Kerstboom water geven en naalduitval voorkomen

Kerstboom water geven en verzorgen om naalduitval te voorkomen
©Botina Inna – Kerstboom

De feestdagen staan weer voor de deur. Deze zijn natuurlijk niet compleet zonder een mooi versierde kerstboom. De heerlijke geur verspreidt zich door het huis en ook de lichtjes zorgen voor gezelligheid tijdens de donkere dagen.

Maar hoe kun je een kerstboom het beste water geven? En waar moet je op letten om naalduitval te voorkomen? Omdat je lekker lang van een mooie volle kerstboom wilt kunnen genieten, hebben we een aantal kerstboom verzorgingstips voor je op een rij gezet.

Hoe kun je een kerstboom water geven om uitval tegen te gaan

Ook een kerstboom heeft water nodig. Zo wordt naalduitval mede voorkomen. Daarbij maakt het niet uit of je kiest voor een boom met of zonder kluit. De manier waarop je water geeft verschilt wel van elkaar. Hieronder lees je precies hoe je een kerstboom met kluit of op stam van voldoende water kunt voorzien.

Kerstboom met kluit of in pot: als je kiest voor een kerstboom met kluit, dan is het allereerst belangrijk dat de kluit goed vochtig is voordat deze in de pot (met gaatjes!) wordt geplaatst. Als de boom eenmaal versierd is en in huis staat, is het belangrijk om de kerstboom elke dag water te geven. Afhankelijk van de grootte geef je 500-1000 milliliter water per dag. Dit geldt ook voor gekweekte kerstbomen die al in een pot staan.

Kerstboom op stam: heb je gekozen voor een kerstboom op stam? Zet deze dan eerst 24 uur in een emmer water en maak een “verse” wond. Zo kan de boom voldoende water opnemen via de stam en voorkom je vroegtijdige naalduitval. Een kerstboom op stam hoef je niet dagelijks water te geven. Het is wel belangrijk dat je de houder waarin je de boom plaatst voorziet van voldoende water.

3 tips! Jouw kerstboom langer mooi houden zonder naalduitval

Naalduitval kerstboom voorkomen
©Webkatrin001 – Naalduitval kerstboom

Een kale kerstboom zonder naalden draagt natuurlijk niet echt bij aan de feestvreugde. Toch is een geringe naalduitval bij kerstbomen normaal. De naaldjes hebben namelijk niet zo’n lange levensduur. Maar, er zijn een aantal tips waarmee je jouw kerstboom langer mooi kunt houden zonder dat je last hebt van een overmatige of vroege uitval van naalden.

1. Kerstboom laten wennen aan temperatuurverschil

De kerstboom is gewend aan buitentemperaturen. Als je hem direct in de woonkamer plaatst, ontstaat er een behoorlijk temperatuurverschil. Zet de boom daarom niet direct in de huiskamer maar laat hem eerst even acclimatiseren in de garage of schuur. Zo kun je vroegtijdige naalduitval voorkomen.

2. Kies een goede standplaats uit voor je kerstboom

Een plaatsje dichtbij de open haard of verwarming is leuk, maar kan er wel voor zorgen dat de boom zijn naalden snel verliest. Zet de kerstboom op een lichte plaats en uit de tocht. Zorg dat de luchtvochtigheid in de kamer op peil blijft. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bakjes met water op de verwarming.

3. Koop een verse kerstboom met kluit

Een kerstboom met kluit of in pot is de beste keuze als je naalduitval wil voorkomen. Ook verse bomen hebben een voorsprong. Dit kun je zelf heel eenvoudig controleren bij de aankoop. Ga met je vingers tegen het takje met naalden in. Als ze netjes meeveren en blijven zitten, dan heb je te maken met een verse kerstboom.

Vorige
Kaapse jasmijn of Gardenia planten en verzorgen in de tuin of als kamerplant

Kaapse jasmijn of Gardenia planten en verzorgen

Volgende
diervriendelijke kamerplanten voor honden en katten

5 diervriendelijke kamerplanten die veilig zijn voor jouw huisdier

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.