Zieke kat met koorts onder deken

Heeft je kat koorts? Let dan goed op deze symptomen

Heb je het vermoeden dat jouw kat koorts heeft? Dan kan het gaan om een onschuldig virus, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. In alle gevallen is het goed om het gedrag van de kat in de gaten te houden. Als katten een verhoogde lichaamstemperatuur hebben, dan merk je dit op aan een aantal symptomen, ongeacht de oorzaak.

Wat zijn de symptomen van een kat met koorts of verhoging?

Koorts komt bij katten regelmatig voor. In eerste instantie is dit dus niet iets waarvan je direct in paniek hoeft te raken. De normale lichaamstemperatuur van katten schommelt tussen de 38 en 39,4 graden. Deze ligt dus een fractie hoger dan bij mensen.

Het opmeten van de koorts is nog niet zo eenvoudig. Hoewel je dit met een normale thermometer zou kunnen doen, zijn er maar weinig katten die dit zomaar toe zullen laten. Ook niet als ze ziek zijn. Het herkennen van koorts symptomen bij katten is dus belangrijk. Deze luiden als volgt:

  • De kat is lusteloos en trekt zich terug
  • Vacht is opgezet en ligt niet glad
  • Verminderde eetlust
  • Afwijkende ademhaling (traag of juist snel)
  • Spiertrekkingen en rillen
Derde ooglid bij kat met koorts
©katie chizhevskaya – Derde ooglid bij kat

Een kat met koorts kan ook symptomen vertonen als diarree of verkoudheid. Ook het laten zien van het derde ooglid (knipvlies) is een teken van koorts en ziekte. In dit geval is het raadzaam om direct contact op te nemen met de dierenarts. Zeker als de symptomen langer dan 2-3 dagen aanhouden.

De mogelijke oorzaken van koorts bij katten en poezen

Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam. De verhoging ontstaat wanneer het lichaam schadelijke bacteriën en virussen probeert te verwijderen. Maar, koorts bij een kat kan ook andere oorzaken hebben. Abcessen zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende oorzaken. Zeker als jouw kat naar buiten mag waar hij of zij kan vechten met andere poezen.

©Goodluz – Kat met koorts op controle bij dierenarts

Een abces kan veroorzaakt worden door een krab of beet. Als deze wond gaat ontsteken, kan er koorts ontstaan. Ook niesziekte en verkoudheden kunnen gepaard gaan met koorts of verhoging. Dat geldt ook voor de aandoening FIP. De afkorting staat voor Feline Infectieuze Peritonitis.

Hoewel veel katten besmet zijn met deze virusinfectie, wil dat nog niet zeggen dat het dodelijke virus zich ontwikkelt. In de meeste gevallen gebeurt dat bij katten die in groepen leven, zich voortdurend in een stressvolle omgeving bevinden of een zwak immuunsysteem hebben.

Wanneer breng je een kat met koorts naar de dierenarts?

Een kat met koorts breng je naar de dierenarts als de klachten en symptomen langer dan 3 dagen aanhouden, of als de koorts samengaat met andere symptomen. Ook als jouw kat niet langer wil eten of drinken, is het raadzaam om direct contact op te nemen met de dierenarts. Dit om uitdroging te voorkomen.

Zorg er in ieder geval voor dat de kat altijd kan beschikken over vers water uit een makkelijk bereikbare drinkbak. Eten is bij koorts niet zo belangrijk. Om de warmte beter te kunnen reguleren of om de kat enigszins verlichting te kunnen bieden, kun je de slaapplaats of mand voorzien van een koelelement. Omwikkel het element met een hoes of handdoek.