Tuinkalender februari: goede voorbereiding is het halve werk

Tuinkalender met zaaikalender voor de maand februari

De maand februari kan nog flinke koude dagen bevatten. Toch worden de dagen zo langzamerhand weer wat langer en begint de natuur voorzichtig te ontwaken. We zien sneeuwklokjes, winterheide en onze tuin wordt druk bezocht door winterkoninkjes en roodborstjes.

Februari is dé maand om voorbereidende klussen aan te pakken en planten extra te beschermen voor ijsdagen. Maar ook is er al voldoende werk voor in de moestuin. De lijst van zaaien begint vanaf februari dan ook steeds langer te worden.

De moestuin

Zaaien en planten in februari
In februari kun je al veel zomerse groenten binnenshuis voorzaaien.

In februari is er vooral in de moestuin veel te doen. Als je beschikt over een kas kun je zelfs al beginnen met het zaaien van diverse groentesoorten. De klussen die je in de moestuin uit kunt voeren zijn:

 • Maak een zaaiplan op basis van wat je wilt gaan zaaien en op welke plek. Het is goed om rekening te houden met vruchtwisseling. Plaats eerder gezaaide groenten op een andere plek.
 • Oogst de laatste wintergroenten die je voorhanden hebt. Je kunt ze direct nuttigen natuurlijk, maar wintergroenten invriezen is ook een prima idee. Zo kun je er ook in het voorjaar nog van genieten.
 • Geef de kas een grote schoonmaakbeurt. Maak de ramen schoon, ontdoe de goot van bladeren en repareer eventuele schade. Je serre of tuinkas schoonmaken heeft veel voordelen, zo helpt dit ook in de strijd tegen ongedierte.
 • Maak de grond van de moestuin klaar voor gebruik. Dit doe je door de grond alvast te bemesten en lekker los te maken door te spitten. Mits de grond niet bevroren is.

Zaaien en planten in februari

Februari is prima geschikt om alvast wat groenten te gaan zaaien. Omdat het nog behoorlijk koud kan zijn in deze tijd van het jaar, is het goed om ze binnenshuis voor te zaaien. Dit kun je bijvoorbeeld doen met groenten zoals de aubergine, groene selderij, kropsla, pepers en rodekool.

Bij het zaaien van tropische gewassen zorg voor een minimale temperatuur van 18 graden Celsius.

De plantui, zaai-ui, radijs en tuinboon kun je in februari al wel in de volle grond zaaien. Zaaien en planten in februari kun je ook doen in een afgedekte bak of koude kas. Dan zijn enkele goede keuze’s om te zaaien: bloemkool, broccoli, doperwten, raapstelen of wortelen.

Wanneer je groenten wilt kweken in potten en bakken dan kun je nu alvast beginnen met binnenshuis voorzaaien.

FebMrt
Amsoi
Andijvie
Antroewa
Artisjok
Bindsla
Bitawiri
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Doperwten
Komkommer
Kropsla
Paprika
Pepers
Pastinaak
Peulen
Pluksla
Prei
Raapstelen
Radijs
Rapen
Rode biet
Rodekool
Rucola
Savooiekool
Snijbiet
Snijsla
Spinazie
Spitskool
Spruitkool
Tomaten
Tuinbonen
Uien
Veldsla
Wittekool
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Oogsten in februari

Hoewel februari nog best wel wat winterse aanvoelt, kunnen er toch al behoorlijk wat heerlijke groentes geoogst worden. Aardpeer, boerenkool, prei, rucola en winterpostelein kun je oogsten in februari als ze gezaaid zijn in de buitenlucht.

Er kunnen ook groenten worden geoogst die in een afgedekte bak en koude kas gezaaid zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn spinazie, winterpostelein en wortelen.

FebMrt
Aardpeer
Boerenkool
Bloemkool
Pastinaak
Prei
Rucola
Schorseneer
Spinazie
Spruitkool
Winterpostelein
Wortelen
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak

Siertuin en borders

De siertuin in februari
In het tuincentrum kun je al veel kleurrijke planten vinden om je tuin meer kleur te geven.

Ook in de siertuin en de borders is genoeg te doen in de maand februari. Hoewel de meeste planten nog niet echt actief zijn, kun je hier en daar al wel wat ontluikende knoppen ontdekken. De taken die je in februari uit kunt voeren in de moestuin en de borders zijn:

 • Maak een lijst van planten die je nog graag wilt toevoegen aan je border. Zo kun je lege gaten straks mooi opvullen. Zaai plantjes die je straks graag in je tuin wilt gaat zetten vast voor. Je kunt dit binnenshuis of in de serre doen.
 • Verwijder afgestorven delen van de planten. Doe dit alleen als de temperatuur boven 0 graden Celsius is.
 • Voorzie de border en de siertuin van een laagje kalk. Doe dit wel voor de helft van de maand. Voorzie het gazon, de siertuin en de border ook van een dunne laag compost. Dit moet echter wel goed verteerd zijn.
 • Verhoog het water quotum voor de planten die binnen overwinteren. Zo bereid je ze optimaal voor op het voorjaar. Zet ook af en toe een raampje open als het niet vriest.
 • Bescherm gevoelige planten, zoals de Camelia, tegen eventuele vorst. Dit doe je door het aanbrengen van isolerende noppenfolie. Zorg er wel voor dat je deze overdag verwijderd als het niet vriest.

Balkon en terras

Siertuin en balkon in februari
Fleur je balkon op met de juiste bakken en vrolijk ogende planten.

Het balkon en het terras kunnen ook in februari wel wat extra aandacht gebruiken. Naast een verzorgende taak breng je met een goed onderhouden balkon en terras ook nog eens wat meer sfeer in de maand:

 • Poot bloembollen in potten of bakken naar wens. Zo kun je straks ook als het nog wat kouder is genieten van een prachtig bloeiend balkon of terras.
 • Plant eventueel wat fleurige eenjarige planten die winterhard zijn. Zo blijft het balkon een lust voor het oog.
 • Hang vetbollen en pindaslingers op voor de vogels. Februari kan nog behoorlijk koud zijn waardoor de diertjes wel een extra vetlaagje kunnen gebruiken.
 • Geef het balkon en het terras een flinke schoonmaakbeurt. Verwijder bladeren van de tegels en pak groen uitgeslagen tegels aan. Zo heb je straks weer een prachtig schoon geheel.

Snoeien

Snoeien in februari
Februari is een belangrijke snoeimaand. Sla deze klus dan ook niet over.

Hoewel februari nog best wel wat ijsdagen in petto kan hebben, zijn er ook voldoende dagen waarop het niet vriest. De uitgelezen tijd dus om nog wat extra te gaan snoeien in de tuin:

 • Snoei fruitbomen zoals de appel en de peer. Het hart van de boom moet daarbij van voldoende licht worden voorzien. Dit heeft een positief effect op de vruchtgroei.
 • In de tuin kun je heesters en struiken het beste in februari snoeien. Mits het niet vriest natuurlijk. Zo kun je in het voorjaar weer genieten van prachtige vormen.
 • Verzamel het snoeiafval. Hout dat je verzamelt hebt na het snoeien van fruitbomen en heesters kun je goed gebruiken om een haag mee te vlechten. Daarmee hou je de bodem voldoende doorvoed en doe je vogels en kruipende insecten een groot plezier.

Het gazon

Het gazon in februari
In februari vereist je gazon wat extra voeding en bescherming.

Ook het gazon mag niet overgeslagen worden in februari. Oudere bladeren zijn ideaal om te mulchen, zo bescherm en voedt je het gazon op de juiste manier. Het gras kan zelfs alweer een klein beetje gaan groeien als de temperatuur hoger is dan 6 graden Celsius. Taken die je uit kunt voeren voor het gazon zijn:

 • Verwijder molshopen door het zand te verspreiden over het gazon. Dit doe je het beste met een bezem. Zo breng je geen schade toe aan de kwetsbare wortels van het gras.
 • Steek onkruid in het gras van het gazon uit. Zo kun je straks in het voorjaar genieten van een prachtige egale grasmat.
 • Besteed aandacht aan de randen van het gazon. Steek ze netjes af met een scherpe spade. Doe dit alleen als het droog weer is en de temperatuur boven het nulpunt uitkomt.
 • Tref voorbereidingen om het grasveld te herstellen. Als je in het voorjaar gras wilt zaaien op kale plekken kun je deze grond nu alvast bewerken. Eenvoudig omspitten en luchtig maken is daarbij voldoende.

Credits en copyright
Beeld header: –