Honingmeloensalie – Salvia elegans ‘Honey Melon’

Honingmeloensalie – Salvia elegans ‘Honey Melon’

Honingmeloensalie is niet alleen een prachtig kruid om te zien. Dit plantje ruikt heerlijk en smaakt ook nog eens erg lekker zoet. Zowel de bloemen als de bladeren van honingmeloensalie zijn bruikbaar in de keuken. In de moestuin trekken ze veel vlinders en bijen aan door hun zoete geur. Zelf honingmeloensalie zaaien en planten is niet moeilijk. Door haar felrode bloemen fleurt ze de tuin ook nog eens lekker op. Dit keukenkruid kun je gebruiken bij desserts en kaas, maar je kunt ook een lekkere kruidenthee zetten van de gedroogde bladeren.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×40 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-90 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Salvia elegans – Honey Melon

Bloemkleur:
Rood

Honingmeloensalie zaaien en planten

Zelf honingmeloen zaaien of planten doe je bij voorkeur in de moestuin, maar je kunt dit keukenkruid ook prima kweken in een bloempot binnenshuis. In de volle grond zaai je honingmeloensalie het beste van mei tot en met juli. Binnenshuis of in een verwarmde kas kun je zaaien en planten in april en mei. Honingmeloensalie kun je ook zaaien in een koude bak of kas. Doe dat dan in de maanden, april, mei, juni of juli.

AprMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Honingmeloensalie smaakt niet alleen heel zoet, het ruikt ook nog eens heerlijk. Het sterke aroma dat het keukenkruid verspreid, trekt veel vlinders en bijen aan. Zij komen vooral af op de nectar die zich in de bladeren van de honingmeloensalie bevindt. Door de mooie rood gekleurde bladeren, is dit keukenkruid heel goed te gebruiken als garnering. De bloemen zijn eetbaar. Van de jonge bladeren kun je een lekkere kruidenthee zetten.

Onderhoud

Honingmeloensalie heeft een warme plaats in de zon nodig om goed tot groei en bloei te kunnen komen. Het keukenkruid is niet helemaal winterhard. Zorg in de winter dus voor een beschutte plaats uit de wind. Bij jonge planten is het belangrijk dat je regelmatig controleert op de aanwezigheid van slakken. Deze zien de verse blaadjes namelijk ook als lekkernij. Geef daarnaast regelmatig water maar zorg ervoor dat de bodem niet te nat is.

Vorige
Thaise basilicum – Ocimum basilicum ‘Siam Queen’

Thaise basilicum – Ocimum basilicum ‘Siam Queen’

Volgende
Bosui kweken: van zaaien tot oogsten

Bosui kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.