Kleverige salie – Salvia glutinosa

Kleverige salie – Salvia glutinosa

Van origine is kleverige salie afkomstig uit Zuid en Midden-Europa. Het keukenkruid doet zijn naam eer aan omdat de bladeren kleine plakkerige haartjes hebben. Zelf kleverige salie zaaien kun je doen in de moestuin of de border. Kleverige salie is bestand tegen de koud van de winter en dus winterhard. Het plantje stelt daarnaast niet veel eisen aan de bodem waar ze in staat. Dit kan zowel in de zon als de halfschaduw zijn.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×40 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-90 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Salvia glutinosa

Bloemkleur:
Wit, Geel

Kleverige salie zaaien en planten

Als je zelf kleverige salie wilt zaaien en planten in de moestuin of de border, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Je zaait het keukenkruid in een verwarmde kas of binnenshuis het beste in de maanden april en mei. In een koude bak behoort ook tot de mogelijkheden. Dan kun je kleverige salie het beste van april tot en met juli zaaien. Als je de planten liever direct in de volle grond zet, dan doe je dat in mei, juni of juli.

AprMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Kleverige salie heeft zoals de naam al doet vermoeden, kleverig en behaard blad. De plant kan een behoorlijke hoogte bereiken tot wel 90 centimeter. De bloemen van dit keukenkruid zijn felgeel. De bladeren zijn harig en groen. In de winter verliest kleverige salie zijn blad maar is wel redelijk bestand tegen koude temperaturen.

Onderhoud

Kleverige salie heeft geen bijzonder onderhoud nodig. Dit keukenkruid is tevreden met een plaats in de zon of de halfschaduw. De bodem mag droog en arm zijn. Af en toe wat meststoffen toevoegen kan echter geen kwaad. Geef kleverige salie wel regelmatig water maar voorkom daarbij dat je de bodem doordrenkt. Een goede drainage is dus van belang.

Vorige
Guavesalie – Salvia darcyi ‘Mexicaanse salie’

Guavesalie – Salvia darcyi ‘Mexicaanse salie’

Volgende
Maarts viooltje – Viola odorata

Maarts viooltje – Viola odorata

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.