Kerry Blue Terriër kopen? Lees dan eerst deze tips

Kerry Blue Terriër kopen? Lees dan eerst deze tips

De Kerry Blue Terriër dankt zijn naam aan de aparte vachtkleur. Dit hondenras staat ook wel bekend als de Irish Blue Terriër. Het zijn echte werkhonden die oorspronkelijk van Ierse komaf zijn. Tijdens de onafhankelijkheid, was de Kerry Blue zelfs de nationale mascotte. 

Nederland maakte omstreeks 1925 kennis met dit leuke ras. Sindsdien is de Kerry Blue terriër niet meer weg te denken uit onze huishoudens. Wil je graag een Kerry Blue Terriër kopen? Dan geven we je graag wat meer informatie én tips over deze leuke rashonden.

De raskenmerken van Kerry Blue Terriërs

De Kerry Blue is een statige hond om te zien. Zijn bouw is atletisch en gespierd. De vacht is krullend en heeft een blauwe gloed. Het hoofd van deze rashonden is typerend voor een terriër en heeft een vierkante vorm. Deze honden worden gemiddeld groot. De stokmaat kan variëren van 45 tot en met 50 cm. Uitzonderingen daargelaten. Reuen zijn meestal wat zwaarder en groter gebouwd dan teven. 

Goed verzorgde Kerry Blue Terriër
©CaptureLight – Goed verzorgde Kerry Blue Terriër

Het lichaamsgewicht van een Kerry Blue Terriër schommelt tussen de 15 en 20 kilo. In de eerste levensmaanden mag de vacht van deze rashond nog een bruine gloed vertonen. Na een leeftijd van plusminus 18 maanden is dat niet meer toegestaan. De bruine glans moet dan hebben plaatsgemaakt voor de kenmerkende krullende vacht met een blauwe gloed.

Is een Kerry Blue een geschikte hond voor mij?

Het is algemeen bekend dat een Kerry Blue Terriër niets liever doet dan werken. Bijvoorbeeld in de vorm van behendigheid, jagen of apporteren. De Kerry Blue Terriër heeft een vriendelijk karakter, maar kan soms wel eens wat dominantie vertonen. In sommige gevallen gaat deze terriër graag de strijd aan. Het karakter van de Kerry Blue is waaks. 

Wil je dat liever niet? Dan kun je beter opzoek gaan naar een ander ras. Deze hond waakt voor zijn baas én territorium. Heb je voldoende ruimte in- en rondom het huis en wil je jouw eigendommen laten bewaken? Dan is de Kerry Blue een uitstekende keuze. Ze zijn namelijk ook heel speels en zijn dol op aandacht. 

Waar op letten bij de aanschaf van een Kerry Blue Terriër?

Gelukkige Kerry Blue Terriër
©depfotovampir – Gelukkige Kerry Blue Terriër

Als je nadenkt over het aanschaffen van een Kerry Blue Terriër, dan heb je daar vooraf natuurlijk goed over nagedacht. Je wilt een hond waarmee je lange wandelingen kunt maken én actief aan het werk kunt. Natuurlijk zoek je ook een lieve betrouwbare huishond. Koop jouw pup altijd bij een erkend fokker. Daarnaast let je ook op de onderstaande punten:

  • Koop jouw pup bij een erkende Kerry Blue fokker
  • De fokker verstrekt je graag de nodige informatie
  • De pups zijn levendig en speels
  • De ogen en oren zijn schoon en helder
  • De vacht heeft een onmiskenbare blauwe gloed

Je zou je kunnen laten inschrijven via de Nederlandse Kerry Blue Terriër Club. Je wordt op de wachtlijst geplaatst en krijgt op deze manier de kans om een pup te kopen bij een erkende Kerry Blue fokker. Deze fokken volgens het fokreglement van de rasvereniging. Daardoor heb je de meeste kans op een rastypische en gezonde pup. 

Is een Kerry Blue Terriër gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Een Kerry Blue Terriër wordt raszuiver gefokt. Dat betekent dat er altijd met goedgekeurde en gezonde ouders wordt gefokt. Mits je een pup koopt bij een erkende Kerry Blue fokker uiteraard. Deze terriërs zijn over het algemeen sterk en gezond. Met uitzondering van heupdysplasie, zijn deze rashonden niet gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes.