Dit zijn de 5 leukste kleine honden die niet blaffen

Dit zijn de 5 leukste kleine honden die niet blaffen

Kleine honden die niet blaffen bestaan eigenlijk niet. Blaffen is namelijk het enige communicatiemiddel van de hond. Wel kun je kiezen voor kleine hondenrassen die zo min mogelijk blaffen. Deze zijn vaak wat rustiger van karakter en ook de territoriumdrang is wat minder sterk ontwikkelt. Maar welke kleine honden blaffen niet of nauwelijks?

Waarom kiezen voor kleine hondjes die het minst blaffen?

Kiezen voor een hondenras dat niet zoveel blaft doe je om een reden. Misschien omdat jouw huishouden bestaat uit nog meer huisdieren, of omdat je zelf veel waarde hecht aan een rustige omgeving. Kiezen voor kleine hondjes die niet blaffen doe je ook als jouw woonsituatie daarom vraagt.

Bijvoorbeeld als je in een gehorige flat of appartement woont. Je wilt liever geen ruzie met de buren omdat jouw hond geluidsoverlast veroorzaakt. Als jij je aan het oriënteren bent op een klein hondenras dat niet overmatig blaft of huilt, dan kun je wel wat hulp gebruiken.

Want het formaat van de viervoeter vertelt niet zoveel over zijn of haar karaktereigenschappen. Door je te verdiepen in de onderstaande lijst met hondenrassen, wordt jouw zoektocht naar een nieuw familielid een stuk eenvoudiger.

Klein en stil hondenras dat niet of nauwelijks blaft: dit is onze top 5

Gelukkig zijn er voldoende kleine en middelgrote hondenrassen die niet onnodig veel blaffen. Deze honden zijn doorgaans wat zachter en rustiger van aard. Ze zijn een prima keuze als je geluidsoverlast wilt voorkomen, al is het gebruik van een huisdiercamera aan te raden als je regelmatig van huis bent. Bijvoorbeeld omdat je in een galerijflat woont of in een appartementencomplex. Ben je zelf ook rustig van karakter? Dan is de kans groot dat één van de honden uit de onderstaande top 5 goed bij je past. 

1. Basenji

Basenji kleine hond die niet blaft
©Yurikr – Basenji

Met stip op nummer één in onze top 5 van honden die niet of nauwelijks blaffen. De Basenji komt van origine uit Afrika en is het enige ras dat helemaal niet kan blaffen. Om te kunnen communiceren, laat de Basenji een soort “lachend” geluid horen. Deze honden maken dus wel geluid, maar dat komt niet overeen met wat mensen interpreteren als een blafgeluid. De Basenji is intelligent, vrolijk en lekker rustig van karakter.

2. Golden Retriever

Golden retriever kleine hond die niet blaft
©vyasphoto – Golden retriever

Dit vriendelijke hondenras is middelgroot en zal nooit overmatig veel blaffen. Goldens zijn rustige allemansvrienden die alleen met je praten als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld als er gevaar dreigt of wanneer vreemde mensen zijn territorium binnendringen. Golden Retrievers zijn middelgroot, maar hebben een rustig en lief karakter. Daarnaast zijn ze speels en goed van vertrouwen. 

3. Mopshond

Golden retriever kleine hond die niet blaft
©undefined – Mopshond

Als je op zoek bent naar een kleine hond die weinig blaft is de pug of mopshond een prima keuze. Ze zijn rustig en vriendelijk van karakter en zijn daarom een geschikt hondenras binnen flats of appartementen. Een mopshond zal niet zomaar blaffen als daar geen aanleiding toe is. Ze blaffen alleen als ze je iets duidelijk proberen te maken. Naast rustig en lief, is de pug ook speels en aanhankelijk. 

4. Franse Bulldog

Franse bulldog kleine hond die niet blaft
©Patryk_Kosmider – Franse bulldog

De “Frenchie” of Franse Bulldog zul je niet zo snel blaffend achter een hek aantreffen. Deze gemoedelijke kleine honden blaffen nooit zonder reden en zijn daarbij niet overdreven territoriaal. Wel bezit de Franse Bulldog leuke karaktereigenschappen. Ze zijn energiek, slim en beschikken over een flinke dosis humor.

5. Cavalier King Charles-spaniël

Cavalier King Charles-spaniël kleine hond die niet blaft
©dragana021 – Cavalier King Charles-spaniël

Deze lieve kleine honden houden zich het liefst rustig en zullen dan ook nooit overmatig veel blaffen. Hoewel ze waaks kunnen zijn, maakt de Cavalier King Charles dat op een rustige manier duidelijk. Daarnaast zijn ze heel aanhankelijk en blijven ze het liefst in de buurt van hun baas. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen, zijn niet snel bang en blijven geduldig.

Rustige kleine honden als vriend voor het leven

Hoewel een rustige hond prettig is, is het toch goed om te weten dat blaffen de enige manier is waarop jouw hond je kan vertellen dat er iets aan de hand is. Want naast enthousiast en blij, blaft een hond ook omdat hij bang, geïrriteerd of mogelijk ziek is. Wanneer je een diervriendelijke anti-blafband gebruikt is voorzichtigheid dus geboden.

Ook rassen die erg territoriaal zijn blaffen over het algemeen meer en vaker. Ze willen je immers beschermen tegen indringers of vreemden. Blaffen is dus niet alleen een communicatiemiddel, maar wordt ook gebruikt als waarschuwing. Iets om in de gaten te houden dus.