IJsbergsla – Lactuca sativa ‘IJsla’

IJsbergsla – Lactuca sativa ‘IJsla’

IJsbergsla is een stevige slasoort. Het blad is knapperig en vol van smaak. Oorspronkelijk komt deze soort uit Californië. Tegenwoordig is ijsbergsla bekend in vrijwel elke keuken. Deze sla kan rauw gegeten worden, maar kan ook worden gestoomd. IJsbergsla is een makkelijk groente om zelf te kweken.

Je kunt de kroppen ijsbergsla voor een lang periode oogsten en al vroeg voorzaaien. Dit bladgewas is rijk aan vitamine A, C en calcium. Daarnaast bevat ijsbergsla ook veel vezels. Reden te meer dus om jouw gerecht met ijsbergsla te verrijken.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-40 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Lactuca sativa

Bloemkleur:
Blauw

Je eigen ijsbergsla zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

IJsbergsla zaaien en planten

Zelf ijsbergsla zaaien en planten is leuk om te doen. Dit kan zowel in de volle grond als in een tuinkas. Als je de juiste keuzes maakt, kun je het hele jaar door genieten van een verse krop ijsbergsla.

LenteJanFebMrt
Volle grond
Onder glas
ZomerAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
HerfstJulAugSept
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

IJsbergsla kan vrijwel het hele jaar door gekweekt worden. Het blad is stevig van structuur en geeft daardoor een knapperige bite. IJsbergsla is anders dan de naam doet vermoeden, dol op een standplaats in de zon. Je kunt dan mooie volle kroppen sla verwachten. Lekker fijngesneden tussen een broodje gezond, of als knapperige groene salade bij diverse gerechten. Deze sla is zelfs geschikt om te stomen en te verwerken in diverse maaltijden.

Onderhoud

IJsbergsla heeft een bodem nodig die voldoende voeding bevat. Je kunt de grond dan ook het beste voorzien van biologische mest. Het onderhoud van ijsbergsla bestaat vooral uit het regelmatig verwijderen van onkruid. Geef regelmatig water in droge periodes, doe dat bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de wortels van de ijsbergsla. Ook moeten de jonge slaplantjes regelmatig gecontroleerd worden op de aanwezigheid van slakken.

Vorige
Echte valeriaan – Valeriana officinalis

Echte valeriaan – Valeriana officinalis

Volgende
Knoflook kweken in de moestuin

Knoflook kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.