Hop – Humulus lupulus

Hop – Humulus lupulus

Hop kennen we natuurlijk als belangrijkste ingrediënt van bier. Maar, dit heilig kruid kan ook heel veelzijdig worden toegepast in de keuken. Daarnaast worden de scheuten van hop als ware lekkernij gezien. Het mag aangemerkt worden als culinaire delicatesse, omdat hop ook wel de duurste groente ter wereld wordt genoemd.

Meer omdat het oogsten van de hopscheuten veel arbeid met zich meeneemt. Hop bladeren kunnen gebruikt worden om thee van te zetten, maar ook gestoomd smaakt hop lekker. Dit kruid heeft tevens een rustgevende en kalmerende werking.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Heilig kruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 60×70 cm
Zaaidiepte: 2-3 mm
Planthoogte: 200-1500 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Humulus lupulus

Bloemkleur:
Groen

Hop zaaien en planten

Zelf hop zaaien in de moestuin is leuk om te doen en niet moeilijk. Als je hop binnenshuis wilt voorzaaien, dan kun je dat het beste doen in de maand februari en maart. In de volle grond of een koude kas kun je hop het beste zaaien of planten in de maanden april, mei of juni.

VroegMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
LaatSeptOktNov
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

De jonge bladeren en de scheuten van hop kunnen gebruikt worden in de keuken. Ze smaken gestoomd of kort gekookt heerlijk bij gerechten met een zachte smaak. Ook kun je thee zetten van hop. Dit heilig kruid heeft dan vooral een rustgevende werking. Hop wordt ook als thee gedronken bij stress en spanningsklachten of slapeloosheid. Hop heeft ook een positief effect op het zenuwstelsel en neemt menstruatiepijnen weg.

Onderhoud

Hop mag gezien worden als een klimplant. Ondersteuning tijdens de groei is dus gewenst. Zeker als je weet dat deze plant tot wel 15 meter hoog kan worden. Voorkom dit door de hop plant regelmatig te snoeien en oude stengels weg te halen. Hop heeft een licht voedzame bodem nodig die voldoende vochtig is. Geef het kruid dus regelmatig water en houdt de ruimte rondom de plant vrij van onkruid.

Vorige
Valse meeldauw bestrijden bij planten

Valse meeldauw bestrijden en voorkomen

Volgende
Wormencompost maken voor de moestuin

Wormencompost maken voor de moestuin

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.