5 tips voor een hondvriendelijke tuin aanleggen

Ontspannen Duitse herder pup in hondvriendelijke tuin
©Drpixel – Ontspannen Duitse herder pup in hondvriendelijke tuin

De hond is onze beste vriend. Natuurlijk beschouwen we onze trouwe viervoeter als volwaardig gezinslid. Een hondvriendelijke tuin is daarom belangrijk. Maar wat houdt dat in en belangrijker nog, waar moet je aan denken als je jouw tuin hondvriendelijk wilt maken?

In een hondvriendelijke tuin kun je samen genieten van de eerste voorjaarszon, maar kan jouw harige vriend ook zijn energie kwijt op een veilige manier. Eventueel kun je nog kiezen voor het inzaaien van een klein stukje gras. Voor honden is het heerlijk om te kunnen rollen door het gras, zeker tijdens de ruiperiode in het voor- en najaar.

Zorg hoe dan ook voor een kwalitatieve drinkbak met vers water én laat je hond natuurlijk nooit voor een lange periode alleen in de tuin. In dit artikel voorzien we je van een aantal handige tips om zelf een hondvriendelijke tuin aan te leggen. Zo kun je jouw hond op een veilige manier in de tuin laten en blijven jouw borders intact.

5 onmisbare tips voor een hondvriendelijke tuin aanleggen

Een tuin die geschikt is voor honden, is veilig voor het dier zelf. Dat wil zeggen dat jouw viervoeter niet kan ontsnappen, zich nergens aan kan bezeren en geen giftige of scherpe voorwerpen kan vinden. Maar, een hondvriendelijke tuin wil je natuurlijk ook zo makkelijk mogelijk netjes en gatenvrij houden. Met deze 5 tips is dit alles eenvoudiger dan je denkt.

1. Plaats een hondenhok in de tuin

Duitse herder hond in hondenhok
©pryzmat – Duitse herder in hondenhok

Is jouw hond graag buiten en in de tuin? Zorg dan voor een veilige plek in de vorm van een hondenhok. Hier kan jouw trouwe viervoeter zich terugtrekken, maar ook schuilen tegen een regenbui of de felle zon. Denk er daarbij wel aan dat je het hondenhok voorziet van isolatie. Lekker warm in de winter en aangenaam koel in de zomerperiode.

2. Creëer een graafplek

Husky hond graaft kuil in hondvriendelijke tuin
©GranevSergey – Husky graaft kuil in de tuin

Honden zijn échte gravers. In jouw tuin, border en gazon is dat natuurlijk minder gewenst. Je wilt immers niet de planten die je met liefde hebt gezaaid ten prooi vallen aan de natuurlijke driften van jouw viervoeter. Om dit te voorkomen is het verstandig om zelf een graafplek te creëren.

Bijvoorbeeld in een hoekje dat je niet gebruikt of onder een struik. Om de hond te stimuleren kun je eventueel wat lekkers begraven. Een bot of zijn favoriete speeltje zijn goede voorbeelden. Op deze manier gun je jouw hond de afleiding die het nodig heeft, terwijl jouw tuin netjes strak en vrij van gaten blijft.

3. Vermijd giftige planten in de tuin

Yorkshire pup tussen tuinplanten
©GORLOV – Yorkshire pup tussen tuinplanten

Er bestaan planten en bloemen die giftig zijn voor de hond. Deze horen dus zeker niet thuis in de hondvriendelijke tuin. Als je jouw tuin al hebt aangelegd, dan is het goed om te controleren op bijvoorbeeld vingerhoedskruid, rododendron en ridderspoor. Moet je jouw tuin nog gaan inrichten en wil je dat op een hondvriendelijke manier doen? Doe dan vooraf goed onderzoek naar planten die schadelijk zijn voor dieren.

4. Veilige looppaden voor de hond

Jack Russel loopt over tuinpad in hondvriendelijke tuin
©Alexei_tm – Jack Russel loopt over tuinpad

Hoewel het niet altijd vanzelfsprekend is dat jouw hond netjes over het tuinpad loopt, is het toch belangrijk om deze zo veilig mogelijk te maken. Dat betekent dat je bij voorkeur geen gebruik maakt van scherp grind of gebroken schelpen.

Dit materiaal kan de voetkussentjes van de hond beschadigen waardoor er allerlei vervelende infecties kunnen ontstaan. Plaats ook geen scherpe voorwerpen naast het pad. Zoals uitstekende solar-verlichting of tuinbeelden.

5. Zorg voor een stabiele omheining

Labradoodle in tuin met omheining
©kvddesign – Labradoodle in tuin met omheining

Een goede omheining is misschien wel het belangrijkst als je een tuin wilt maken die veilig is voor honden. Je wilt immers niet dat jouw maatje de weg op kan rennen, met alle gevolgen van dien. Een heg of haag is meestal niet voldoende om jouw hond binnen de tuin te kunnen houden. Ze vinden altijd wel een gaatje waardoor ze kunnen ontsnappen.

Kies voor een schutting van geschuurd tuinhout of laat een ijzeren hek plaatsen. Zorg er wel voor dat de spijlen dicht genoeg opeen staan. Zo voorkom je dat de hond vast blijft zitten in het hek. Heb je een atletische of grote viervoeter? Denk dan ook na over de hoogte van de omheining.

Heb je een atletische of grote viervoeter? Denk dan ook na over de hoogte van de omheining. Je kunt ook kiezen voor een onzichtbare hondenomheining als je jouw tuin niet wilt voorzien van een schutting. Deze elektrische omheiningen werken op basis van twee sensoren en een transponder in de vorm van een halsband. Zodra jouw hond de sensoren passeert, volgt er een impuls correctie.

Vorige
Artisjok plant

Artisjok kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Doperwten aan plant

Doperwten kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.