Hond heeft de hik en baasje troost de hond

Jouw hond heeft de hik? Dit kun je er tegen doen

Als een hond de hik heeft, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. In principe hoeft het niet direct iets ernstigs te zijn. Hikken is een natuurlijk verschijnsel. De oorzaak van de hik bij honden is hetzelfde als bij mensen. Maar waardoor ontstaat dit samentrekken van het middenrif? Wat kun je eraan doen en wanneer is het wél ernstig als jouw hond de hik heeft?

Waardoor kan jouw hond de hik krijgen?

De hik kan bij honden door verschillende dingen worden veroorzaakt. Als je een pup of jonge hond hebt, dan zul je vaker worden geconfronteerd met dit verschijnsel. Honden die zich in de groeifase bevinden hebben nou eenmaal sneller last van de hik. Deze spiersamentrekking is op zich niet ernstig. De hik bij honden kan optreden als:

  • De hond te gulzig eet of drinkt
  • De hond zich in de groeifase bevindt
  • De hond te enthousiast speelt 
  • De hond is gestrest of gespannen
  • Zich verslikt in zijn eigen speeksel

De hik bij honden veroorzaakt door een intolerantie voor voedingsstoffen

Deze oorzaak verdiend wat extra aandacht. Een hond met de hik kan namelijk ook last hebben van voedselintolerantie. Dit kan samengaan met andere lichamelijke klachten zoals braken, allergie en jeuk. Als een tolerantie de onderliggende oorzaak is van de hik bij honden, dan volgen de samentrekkingen van het middenrif zich steeds sneller op. De hik houdt ook langdurig aan.

Hond jeuk door voedselintolerantie
©Madrabothair – Hond jeuk door voedselintolerantie

In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts. Deze zal jouw hond onderzoeken. In de meeste gevallen wordt er ook bloed afgenomen om de voedselintolerantie vast te kunnen stellen. Als het om een ernstige vorm van hikken gaat, kan de dierenarts ook een spierverslappend middel toedienen. Daardoor ontspannen de spieren rondom het middenrif waardoor de hik verdwijnt. 

Honden die hikken door ernstige onderliggende aandoeningen 

In zeldzame gevallen kunnen honden ook hikken doordat ze hinder ondervinden van ernstige onderliggende aandoeningen. Hierbij kun je denken aan hartafwijkingen, een zonnesteek of een longontsteking. Jouw hond heeft dan niet alleen de hik, maar kan ook moeilijker ademhaling. Soms gaat dit zelfs gepaard met niezen of hoesten. Herken je, naast de hik, ook deze symptomen bij je hond? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Wat kun je doen als jouw hond de hik heeft?

Hikken is behoorlijk vermoeiend en vervelend. Niet alleen bij mensen, maar ook bij honden. Als jouw hond vaak de hik heeft, dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Als de hik wordt veroorzaakt doordat de hond schrokt tijdens het eten, dan biedt een anti-schrok voerbak meestal de oplossing. Deze voerbakken zijn aan de binnenzijde voorzien van opstaande randen in allerlei patronen. De hond eet daardoor niet alleen langzamer, maar leert ook beter kauwen. 

Hond schrokt tijdens eten
©serezniy – Hond schrokt tijdens eten

Heb je een pup en heeft deze na het drinken of eten vaak de hik? Een paar klopjes op de rug bieden in de meeste gevallen verlichting bij de hik. Het voedsel zakt op deze manier sneller van de slokdarm naar de maag. Nog een manier om jouw hond te helpen als deze de hik heeft, is door het aanbieden van water met honing. Deze natuurlijke zoetstof in combinatie met water, werkt in de meeste gevallen om hikken bij honden te stoppen.