Huilende hond binnen tijdens muziek spelen

Een huilende hond? Waarom en hoe leer je het af?

Huilende honden bijten niet. Dat klopt, maar waarom vertoont jouw viervoeter dit gedrag? Wat probeert jouw hond je te vertellen als hij zijn kop naar achteren gooit en luidkeels begint te huilen? Roept hij zijn vrienden, is hij blij of juist verdrietig?

Het huilen van honden kan verschillende oorzaken hebben. Het is dus niet alleen maar schattig, irritant of onschuldig. Hoewel het bij zijn natuurlijke gedrag hoort, kan er dus wel degelijk wat aan de hand zijn.

Waarom huilen honden?

Om te kunnen ontdekken waarom jouw hond regelmatig een luide kreet laat horen, is het goed om je wat meer te verdiepen in de geschiedenis van de hond. De hond stamt dus af van de wolf. Tegenwoordig is hij helemaal ingeburgerd en gedomesticeerd. Dat wil echter niet zeggen dat de oude gedragspatronen van de hond ook zijn verdwenen.

Voorbeelden daarvan zijn jagen, leven in roedels en dus ook huilen. Wolven en wilde honden huilden om de roedel bijeen te kunnen roepen. Bijvoorbeeld als er gevaar dreigde. Een communicatiemiddel dus. Vandaag de dag leeft de hond samen met de mens, het is dan ook een goed idee om zoveel mogelijk te leren over het gedrag en de lichaamstaal van je hond.

Voor de huishond is het huilen als communicatie niet meer nodig. Maar omdat dit bij het natuurlijke gedrag van de hond hoort, wordt het ingezet voor andere doelen. Bijvoorbeeld een roep om verbinding. Een hond blijft nu eenmaal een gezelschapsdier.

Piepende hond alleen thuis
©fongleon356 – Piepende hond alleen thuis

Dat is direct het antwoord op de vraag waarom jouw hond huilt als je niet thuis bent. Door te huilen, probeert hij je een antwoord te ontlokken. Daardoor weet de hond precies waar je uithangt. In de praktijk werkt dat natuurlijk niet zo, maar binnen het instinct van jouw hond wel.

Heeft een hond pijn als hij huilt?

Dat kan, maar erg waarschijnlijk is het niet. Honden kunnen een luid gejank laten horen als ze gewond zijn of pijn hebben. Echter heeft dat niet zoveel te maken met echt huilen. Kun je het verschil niet goed onderscheiden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de dierenarts. Elk dier reageert namelijk anders op pijn en ongemak.

Mijn hond huilt vooral s’ nachts en als ik weg ben. Wat moet ik doen?

Honden die vooral s’ nachts huilen of als je van huis bent, voelen zich eenzaam. Ze missen jouw aanwezigheid of die van het gezin. Door te huilen roepen ze de roedel bijeen. Ook pups huilen vooral als ze het nest hebben verlaten. Ook dat doen ze omdat ze hun vertrouwde omgeving én hun moeder missen.

De hond is een echt gezelschapsdier
©Eva Blanco – De hond is een echt gezelschapsdier

Ook sirenes kunnen ervoor zorgen dat je te maken krijgt met een huilende hond. Hoewel dit vaak wordt aangenomen, heeft dat niets te maken met het harde geluid. De hond vergelijkt de toon van een sirene namelijk met een roep van een roedelgenoot. Hij zal hierop antwoorden door te gaan huilen.

Huilende hond voorkomen: hoe kun je dit afleren?

In de eerste plaats mag je huilen bij honden nooit straffen. Het vormt namelijk een belangrijk onderdeel van zijn natuurlijke gedrag. Als jouw hond huilt terwijl je weg bent, dan is het verstandig om het alleen thuisblijven opnieuw te gaan trainen. Als jouw viervoeter het vooral op een huilen zet tijdens het horen van sirenes of muziek, dan is afleiding de beste optie.

Huilende honden bestraf je dus niet, maar belonen is ook niet de bedoeling. Een huilende hond is het meest gebaat bij rust, regelmaat en duidelijkheid. Want als jij antwoord geeft op datgene de hond bedoelt, hoeft jouw viervoeter de vraag niet constant te stellen.