Kaapse jasmijn of Gardenia planten en verzorgen

Kaapse jasmijn of Gardenia planten en verzorgen in de tuin of als kamerplant
©Nicom1108 – Gardenia

Een andere naam voor de Kaapse jasmijn is gardenia. Als je het planten en verzorgen van deze tuinplant serieus neemt, beloont ze je met weelderig bloeiende bloemen. Een gardenia planten doe je voor haar mooie uiterlijk, maar ook door de aantrekkelijke geur. Ze fungeert dus ook prima als een natuurlijk parfum.

Van origine is de gardenia of Kaapse jasmijn afkomstig uit Taiwan en de zuidelijke gebieden van China. Daarnaast komt ze in het wild ook voor in Vietnam en India. De gardenia kan in het wild wel 10 meter hoog worden. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen exemplaar online bestellen en in de tuin planten. De Kaapse jasmijn of gardenia planten en verzorgen is niet moeilijk. We voorzien je graag van een aantal essentiële tips. 

Wanneer kun je de gardenia het beste planten?

Een gardenia kun je het beste in het voorjaar of het najaar planten in de tuin of border. De warmte van de zon is dan het meest ideaal. Daarnaast moet je een gardenia planten als de dagtemperatuur rond de 20 graden ligt. Je hebt dan de meeste kans op volle bloemknoppen. Als je de Kaapse jasmijn binnen wilt planten hoef je hier geen rekening mee te houden. 

Een gardenia planten doe je op een lichte plaats in een voedingsrijke zure bodem. Dit kan zowel in een pot als in de volle grond. Een pH-waarde van 6 is voor de gardenia het meest ideaal. Wil je deze waarde controleren, dan kun je gebruik maken van een pH-meter. De bodem moet goed gedraineerd zijn maar wel voldoende vocht kunnen vasthouden. De aarde mag niet uitdrogen, maar een verzadigde bodem kan wortelrot veroorzaken. 

Bloemknoppen gardenia plant in de tuin
©nitinut380 – Gardenia bloemknoppen

Zorg altijd voor een pot of een gat dat groot genoeg is als je de gardenia gaat planten. Zo krijgen de wortels voldoende ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Pas op voor direct zonlicht. De Kaapse jasmijn kan niet zo goed tegen overvloedige warmte. Zorg ervoor dat je de gardenia na het planten voldoende water geeft. 

Gardenia of Kaapse Jasmijn verzorgen op de juiste manier

De gardenia of Kaapse jasmijn van de juiste verzorging voorzien is belangrijk. Zo weet je namelijk zeker dat je kunt blijven genieten van heerlijke geurende en mooie witte bloemen. Zorg voor een lichte standplaats die vrij constant van temperatuur is.

Ook verpotten is belangrijk als je de gardenia op de juiste manier wilt verzorgen. De plant om de 3 jaar van een nieuwe pot voorzien volstaat. Zorg er wel voor dat je kiest voor een bodem of potgrond die arm is aan kalk. Een licht zure bodem met voldoende meststoffen verdiend de voorkeur. 

Gesnoeide gardenia in de border
©mangkelin1 – Gesnoeide gardenia in de border

De Kaapse jasmijn kun je ook prima snoeien. Bijvoorbeeld als ze te groot wordt of als je een mooie bloei wilt blijven garanderen. De gardenia snoeien doe je bij voorkeur in de maand maart. Gebruik hiervoor altijd een scherpe en schone snoeischaar. Je kunt uitgebloeide bloemen verwijderen en dorre takken afknippen. Houdt het blad van de gardenia daarbij zoveel mogelijk intact. Daarmee kan ze de wortels van voldoende voedingsstoffen voorzien. 

Het op de juiste manier planten en verzorgen van de gardenia doe je ook door haar van zacht en kalkvrij water te voorzien. Gardenia’s kunnen namelijk allergisch reageren op kalk. Regenwater is hiervoor de beste en meest makkelijke optie. 

Vorige
Blauwe bessen kweken planten in de moestuin of tuin

Blauwe bessen kweken: van planten tot oogsten

Volgende
Kerstboom water geven en verzorgen om naalduitval te voorkomen

Kerstboom water geven en naalduitval voorkomen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.