Knolselderij kweken: van zaaien tot oogsten

Knolselderij in de moestuin
©Hans Braxmeier – Knolselderij

Knolselderij is een knolgewas. Van origine is knolselderij afkomstig uit Italië hoewel er wordt aangenomen dat ook de Grieken al gebruik maakte van knolselderij. Dit knolgewas heeft een pittige en licht zoete smaak. Daarom wordt knolselderij veel gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten waaronder soep.

Zelf knolselderij kweken in de moestuin is niet moeilijk. Je hebt geen specifieke kennis nodig om zelf voor een mooie oogst te kunnen zorgen. Natuurlijk moet je daarvoor wel weten welke stappen je moet volgen. In dit artikel lees je precies hoe je knolselderij moet kweken, zaaien en oogsten. Daarbij voorzien we je ook van een aantal praktische verzorgingstips.

Knolselderij kweken

Knolselderij kun je direct in de volle grond zaaien, maar ook voor zaaien in een kas of een afgesloten bak behoort tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld als je de jonge plantjes wat vroeger wilt zaaien. Knolselderij kun je in de maanden mei en juni in de volle grond zetten. Voorzaaien onder glas doe je het beste in de maanden maart en april. Heb je de beschikking over een koude afgesloten bak? Zaai de knolselderij dan van maart tot en met juni.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 50×40 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 40-60 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Nov

Wetenschappelijke naam:
Apium graveolens var. rapaceum

Bloemkleur:
Wit

Knolselderij zaaien en planten

Knolselderij is een wortelgewas dat genoegen neemt met een plaatsje in de zon of halfzon. Zorg dus dat je een mooi zonnig plekje uitkiest in de moestuin. Knolselderij wordt ongeveer 40-60 centimeter hoog. De plant staat tussen juli en november in bloei. Als je knolselderij gaat zaaien in de moestuin, dan moet je een plantafstand aanhouden van 50 x 40 centimeters. De zaaidiepte ligt op 0.5 centimeter.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen knolselderij zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf knolselderij kweken

 1. Zoek in de moestuin naar een mooie zonnige plaats. Een plek in de halfzon is ook goed, zolang deze plaats maar voldoende zonuren krijgt.
 2. Knolselderij doet het prima op een wat zwaardere grond die goed bemest is. De bodem kun je dan ook het beste met stalmest bewerken voordat je de knolselderij gaat planten.
 3. Verdeel de bodem in vlakken van 50×40 centimeter en maak vervolgens gaatjes van 0.5 centimeter diep. Plaats hierin de knolletjes en dek deze af met wat aarde.
 4. Voorzie de knolselderij tijdens de groei niet van extra mest. De groei kan hierdoor verstoord raken omdat knolselderij niet goed tegen veranderingen kan en graag in haar eigen (langzame) tempo wil groeien.

De knolselderij plant verzorgen

Knolselderij heeft een goede verzorging nodig. Zorg er in ieder geval voor dat je ze na het planten niet meer van voedingsstoffen voorziet. De onderstaande verzorgingstips helpen je om de knolselderij te geven wat nodig is:

 • Zodra de jonge plantjes tot groei komen, moet je de plant goed in de gaten houden. Aangevreten stengels of knollen kunnen namelijk wijzen op de aanwezigheid van konijnen of muizen.
 • Haal het onkruid tussen de knolselderij regelmatig weg. Omdat je nu beter geen mest meer geeft, wil je wel dat er zoveel mogelijk voedingsstoffen in de bodem blijven zitten. Door regelmatig te wieden is dat mogelijk.
 • Het voorjaar en de zomer kunnen flinke droge perioden hebben. Geef knolselderij daarom consistent en voldoende water. Probeer hier een regelmatig patroon in aan te houden zodat je de plant niet te veel verstoord in de groei.
 • Ook in de herfst en het najaar kan knolselderij nog flink doorgroeien. Oogst dus vooral niet te vroeg en geeft het wortelgewas de tijd om uit te groeien tot een flinke knol. In oktober kun je namelijk ook nog pria knolselderij oogsten.

Knolselderij oogsten en bewaren

Zoals hierboven al aangegeven moet je knolselderij niet te vroeg oogsten. Het najaar is ook nog een prima tijd voor een goede oogst. Trek de knol met loof en al uit de grond. Verwijder het loof direct, anders loopt je het risico dat de knolselderij zacht en taai wordt.

Knolselderij kun je direct verwerken in allerlei gerechten, maar je kunt de knol ook prima een aantal weken bewaren. Dit doe je uiteraard zonder loof en op een koele en donkere plek. Deze moet vorstvrij zijn want daar is knolselderij niet tegen bestand. Je kunt de knol ook rauw invriezen om ze later te verwerken in groentesoep of snert.

Populaire knolselderij rassen

Koolrabi kent behoorlijk wat verschillende rassen. Sommige varianten geven kleine knollen, maar er zijn ook rassen waarbij de knol tot wel 800 gram kan wegen. Ook bestaan er voor speciale rassen voor zowel vroege, zomer als herfstteelt. We hebben de meest populaire koolrabi rassen voor je op een rij gezet :

 • Prager Reuzen: een makkelijk te kweken knolselderij ras met middelmatige tot grote knollen. Prager Reuzen worden ook wel Giant Prague genoemd.
 • Cesar: een productief knolselderij ras dat garant staat voor een mooie oogst van hoge kwaliteit. Deze knolselderij heeft een fris pittige smaak.
 • Monarch: deze knolselderij is zeer geschikt om direct in de volle grond te zaaien. De knollen groeien gestaag en hebben een uitgesproken knolselderij smaak.
 • Brilliant: een goed ras om wat later te oogsten. Deze knolselderij geeft middelgrote knollen en kunnen in diverse gerechten worden verwerkt, maar ook prima rauw worden gegeten.

Ziekten en plagen bij knolselderij

Met een goede verzorging voorkom je de meeste ziekten en plagen bij knolselderij. Toch kan er altijd een onverwachte situatie ontstaan waardoor jouw knolselderij wel hinder kan ondervinden van ziektes. De meest voorkomende ziekten en plagen bij knolselderij zijn:

 • Bladvlekkenziekte: deze schimmelziekte veroorzaakt vlekken op het loof van de knolselderij. Aan de rand van het blad zijn de vlekjes meestal wat lichter van kleur.
 • Schurft: als de knolselderij last heeft van schurft, dan kan de knol uitdrogen en vezelig worden. Ook rotting is niet uitgesloten. De knol zelf zit onder de zwarte vlekken en ook het loof kan op den duur gelig worden.
 • Knaagdieren: zeker als de plantjes nog jong zijn, dan kun je aangevreten loof zien. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door muizen of konijnen. In dat geval dien je de plantjes te beschermen voordat ook de jonge knolletjes worden aangevreten en de oogst verloren gaat.

Knolselderij en gezondheid

Knolselderij bevat veel vitamine B, C en K. De knollen bevatten zelfs ruim 13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B en C. Vitamine K zorgt voor een goede werking van de neurotransmitters. Knolselderij is tevens rijk aan mineralen zoals fosfor, koper, ijzer en kalium. Deze mineralen houden ons lichaam gezond en zorgen voor een sterk afweersysteem.

Door regelmatig knolselderij te eten, ben je dus minder vatbaar voor ziekten. Dit knolgewas bevat tevens veel vezels wat bijdraagt aan een goede spijsvertering. Vezels dragen ook bij aan het gezond houden van onze bloedvaten omdat ze de vorming van cholesterol in de aderen tegengaan. Daarnaast helpt het eten van knolselderij effectief in het voorkomen en afvoeren van nierstenen.

Knolselderij in de keuken

Knolselderij wordt heel veel als smaakmaker gebruikt in soepen. Zo is de pittige smaak van de knol onmisbaar in de erwtensoep en de groentensoep. Maar, knolselderij smaakt ook heerlijk in dunne reepjes door de salade. Je kunt knolselderij dus ook prima rauw eten. Daarnaast kun je er puree van maken wat een goede vervanger is voor aardappelpuree dat veel zetmeel en koolhydraten bevat. Je kunt knolselderij ook drogen en tot poeder vermalen. Je hebt dan een natriumarme smaakversterker zonder zout.

Vorige
Romanesco kweken: van zaaien tot oogsten

Romanesco kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Kousenband kweken in de moestuin

Kousenband kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.