Hond wil niet eten wat is de oorzaak

Mijn hond wil niet eten: wat kan de oorzaak zijn?

Je hond wil niet eten of heeft een verminderde eetlust? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Een hond die een dag niet eet is niet direct ziek. Houdt het gebrek aan eetlust echter langer aan of vertoont jouw viervoeter andere symptomen, dan kan een onderliggende aandoening de oorzaak zijn.

Ook een verandering in de leefsituatie kan ervoor zorgen dat honden tijdelijk niet of minder eten. Een verminderde eetlust of helemaal niet eten is toch iets om in de gaten te houden. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door iets onschuldigs, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.

Honden stoppen ook met eten door stress of pijn. In dit artikel geven we je een aantal mogelijke oorzaken en oplossingen. Eet je hond al meer dan 2 dagen niet? Dan is het altijd verstandig en raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.

Honden die niet of nauwelijks eten: dit zijn de mogelijke oorzaken

Als eerste is het belangrijk om je wat meer te verdiepen in de voedingsbehoefte van de hond. Jonge honden en pups eten vaker dan volwassen honden. Ook viervoeters die minder actief zijn hebben vaker een verminderde eetlust. De porties die je voert kunnen ook te groot zijn. De hond heeft dan gewoonweg geen honger tegen de tijd dat de nieuwe voerbeurt zich aandient. Jouw hond kan ook uitgekeken raken op een bepaald soort voer.

Vooral bij droge brokken kan dat nog wel eens het geval zijn. Je zou dan een ander merk kunnen proberen of starten met het voeren van vers vlees. Als een hond niet wil eten dan kan dit ook een vorm van aandacht vragen zijn. Negeer de hond tijdens de voerbeurt en loop weg. Andere oorzaken waardoor een hond niet eet of een verminderde eetlust heeft zijn:

Gebitsproblemen

Als een hond niet eet, dan kan dit te maken hebben met gebitsproblemen. Daarbij kun je denken aan ontstoken tandvlees, overmatig tandsteen of rotte kiezen. Ook als jonge honden wisselen kunnen ze een verminderde eetlust hebben.

Hond wil niet eten krijgt gebitscontrole bij dierenarts
©Kallihora – Mopshond gebitscontrole bij dierenarts

Als je dit opmerkt, is het dus verstandig om het gebit van de hond te controleren. Is het tandvlees rood en gezwollen of ruikt de hond onaangenaam uit zijn bek? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts. Die kan het gebit van de hond controleren op problemen.

Ziek of koorts

Ook honden kunnen tijdens hun ziek zijn een verminderde eetlust hebben. Zeker als ze last hebben maagklachten, misselijk zijn of koorts hebben. 1-2 dagen niet eten is dan helemaal niet zo erg. Zorg er echter wel voor dat de hond altijd de beschikking heeft over vers water uit een goed bereikbare drinkbak.

Bij koorts en ziekte is het ook voor honden heel belangrijk dat ze regelmatig en voldoende drinken om uitdroging te kunnen voorkomen. Houd de lusteloosheid en de verminderde eetlust langer aan dan 2 dagen? Raadpleeg dan altijd de dierenarts of maak een afspraak voor een consult.

Loopsheid

Tijdens de loopsheid is een verminderde eetlust of zelfs helemaal niet eten normaal. Meestal houdt dit verschijnsel 1 tot 2 dagen aan, afhankelijk van hoe heftig de loopsheid is. Ook reuen kunnen tijdens deze periode minder zin hebben in eten. Zeker als ze het geurspoor van een loopse teef in de buurt opmerken. De hond wordt onrustig, piept of blaft meer en heeft geen tot weinig trek in zijn voer.

Stress en verandering

Hond wil niet eten door stress
©iciakp – Beagle kauwt op kauwbot

Honden zijn gevoelig voor veranderingen. Bijvoorbeeld in de gezinssituatie of leefomgeving. Ben je net verhuisd of is er een baby geboren? Dan kan het voorkomen dat jouw hond niet of minder goed eet. Bewaar de rust en verwen hem met wat lekkers. Je kunt de eetlust ook opwekken met kauwbotten van pens. Ook als honden gestrest zijn hebben ze minder trek in hun brokken.

Raadpleeg jouw dierenarts bij aanhoudende eetproblemen

In de meeste gevallen begint de hond na enkele dagen vanzelf weer aan zijn voer. Bijvoorbeeld nadat de loopsheid over is of als de hond is herstelt van een virus of infectie. Eventueel kun je de eetlust opwekken door het voeren van vers vlees of het weken van de hondenbrokken. Er komen dan geuren vrij waardoor de hond mogelijk meer zin in eten krijgt. Ook kun je jouw hond kauwstaven van pens of varkensoren geven om de eetlust te stimuleren. Bij twijfel raadpleeg je natuurlijk altijd jouw dierenarts.