Hondstand planten en verzorgen

Hondstand planten en verzorgen is leuk om te doen. Zeker omdat je daarvoor wordt beloond met prachtige hangende bloemetjes in allerlei kleuren. De blaadjes van de bloemen krullen lieflijk naar buiten. Daarmee is hondstand een aanwinst voor jouw tuin of border. Deze bollen zijn echte lentebloeiers. Je krijgt er direct die heerlijke zomerse vibe van.

Van origine is hondstand afkomstig uit Midden en Zuid-Europa. Deze mooie plant dankt haar naam aan de vorm van haar bloemen. Die tonen door hun tubevorm gelijkenissen met de hoektand van een hond. Desalniettemin is hondstand een eenvoudige bol om te planten en verzorgen. Ook in een bloempot. Daarnaast vermeerdert ze zichzelf heel eenvoudig. 

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bollen en Knollen
Standplaats: Zon
Plantafstand: 15×15 cm
Plantdiepte: 10-15 cm
Planthoogte: 10-30 cm
Bloeiperiode: Apr t/m Mei
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Erythronium

Bloemkleur:
Wit, Roze, Geel, Paars, Oranje

Hondstand planten

Hondstand planten doe je het beste aan het einde van de zomer. De maanden augustus en september zijn daarvoor het meest geschikt. Je plant hondstand op een plekje in de zon. De standplaats hoeft niet constant te zijn voorzien van zonlicht, maar wel een aantal uren per dag. Ook met een plaatsje uit de wind doe je hondstand een groot plezier. 

Als je de bollen van de hondstand wilt planten in de tuin of border, dan doe je dat op een diepte van 10 tot 15 cm. Als je meerdere bollen wilt planten, houd dan een plantafstand aan van 15×15 cm. Zo krijgen ze individueel voldoende ruimte om te kunnen ontwikkelen. Hondstand groeit heel goed in een bodem die enigszins leemachtig en voedingsrijk is.

Zorg wel voor een goede drainage. Hondstand houdt niet van een bodem die te nat is of te vochtig blijft. Als je zware grond in de tuin of border hebt, kun je dit ook mengen met zand. Dat maakt de structuur van de bodem iets luchtiger. Ook voorkom je daarmee een overvloed aan water of regenplassen die blijven staan. Planten in een goed doorlatende bodem dus. 

Hondstand verzorgen

Als je hondstand wilt planten in de tuin of border, dan wil je jouw bollen natuurlijk ook op de juiste manier kunnen verzorgen. Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk. De bodem moet in elk geval rijk zijn aan voedingsstoffen en luchtig van structuur blijven. Zo voorkom je dat jouw hondstand natte voeten krijgt waardoor de kans op ziekten en ongedierte stijgt. 

Als je hondstand wilt planten in een bloempot of bloembak, let je ook op de vochtigheid van de aarde. Deze mag niet uitdrogen, maar ook niet te nat zijn. Zorg voor drainage gaten in de pot. Plant de bollen in kwalitatieve tuinaarde. Daarmee voorzie je de hondstand voor een lange tijd van de voeding die ze nodig heeft om uit te kunnen groeien tot iets moois. 

Hondstand heeft een gemiddelde behoefte aan water. Geef alleen water in droge perioden of als de bovenzijde van de aarde er droog uitziet. De bodem waarin de hondstand wordt geplant mag gerust licht vochtig zijn, maar nooit te nat. Voorzie ze dus alleen van water als de aarde droog aanvoelt. Dit kun je prima testen met je handen of vingers.  

Hondstand bemesten doe je bij voorkeur in het voorjaar. Verdeel dit rondom de planten en werk deze voorzichtig door de luchtige bodem. Gebruik bij voorkeur organische compost. Bladeren gebruik je ook om de bollen na de bloei en in het najaar te beschermen tegen de koude perioden van de winter. Als je ze volgend jaar weer wilt verwelkomen tenminste. 

Hondstand vermeerderen

Hondstand kun je prima vermeerderen of stekken. Je kunt ze vervolgens uitplanten op andere plaatsen in de tuin of border. In een bloembak kan natuurlijk ook. Hondstand vermeerderen doe je nadat de bloemen zijn uitgebloeid. De moederbol maakt kleine bolletjes aan die je direct kunt uitplanten. Vermeerderen met zaden kan ook. 

Hondstand vermeerderen doe je aan het einde van de zomer. Zorg ervoor dat je de plaats waar je de broedbollen plaatst afdekt met bladeren. Zo bescherm je ze tegen koude perioden. Voordat je gaat planten is het belangrijk om de bolletjes vrij te maken van wortels en oude velletjes. Na een periode van 2 tot 3 jaar kun je nieuwe bloeiende hondstand verwachten. 

Als je hondstand niet wilt vermeerderen maar de natuur zijn gang wilt laten gaan, dan hoef je ze in de winter niet uit de grond te halen. Ze breiden zich dan vanzelf uit. Wel is het verstandig om de plaats te bedekken met bladeren of takken. Tegen vorst en koude wind. 

Vorige
Winterakoniet planten en verzorgen

Winterakoniet planten en verzorgen

Volgende
Snelle gids: basilicum zaaien, verzorgen en oogsten

Snelle gids: basilicum zaaien, verzorgen en oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.