fris en zacht. De vruchten hebben een diepgroene kleur en een recht maar licht stekelig uiterlijk. De Marketmore komkommer is tevens resistent tegen diverse ziektes zoals bijvoorbeeld meeldauw.
 • Telegraph is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Het uiterlijk van deze komkommer is lang en recht met een donkergroene kleur. De smaak is verfrissend en zeer mild.
 • Gele tros zijn gele komkommers, behoorlijk zeldzaam en behoort tot een oud ras. Ze hebben een frisse maar licht bittere smaak. De vruchten krijgen een lengte van 20-30 cm.
 • Lemon apple is in tegenstelling tot andere rassen rond in plaats van recht. Ze hebben een witgele kleur en smaken bijzonder zoet. De schil is eetbaar en erg knapperig. De buitenzijde van deze komkommer bevat kleine stekeltjes.
 • Cucamelon zijn komkommers met het uiterlijk van een watermeloen, maar zijn in feite veel kleiner. De kleine vruchten zijn vol zoet en hebben zowel een komkommer als en licht zure smaak. In de volksmond wordt deze komkommer ook wel door zijn uiterlijk de muismeloen genoemd.

Je eigen komkommer zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Ziekten en plagen

Ook de komkommer kan blootgesteld worden aan diverse ziekten en plagen.

 • Bont is een bekende plaag bij de komkommerplant. Dit wordt ook wel het komkommerbontvirus genoemd. De eerste bladeren van een vrucht die besmet is met bont, heeft blaasvormige bultjes op het blad.
 • Ook Fusarium, of ook wel de verwelkingsziekte genoemd, is een echte plaag. Deze schimmelziekte kan veel schade aanrichten aan de komkommerplant.
 • Ook valse meeldauw, voetrot en mycosphaerella zijn bekende ziekten en plagen. Deze zijn veelvoorkomend bij het kweken van komkommers. Controleer je planten daarom ook regelmatig op kenmerken.

Komkommer en gezondheid

Een komkommer is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens erg gezond. In de eerste plaats hydrateert het je lichaam. De komkommer bevat erg veel vocht. Daarnaast zit de vruchtgroente ook vol met vezels en essentiële voedingsstoffen. Vitamines B, C, magnesium en foliumzuur komen veel voor in de komkommer. Dat maakt deze groene lekkernij ook nog eens een gezond en verantwoord tussendoortje.

Komkommer in de keuken

Hoewel de komkommer oorspronkelijk uit Azië komt, is de groente niet meer weg te denken uit de wereldkeuken. Ze vormen een heerlijke rauwkost naast diverse gerechten, maar lenen zich daarnaast ook voor een frisse smoothie. Hoewel de komkommer vooral rauw wordt gegeten, kan deze ook zeker worden gegrild, gebakken én gekookt.

Vorige
Bloemkool in de moestuin

Bloemkool kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Dille – Anethum graveolens

Dille – Anethum graveolens

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.