Katten uit de tuin houden? 5 diervriendelijke tips

Katten uit de tuin houden
©Nils Jacobi – Kat graaft kuil in gazon na plassen

Katten houd je het liefst uit de tuin. Niet alleen om planten en bloemen te beschermen tegen uitgraven, maar zeker ook omdat je katten uitwerpselen liever niet aantreft in de border. Binnenshuis doen katten hun behoefte op de kattenbak. Maar, buitenshuis geven ze de voorkeur aan losse zandgrond.

De kat begraaft zijn behoefte instinctief om zo geen sporen achter te laten voor de vijand. Het heeft dus geen zin om boos te worden op de kat of de eigenaar als deze zijn behoefte in jouw tuin doet. Maar hoe kun je katten dan wel uit de tuin houden? Met deze 5 diervriendelijke tips houd je ongewenste poezenpootjes uit jouw border, tuin of moestuin.

Waarom is het belangrijk om katten uit de tuin te houden?

Kattenpoep in je tuin geeft stankoverlast en is bovendien onhygiënisch. Daarnaast wil je tijdens het tuinieren of planten liever geen kattenpoep aan je handen. Uitwerpselen van katten kunnen tevens een gevaar opleveren voor de gezondheid. Vooral kinderen en zwangere vrouwen lopen het risico op een toxoplasmose besmetting. Gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor het ongeboren kindje.

Katten uit de tuin houden met deze 5 diervriendelijke tips

Katten zijn prachtige dieren, maar je treft ze liever niet aan in de tuin. Gelukkig bestaan er een aantal diervriendelijke methoden waarmee je jouw tuin of moestuin minder aantrekkelijk kunt maken voor katten. We hebben de meest effectieve voor je op een rij gezet.

  1. Los zand: katten doen hun behoefte graag in losse aarde. Voorkom dus zo veel mogelijk lege plekken in de tuin. Bodembedekkers bieden een prima uitkomst als je lege plaatsen wilt opvullen.
  2. Waterpistool of plantenspuit: betrap je de viervoeter op heterdaad? Verjaag de kat dan met een waterpistool of een plantenspuit. Katten hebben een hekel aan water. Je moet dit echter wel consequent doen. Katten blijven nou eenmaal een tikkeltje eigenwijs.
  3. Vermijd etensresten: in de zomer eet je natuurlijk het liefst buiten. Let daarbij wel op rondslingerende etensresten. Verpak kliekjes of botjes in een plastic zakje en werp ze daarna in de kliko. Katten gaan vooral in de nachtelijke uurtjes op zoek naar een lekker hapje. Dat kan een muis zijn, maar natuurlijk ook afgekloven kippenbotjes die zijn achtergebleven in jouw tuin.
  4. Planten: er bestaan een aantal planten waar katten een hekel aan hebben. Voorbeelden daarvan zijn de ooievaarsbek en de citroenverbena. Wil je katten op een diervriendelijke manier uit de tuin houden? Geef deze planten dan een speciaal plekje in de border.
  5. Peper: katten hebben een sterk en gevoelig reukorgaan. Door peper in de tuin te strooien, houd je deze dieren zoveel mogelijk op afstand.

Jouw tuin minder aantrekkelijk maken voor katten?

Met de bovenstaande tips kun je katten op een diervriendelijke manier afschrikken en uit de tuin houden. Zo hoef je tijdens het tuinieren niet bang te zijn voor vieze vingers, ongewenste plantenziekten of gezondheidsrisico’s. Daarnaast voorkom je nare geurtjes.

Tegenwoordig bestaan er tal van middelen voor het verjagen van katten. Echter zijn ze niet allemaal zo vriendelijk. Uiteraard is het niet de bedoeling om deze mooie dieren kwaad te doen. Ze helpen je namelijk ook bij het voorkomen van een muizenplaag.

Vorige
Afrikaantjes tegen ongedierte in de border, tuin of moestuin

Afrikaantjes tegen ongedierte in de tuin

Volgende
5 langbloeiende struiken voor in de tuin

5 langbloeiende struiken voor in de tuin

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.