Tuinkalender juni: de feestmaand voor alle tuinders

Tuin en zaaikalender voor juni met overzicht voor zaaien planten en oogsten

In juni is er genoeg te doen in de moestuin, de border en het gazon. We kunnen niet alleen volop zaaien en planten in deze maand, maar ook kunnen er verschillende groenten geoogst worden.

Daarnaast kunnen ook het gazon én het terras wel wat extra aandacht gebruiken. Zeker nu alles lekker in bloei staat, geeft deze tuinkalender voor de maand juni je voldoende inspiratie om aan de slag te gaan. We hebben de belangrijkste klusjes voor je op een rij gezet.

De moestuin

Hoewel het voorbereidende werk in de moestuin al achter ons ligt, kunnen we daar nu letterlijk en figuurlijk de vruchten van gaan plukken. Er zijn in de maand juni dan ook tal van leuke klusjes in de moestuin. We kunnen zelfs al de eerste fruitsoorten en groenten oogsten. Ook zaaien en planten kan prima in deze bijna zomermaand.

Aardbeien kun je oogsten vanaf juni
De eerste aardbeien beginnen goed te rijpen in juni.
 • Juni is dé maand voor het aanleggen van een kruidentuin. Je kunt nu de lekkerste kruiden zaaien of planten. Hier kun je straks van genieten tijdens een zomerse barbecue.
 • In juni kun je tevens de eerste aardbeien oogsten. Controleer bessenstruiken op ongedierte en kijk voor de zekerheid ook je andere fruitbomen even na.
 • Deze maand is zeer geschikt om te zaaien en te planten. Je kunt nu zelf andijvie, augurken en boerenkool planten. Daarnaast kunnen ook de paprika en de rucola in de volle grond worden gezaaid.
 • Als je een liefhebber bent van pompoenen, dan kun je deze het beste in juni zaaien of planten. Hou wel voldoende plantafstand want ze kunnen behoorlijk groot worden.

Zaaien en planten in juni

In juni kunnen we tevens de lekkerste groenten planten of zaaien. Zo kun je postelein, radijs en spitskool zaaien in de volle grond van de moestuin. In de kas is er ook voldoende te doen. Je zaait in deze maand struikbonen, spinazie, wortelen en chinesekool.

Als je in het bezit bent van een kas kun je in juni beginnen met het planten en zaaien van amsoi en bloemkool. Hieronder vind je een lijst van nog meer groenten welke gezaaid kunnen worden in de maand juni.

JunJul
Amsoi
Andijvie
Augurken
Bindsla
Bitawiri
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinesekool
Courgette
Groenlof
Knolselderij
Koolraap
Koolrabi
Kropsla
Maïs
Meloen
Okra
Paksoi
Palmkool
Paprika
Pepers
Pastinaak
Pompoen
Postelein
Prei
Raapstelen
Radijs
Rammenas
Rapen
Rode biet
Rodekool
Roodlof
Rucola
Savooiekool
Snijbiet
Snijbonen
Sopropo
Sperziebonen
Spinazie
Spitskool
Spruitkool
Pronkbonen
Stambonen
Stokbonen
Struikbonen
Veldsla
Veldzuring
Wittekool
Wortel
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Oogsten in juni

Juni is ook zeker al een oogstmaand. Zo kun je de eerste aardbeien uit je eigen moestuin oogsten, maar ook aardappels, courgette en rabarber. Perfecte groenten om te combineren voor een zomerse maaltijd. In juni kun je tevens peultjes, bindsla en bieten oogsten.

AardappelRapen
AardbeiRabarber
BietenRadijs
BindslaRammenas
BloemkoolSavooiekool
CourgetteSnijselderij
DoperwtSnijsla
KervelSpitskool
KnolvenkelStambonen
KomkommerStokbonen
KoolrabiStruikbonen
LofTuinbonen
PaksoiTuinkers
PeulenWittekool
PlukslaWortelen
PosteleinZuring
Pronkboon
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak

Siertuin en borders

Ook in de tuin zijn er weer voldoende klusjes deze maand. Hoewel alles lekker in bloei staat, betekent dat niet dat je rustig achterover kunt gaan zitten. Ook in juni zijn er diverse werkzaamheden in de siertuin en de borders. Zo hou je jouw bloeiende pracht in goede conditie. We hebben de voornaamste klussen in de tuin voor je op een rij gezet.

 • Juni is de perfecte maand voor het zaaien van vrolijke bloeiers in de siertuin. Je zaait nu de campanula en de vergeet mij nietjes. Ook kun je kiezen voor het leeuwenbekje.
 • Controleer de borders en de siertuin op onkruid. Ook in de maand juli groeien deze ongewenste gasten door.
 • Juni kan behoorlijk droog zijn. Zorg daarom voor een goede watervoorziening. Besproei de siertuin en de border regelmatig en doe dit als de zon nog niet op zijn felst schijnt. Een goed tijdstip is dus vroeg in de ochtend.
 • Als er tijdens het inzaaien van de border wat planten verloren zijn gegaan, dan kun je de lege ruimtes deze maand vullen met vaste planten. Dompel ze wel even goed onder in een emmer water voordat je ze met de voeten in het zand zet. Dat geeft ze een vliegende start.

Balkon en terras

Tuinverlichting is een echte sfeermaker voor terras en balkon
Tuinverlichting is een echte sfeermaker.

De maand juni is natuurlijk bij uitstek geschikt om heerlijk van de zon én je bloeiende tuin te gaan genieten. Natuurlijk doe je dit het liefst op een mooi en verzorgd balkon of terras. Daarom is juni dé maand om het terras extra gezellig te maken voor die lange zwoele zomeravonden die beslist gaan komen.

 • Fris je balkon lekker op met een nieuwe vloer. Daarvoor hoef je echt geen grote verbouwingen te doen. Je kunt kiezen voor een vlonder, maar ook betonverf is een aanrader. Tegenwoordig is deze verf in diverse leuke kleuren te verkrijgen.
 • Controleer je hangplanten en bloembakken en voeg waar nodig wat extra meststof toe. Zo bloeien ze nog langer en intenser.
 • Breng gezellige verlichting aan op het terras of het balkon. Dit geeft een extra idyllische sfeer tijdens een late night barbecue of een warme zomeravond.
 • Zorg voor wat extra gezelligheid op het balkon of het terras. Bij uitstek zijn hangende manden met bloeiende bloemen geschikt. Deze ‘hanging baskets’ geven direct sfeer en zorgen voor een fleurig geheel.

Snoeien

Buxus snoeien in juni
Juni is een prima maand om de buxus te snoeien.

Ook in de maand juni valt er voldoende te snoeien. Als je dat nu doet, heb je er later extra veel profijt van. Ook het verwijderen van dode bloemen bladeren stimuleert de groei en gezondheid. Reden te meer dus om ook in de maand juni met de snoeischaar aan de slag te gaan.

 • Juni is dé maand waarin je de heg nog een keer flink kunt snoeien. Dat zorgt ervoor dat de haag over een maand nog lekker door blijft groeien en je er extra lang van kunt blijven genieten.
 • Als je in het bezit bent van een taxus, moet je deze in juni snoeien. Dit is overigens de enige maand waarin deze haag gesnoeid kan worden.
 • Ook de buxus houdt ervan om in model gesnoeid te worden in de maand juni. Kies een trendy patroon, of behoudt de vorm van de buxus voor een klassieke look.
 • Als je gaat snoeien in juni, dan doe je dat het beste als de zon niet op zijn felst schijnt. Bijvoorbeeld op een minder mooie of bewolkte dag. Het felle zonlicht heeft namelijk een negatieve invloed op de wondjes die ontstaan na het snoeien.

Het gazon

Verwijder tijdig paardenbloemen tussen het gras
Verwijder tijdig paardenbloemen uit je grasmat.

Ook het gazon heeft in juni wat extra aandacht nodig. Het kan in deze maand namelijk al behoorlijk droog en warm zijn. Als je ook in de zomermaanden wilt genieten van een prachtig groene grasmat, dan is juni de uitgelezen maand voor het verrichten van wat belangrijke gazon klusjes.

 • Zaai kale plekken in en voorzie deze van wat extra water. In combinatie met de zonneschijn in juni zijn zo in mum van tijd dichtgegroeid.
 • Controleer het gazon op de vorming van mos. Verticuteren met een daarvoor bestemde machine is bij mosvorming een uitkomst. Het frist het gazon lekker op.
 • Ook bemesten van het gazon doe je in juni. Vergeet de grasmat daarbij niet te voorzien van voldoende water. Bij voorkeur als de zon niet schijnt.
 • Druk losliggende plaggen gras voorzichtig aan met je voet of een grasroller. Je gazon ziet er dan weer keurig en strak uit. Door de aangename temperaturen die de groei bevorderen vormt het gazon straks weer één geheel.

Bekijk ook de tuinkalender van: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November, December.

Credits en copyright
Beeld header: Rawpixel
Beeld 1 (Aardbeien): ulleo
Beeld 2 (Salie): Wenzlerdesign
Beeld 3 (Tuinverlichting): barskefranck
Beeld 4 (Buxus): Alicja
Beeld 5 (Paardenbloem): Uschi Du