Hyacint planten en verzorgen

Hyacint planten en verzorgen
©rootstocks – Hyacint

De hyacint planten en verzorgen doe je met veel plezier. Je krijgt er namelijk heel veel voor terug. Deze bol voorziet je namelijk van intense kleuren én een aangename geur. Hyacinten planten kun je dus niet alleen in de tuin of border doen, maar ook in een bloempot. Bijvoorbeeld binnenshuis of op het balkon. Een hyacint planten en verzorgen is niet moeilijk.

Hyacinten komen oorspronkelijk uit Turkije. Daar groeide deze mooie bol zelfs in het wild. Ook bijzonder aan deze bol is dat de hyacint familie is van de asperge. Zelf een hyacint planten en verzorgen is heel leuk om te doen. In dit artikel vertellen we je precies hoe je dat doet. Welke standplaats is het beste? Wanneer plant je hyacinten en in welke soort bodem?

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bollen en Knollen
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 10×10 cm
Plantdiepte: 10-15 cm
Planthoogte: 20-25 cm
Bloeiperiode: Apr t/m Mei
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Hyacinthus orientalis

Bloemkleur:
Wit, Geel, Rood, Paars, Blauw

Hyacint planten

Hyacinten planten is niet moeilijk. De bol is een echte voorjaarsbloeier. Dat betekent dat je de hyacint het beste in het najaar kunt planten. De meest ideale maanden zijn tussen september en december. Houd er wel rekening mee dat je de bollen plant voordat de eerste vorst zich aankondigt. Zo voorkom je schade en kun je in het voorjaar volop genieten.

De hyacint planten doe je op een zonrijke plaats. Hyacinten houden van zon en warmte. Een plekje in de zon of halfzon is dus prima. De bollen stop je ongeveer 10-15 cm diep in de grond. De plantafstand moet ongeveer rond de 10×10 cm liggen. Dat is vooral belangrijk wanneer je meerdere hyacinten bij elkaar wilt planten. Zo krijgen ze voldoende ruimte.

De hyacint planten doe je in een luchtige bodem die voldoende water kan afvoeren. De bollen kunnen namelijk niet zo goed tegen een te vochtige bodem of natte voeten. Dat geldt voor het planten van hyacinten in de border of tuin, maar ook in een pot. Maak dus altijd wat gaatjes in de bloembak voor een goede drainage. Zo geniet je er straks nog langer van.

Hyacint verzorgen

Of je nu kiest voor hyacinten in de tuin of in een pot, deze bollen hebben niet overdreven veel verzorging nodig. Veel voeding hebben ze niet nodig. Deze halen ze namelijk vooral uit de bol. Natuurlijk kun je ze tijdens en na de bloei wel van wat extra bemesting voorzien. Dat geldt niet alleen voor hyacinten in de border en tuin, maar ook voor de bollen in een pot. Hyacinten zijn niet winterhard. Je moet ze dus beschermen in koude perioden met vorst.

Als je hyacinten in een pot wilt planten, dan doe je dat natuurlijk het beste in een goede bodem. Hyacinthe stellen niet veel eisen aan de aarde. Deze mag licht bemest zijn, maar moet vooral los van structuur zijn. Zo weet je namelijk zeker dat de bodem voldoende luchtig blijft en overtollig water op de juiste manier kan afvoeren.

De verzorging in een bak of in de tuin is vooral gericht op een goede drainage. Je wilt immers niet dat de bol gaat rotten of dat de bloei wordt belemmert door wortelrot. Kies daarom altijd voor een bloempot met gaatjes. Overtollig water kan op deze manier goed worden afgevoerd. Bijvoorbeeld na het geven van water of na een regenbui.

Als je hyacinten in een bloempot wilt planten, dan moet je ook rekening houden met de drainage. Zorg er zeker voor dat de onderzijde van de balkonbak of bloembak voorzien is van gaatjes. Zo kan overtollig water goed afvloeien waardoor je wortelrot voorkomt. Plant de hyacint in een goede potgrond die voorzien is van voldoende voedingsstoffen.

De hyacint hoeft niet extra bemest te worden. Als je ze wilt planten in bakken, dan is een goede potgrond vaak voldoende. De aarde in de tuin of border kun je eventueel van wat extra humus voorzien. Bijvoorbeeld voordat je de hyacinten gaat planten. Ook tijdens de groei en bloei kun je deze bollen eventueel nog van wat extra meststoffen voorzien.

Hyacint vermeerderen

Het vermeerderen van hyacinten wordt ook wel stekken of scheuren genoemd. Dat doe je als je de border wilt voorzien van jonge aanwas, of graag wat bollen in een bloembak of balkonbak wilt planten. Hyacinten vermeerderen doe je op een andere manier dan je misschien gewend bent. Dit kan namelijk op twee verschillende manieren.

Het vermeerderen van de hyacint kan in de eerste plaats door de kleine bolletjes van de volwassen hyacint af te scheuren. Het is echter wel zo dat hyacinten niet zoveel kleine bolletjes aanmaken dan andere soorten zoals bijvoorbeeld tulpen. Hyacinten vermeerderen gebeurt daarom ook wel door gebruik te maken van het zaad uit de zaaddozen van de bol.

Het delen of scheuren van de hyacint is echter een meer eenvoudige manier. De jonge planten kun je uitplanten in de tuin, border of in een bloembak. Het is wel verstandig om de jonge aanwas te beschermen tegen vrieskou en nachtvorst. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een laagje mulch of stro rondom de wortels van de jonge hyacinten.

Vorige
Sneeuwklokjes planten en verzorgen

Sneeuwklokjes planten en verzorgen

Volgende
Oude wijfjes planten en verzorgen

Oude wijfjes planten en verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.