Kiwi kweken: van planten tot oogsten

Kiwi planten en oogsten in de moestuin of tuin
©YayaErnst – Kiwi

Zelf kiwi kweken in ons Europese klimaat? Ja, het is echt mogelijk. Sterker nog, deze heerlijke vruchten zijn zelfs prima bestand tegen koude temperaturen en vorst. Daarbij is het wel belangrijk dat je voor een geschikt kiwi ras kiest.

Zelf kiwi kweken, planten én oogsten in de moestuin vergt wat geduld. Natuurlijk is ook een goede verzorging belangrijk. Zeker omdat de kiwi van origine uit China komt, en dus warme temperaturen is gewend. In dit artikel vertellen we je precies waar je rekening mee moet houden als je zelf kiwi’s wilt kweken.

Kiwi kweken

De kiwi kun je kweken op een bodem die goed bemest en vochtdoorlatend is. Je zet de kiwiplant bij voorkeur in het voorjaar in de grond. Doe dat wel als de vorst uit de lucht is. De kiwi heeft het liefst een beetje beschutting en een hekwerk om tegenaan te kunnen groeien. Een raster zou goed kunnen werken, maar een pergola doet ook prima dienst.

Kiwi planten

De kiwi planten kan dus op vrijwel elke soort grond. Mits deze van voldoende voedingsstoffen is voorzien. Twijfel je of de grond rijk genoeg is? Voeg dan wat organische mest toe voordat je de kiwi gaat planten. Kies vervolgens een standplaats in de zon.

Kiwi in het voorjaar
©abeldomi – Kiwi in het voorjaar

De plantdiepte is met 50 centimeter ideaal. Wil je ook een mannelijke kiwi planten voor de bestuiving? Houd dan een plantafstand aan van eveneens 50 centimeter. Als je kiest voor een ras dat zelf zorgt voor de bestuiving is dit natuurlijk niet nodig.

Stappenplan zelf kiwi kweken

Zelf kiwi kweken is niet zo moeilijk als je dit stappenplan aanhoudt als richtlijn. Zo weet je bijvoorbeeld precies welke plantafstand je aan moet houden of hoe diep de kiwi plant de grond in moet en of je de bodem eventueel nog van wat bemesting moet voorzien.

 1. Ga in de moestuin of tuin op zoek naar een goede standplaats. Kiwi’s houden van zon en groeien het liefst ergens tegenaan.
 2. Bereid de bodem goed voor op het planten van de kiwi. Eventueel kun je de bodem nog wat verrijken met organische mest als dat nodig is. Zorg voor een goede drainage en een luchtige bodem.
 3. Plaats de kiwiplant in een gat dat groot genoeg is. De wortels krijgen zo voldoende ruimte om te kunnen ontwikkelen.
 4. Jouw kiwi plant heeft ongeveer 3-4 jaar nodig om vruchten te kunnen geven. In de tussentijd is een goede verzorging natuurlijk van belang.

De kiwiplant verzorgen

Als je straks wilt kunnen genieten van zoete en sappige vruchten, dan moet je de kiwiplant op de juiste manier verzorgen. Hierbij kun je denken aan bemesting, maar ook bewateren en snoeien zijn daarbij belangrijk.

 • Als je wilt dat jouw kiwi vruchten gaat geven, dan is snoeien belangrijk. Dat kun je het beste doen in de zomermaanden of in de maanden november of december.
 • Geef de kiwiplant in de winterperiode wat extra bemesting. Kalk en kali zijn daarbij belangrijk. Dat kun je het beste om het jaar doen. Organische mest kun je elk jaar toevoegen.
 • Hoewel de kiwi, afhankelijk van het ras, zelf redelijk winterhard is, moeten jonge planten wel beschermd worden tegen de vorst. Zeker als ze jonger zijn dan 4 jaar. Je kunt de wortels beschermen door ze te bedekken met bladeren of stro.
 • Geef kiwiplanten alleen water als het een lange tijd droog is geweest.

Kiwi oogsten en bewaren

De oogst zal even op zich laten wachten, maar als het eenmaal zover is zijn de oogsten vrijwel altijd groot en overvloedig. Kiwi’s oogsten doe je het liefst in het najaar. Zorg er daarbij wel voor dat je dit doet voor een koude periode of vorst. Als ze goed rijp zijn, kun je ze met een draaiende beweging van de plant afhalen. Ze laten makkelijk los.

Onrijpe kiwi vruchten in de tuin of moestuin
©nevillevlogz – Kiwi vruchten in ontwikkeling

Kiwi’s kun je prima bewaren. Ze rijpen dan nog even door en worden lekker zoet. Je kunt ze het beste bewaren op een donkere plek of in een plastic zak. Op deze manier kun je de kiwi tot wel 6-7 dagen na de oogst bewaren.

Populaire kiwirassen

Als je jouw oogst in Nederland wilt laten slagen, dan is het belangrijk dat je een kiwi ras kiest dat bestand is tegen ons klimaat. We hebben de meest populaire kiwirassen voor je op een rij gezet. Zo wordt zelf kiwi kweken, planten en oogsten een stuk eenvoudiger.

 • Actinidia deliciosa Jenny: dit ras geeft mooie volle oogsten met zoete vruchten. Deze kiwi plant behoeft geen mannelijke variant voor de bestuiving. Ze is namelijk tweeslachtig.
 • Actinidia arguta Ken’s Red: dit ras rijpt vroeg en heeft mooie grote kiwi’s met een volle zoete smaak. De kiwi’s zijn rood van kleur en hebben een donker vruchtvlees.
 • Actinidia chinensis Hayward: dit kiwi ras geeft middelgrote vruchten met een fris zoete smaak. Een geschikt ras als ze je zelf kiwi’s wilt kweken, planten en oogsten.

Ziekten en plagen bij de kiwiplant

De kiwi plant is over het algemeen niet gevoelig voor ziekten en plagen. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen op de regel. De kiwi plant goed verzorgen is daarom een must. Zo kun je tijdig ingrijpen mocht dat nodig zijn. De meest voorkomende ziekten en plagen bij kiwiplanten zijn:

 • Wortelrot: een goed gedraineerde bodem die vocht voldoende afvoert is belangrijk. Zo voorkom je ziektes zoals wortelrot. Het tast de wortels van de plant aan, waardoor deze wordt belemmert in de groei en in een later stadium mogelijk afsterft. Ook beschadigde wortels zijn gevoeliger voor wortelrot.
 • Botrytis cinerea: als de bladeren van de vruchtbeginsels na de bevruchting niet loslaten, kunnen ze blijven “plakken” op de vrucht zelf. De infectie dringt door tot in de kiwi waardoor ze gaan rotten. Verwijder uitgebloeide vruchten daarom zo snel mogelijk.
 • Vogels en katten: katten zijn dol op de geur die een kiwi plant afgeeft. Het is daarom belangrijk om de plant goed te beschermen om uitgraven of aanvreten te voorkomen. Ook vogels zijn dol op het sap van bijna rijpe kiwi’s. Het spannen van een net of gaas biedt in dit geval een oplossing.

Kiwi en gezondheid

Een kiwi bevat misschien wel de meeste vitamine C van alle vruchten die we kennen. Ook is deze groene vrucht rijk aan vitamine B en vezels. Daarnaast bevatten kiwi’s veel antioxidanten die ons lichaam helpen om schadelijke afvalstoffen te kunnen afvoeren. Kiwi’s passen ook in een verantwoord dieet omdat ze weinig calorieën bevatten. Een verantwoord en lekker tussendoortje dus.

Kiwi in de keuken

Een kiwi is lekker om zo uit de hand te eten, maar je kunt deze groene vrucht ook prima verwerken in allerlei gerechten. De smaak van kiwi is heel goed te combineren met hartige snacks. Voorbeelden daarvan zijn kaas en kip. Natuurlijk mogen ze ook niet ontbreken in een groene salade. Bijvoorbeeld in combinatie met uitgebakken spek of mozzarella.

Vorige
Aardperen planten of poten in de moestuin of tuin

Aardpeer kweken: van poten tot oogsten

Volgende
Kruisbesstruik planten in de moestuin of tuin

Kruisbessen kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.