Kerrieplant – Helichrysum italicum

Kerrieplant – Helichrysum italicum

De kerrieplant is een aanwezige plant. Zowel ondanks zijn geur als zijn omvang. De kerrieplant komt van origine uit het Middellandse Zeegebied. Het kan zowel gedroogd als vers worden gebruikt voor het op smaak brengen van diverse gerechten. Daarnaast hebben de gedroogde blaadjes van de kerrieplant een lichaamszuiverende werking. Ze worden vaak gedronken als smaakvolle en heilzame thee.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-70 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Helichrysum italicum

Bloemkleur:
Geel

Kerrieplant zaaien en planten

Als je zelf kerrieplant wilt zaaien en planten, dan doe je dat bij voorkeur als de vorst uit de lucht is. In de volle grond doe je dat het beste in de maand mei. Je kunt de kerrieplant ook in een verwarmde kas of binnenshuis voorzaaien. De maanden maart en april zijn dan het meest geschikt. Kies je liever voor het zaaien van de kerrieplant in een koude bak of tuinkas, doe dat dan in de maand mei.

MrtAprMei
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

De kerrieplant kan met 70 cm een behoorlijke hoogte halen. De bladeren van de kerrieplant zijn zilverkleurig en verspreiden een intense geur. Naast het op smaak brengen van diverse gerechten en sauzen, worden de blaadjes van deze plant ook gebruikt om thee van te zetten. Ze hebben dan een zuiverende werking en voorzien ons lichaam van de antioxidanten die het nodig heeft.

Onderhoud

De kerrieplant doet het goed in een arme bodem die voldoende zonlicht krijgt. Je moet de plant beschermen tegen strenge vrieskou of wind. De kerrieplant blijft mooi compact als je hem aan het begin van het voorjaar voorziet van een goede knipbeurt. Dit komt ook de smaak van de bladeren ten goede. Daarnaast is het belangrijk om de bodem rondom de kerrieplant vrij van onkruid te houden.

Vorige
Dille – Anethum graveolens

Dille – Anethum graveolens

Volgende
Combinatieteelt: goede en slechte buren in de moestuin

Combinatieteelt: goede en slechte buren in de moestuin

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.