Is jouw hond bang voor vuurwerk? Dit zijn de beste tips

Hond bang voor vuurwerk? 5 tips voor een rustige jaarwisseling

Oudejaarsdag én de jaarwisseling zelf zorgen bij sommige honden voor stress. Bijvoorbeeld omdat jouw hond bang voor vuurwerk is. Hoewel er steeds meer hondenliefhebbers pleiten voor een vuurwerkverbod, betekent dat helaas niet dat er helemaal geen knallen te horen zullen zijn. Met de onderstaande 5 tips geef je jouw hond een rustig jaarwisseling.

5 tips waarmee je vuurwerkstress bij honden kunt voorkomen

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk. Ze hebben immers geen flauw idee wat er aan de hand is. Een hond is een vluchtdier en zou uit angst voor knallen en flitsen weg kunnen lopen. Maar, een stressreactie gaat verder dan dat. Gelukkig kun je dit zoveel mogelijk beperken.

Tip 1: Chip- en adresgegevens controleren

Als eigenaar denk je vaak alleen aan het bieden van bescherming op het moment zelf. Echter is ook een goede voorbereiding van belang. Controleer daarom voor het einde van het jaar of de chip gegevens nog kloppen. Mocht jouw hond er onverwachts toch vandoor gaan, dan kunnen bevoegde instanties de eigenaar via het uitlezen van de chip achterhalen.

Ook is het verstandig om de halsband van de hond te voorzien van een adreskokertje met jouw telefoonnummer of adres. Het uitlezen van de chip is dan niet nodig. Deze bevestig je heel eenvoudig aan de gesp van de band. 

Tip 2: Laat de hond vroeg op de avond en aangelijnd uit

Vervroeg de uitlaatronde van jouw hond en doe dat op een rustige plaats. Daarvoor kun je het beste even naar een bosrijke omgeving rijden, als je zelf in een rumoerige woonwijk woont. Zorg ervoor dat de hond is aangelijnd. Ook als deze gewend is om los te lopen.

Voor het plasje later op de avond kun je eventueel ook training pads gebruiken. Deze hebben een hoog absorptievermogen en voorkomen dat jouw hond nogmaals wordt blootgesteld aan vuurwerk. Als het de hele avond goed is gegaan, laat de hond dan om 00.00 uur niet alleen binnen. Zorg er altijd voor dat er iemand is die de hond gerust kan stellen.

Tip 3: Zorg voor een veilige plaats

Misschien heeft jouw hond al een veilige bench waarin hij graag ligt? Deze kun je nog aangenamer maken door de plaats wat te verduisteren. Dat kun je het beste doen door de bench af te dekken met een deken. Houd de voorzijde echter wel open. Zo kan jouw hond contact blijven maken met je. Ook aan jouw gedrag kan de hond zien of er reden is om bang te zijn of niet. Gedraag je dus zo rustig mogelijk. 

Tip 4: Afleiding in de vorm van achtergrondmuziek of speelgoed

Ook de juiste afleiding zorgt ervoor dat de hond niet direct in de stress schiet bij het horen van een knal of het zien van een flits. Vul hondenspeelgoed met vlees of paté. Een snuffelmat met brokjes is ook een aanrader. Zorg voor rustige achtergrondmuziek. Daardoor worden geluiden van buitenaf gedempt.

Hond met speelgoed tijden nieuwjaar
©TeamDAF – Hond met speelgoed

Zorg er wel voor dat je veilig hondenspeelgoed gebruikt. Een hond kan door de spanning en stress namelijk verwoed gaan kauwen of knagen. Ongeschikt speelgoed kan dan voor vervelende en gevaarlijke situaties zorgen zoals verstikking of verslikking. Blijf zelf zo rustig mogelijk. Jouw hond ziet je als een leider en past zijn gedrag aan op wat hij opmerkt bij jou.

Tip 5: Kalmerende middelen via de dierenarts

Geef jouw hond géén kalmerende middelen die eigenlijk bestemd zijn voor jezelf. De samenstelling en werking is namelijk compleet anders. Als je wel rustgevende medicatie voor honden wilt gebruiken, laat je dan goed voorlichten door de dierenarts. Deze stemt de middelen af op de specifieke behoeften van de hond.

Wel kun je overwegen om de hond natuurlijke rustgevers te geven. Ze kalmeren de hond in stressvolle situaties, zonder dat er een verdovend effect optreedt. Deze middelen zijn bewezen effectief en bevatten geen schadelijke chemicaliën.