Hond verkouden: is het griep of kennelhoest?

Hond verkouden: is het griep of kennelhoest?

Is jouw hond verkouden? Dan is het om te weten dat dit meerdere oorzaken kan hebben. Het kan gaan om een gewone snotneus, maar ook griep en kennelhoest komen voor. Hoe kun je deze verschillende aandoeningen van elkaar onderscheiden?

En is jouw hond gebaat bij een liefdevolle verzorging of is er een andere behandeling nodig? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over verkoudheid bij honden. Van symptomen tot behandeling.

Het verschil tussen verkoudheid, kennelhoest en influenza bij honden

Als jouw hond verkouden is heeft het last van een snotneus en zal het vaker niezen en hoesten. Deze symptomen horen bij een gewone verkoudheid, maar ook bij influenza (griep) en kennelhoest. Het vaststellen van de ziekte is dus in eerste instantie belangrijk om jouw viervoeter van de juiste behandeling te kunnen voorzien.

Deze symptomen vertoont een verkouden hond

Als jouw hond verkouden is, dan zijn de verschijnselen vergelijkbaar met die bij mensen. De lichaamstemperatuur kan wat verhoogd. Een loopneus, snotneus en tranende ogen horen daar ook bij. Daarnaast is de hond lusteloos en slaapt hij veel. Een hond die een verkoudheid heeft opgelopen, kan ook niezen en hoesten.

Verkouden hond alleen uitlaten om besmetting te voorkomen
©K_Thalhofer – Jack russel apart uitlaten

Een verkoudheid wordt ook bij honden overgedragen door een virus. Echter is dit virus voor mensen niet besmettelijk. Dat geldt wel voor andere honden. Laat jouw hond bij een verkoudheid dus apart uit.

De verschijnselen van griep of influenza bij honden

Griep wordt bij honden ook wel influenza genoemd. De symptomen komen sterk overeen met die van een gewone verkoudheid. Echter zijn honden bij griep ook benauwd. Dat komt omdat het virus zich richt op de luchtwegen van de hond. Influenza moet worden behandeld door een dierenarts.

Deze zal een antibiotica kuur voorschrijven. Snel handelen is noodzakelijk als je merkt dat jouw hond naast verkouden ook moeite heeft met ademhalen. Een verwaarloosde griep kan namelijk eenvoudige een (dodelijke) longontsteking worden.

Kennelhoest bij honden onderscheiden van een verkoudheid

Als je vermoedt dat jouw hond verkouden is, is het belangrijk om uit te sluiten dat het om kennelhoest gaat. Deze ziekte wordt bij mensen bronchitis genoemd. Kennelhoest wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. De aandoening is vervelend, maar meestal niet ernstig. Mits jouw hond last heeft van onderliggende medische aandoeningen.

Kennelhoest herken je vooral aan een droge schelle blaf. Eventueel met braakneigingen. Als jouw hond fysiek geen zieke indruk maakt, dan hoeft kennelhoest niet altijd behandeld te worden. Na 14-21 dagen verdwijnt de klacht vanzelf.

Houd je hond bij andere honden uit de buurt, ook nadat het hoesten is gestopt. Kennelhoest is makkelijk overdraagbaar via het speeksel. Vermijd openbare uitlaatplaatsen en andere ontmoetingen.

Is honden verkoudheid besmettelijk en hoe behandelen?

Een honden verkoudheid is niet overdraagbaar op mensen. Zelfs niet voor andere dieren zoals katten of konijnen. Je kunt jouw hond dus rustig knuffelen als hij zich door een verkoudheid niet zo lekker voelt. Als het om een normale verkoudheid gaat, wees dan extra lief voor jouw viervoeter.

Verkouden in hond in warme mand met deken
©Melissa Kopka – Verkouden labrador in warme mand

Zorg voor een warme mand en een tochtvrije plaats. Ook rust doet jouw hond goed als deze verkouden is. Laat hem dus alleen uit als dat nodig is en vermijd lange wandelingen. Ook vers water en lekkere hapjes bevorderen een snel herstel.

Is jouw hond erg verkouden? Neem hem dan gezellig je mee als je gaat douchen of badderen. De stoom van het warme water maakt de luchtwegen wat wijder. Daarnaast kan vastgezette kou goed loskomen zodat jouw hond nog sneller beter wordt.