Lavendel snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Lavendel snoeien in de tuin
©Niksinka – Lavendel snoeien

Lavendel is een graag gezien kruid in de border of in een pot. Deze planten verrijken je tuin niet alleen met een prachtige kleur, maar ook nog eens met een intense geur. Om te kunnen blijven genieten van deze geuren en kleuren, is het wel belangrijk om lavendel op de juiste manier te snoeien.

Maar wanneer kun je de Lavandula angustifolia het beste snoeien en hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het onderhouden van lavendel. Zo kun je extra lang blijven genieten van een heerlijke geurend terras, tuin of border.

Lavendel snoeien in het voorjaar

Er zijn twee momenten in het jaar wanneer je lavendel kunt snoeien. De hoofd snoeibeurt vindt daarbij plaats in het voorjaar. De maand april is hiervoor het meest geschikt. Feitelijk gezien is dit de belangrijkste snoeibeurt in het onderhoud van de lavendelplant. Het mediterrane plantje mag je in deze maand rigoureus onder handen nemen met de snoeischaar.

Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. De oude takken snoei je terug tot 1-2 centimeter boven het kale hout. Houd voldoende afstand want zo weet je zeker dat de knoppen straks weer uitlopen en gaan bloeien.

Lavendel snoeien in het najaar

Lavendel snoeien kun je ook in het najaar doen. Deze snoeibeurt is vooral bedoeld om de vorm van de plant te kunnen behouden. Het snoeien van lavendel in het najaar gebeurt in de maand september. Als je de vorm van de plant wilt behouden, dan kun je de lavendel dus het beste in de maand september snoeien. In deze maand zijn de meeste bloemen wel uitgebloeid. Is dit nog niet het geval? Stel het snoeien dan nog even uit.

Lavendel in bloei voor het snoeien
©Mariya- Lavendel in bloei

Je snoeit bij voorkeur terug waar de bloemetjes zijn uitgebloeid, en een klein stukje van het groene gedeelte. Neem “een klein stukje” wel serieus. Snoei je teveel groen weg, dan kan de plant zich straks niet goed beschermen tegen de vrieskou. Je hebt dan kans dat jouw lavendel in het voorjaar niet meer zo uitbundig bloeit als je misschien gewend bent.

Hoe snoei je oude of jonge lavendelplantjes?

Heb je jonge of juist oude lavendel planten in de tuin of de pot? Dan is een andere snoeiwijze aan te raden. Door het hanteren van de onderstaande werkwijze heb je het meeste kans op succes.

Oude lavendel planten snoeien

Heb je lavendel in de tuin die al enige tijd deel uitmaakt van de vaste begroeiing? Dan kan het zijn dat deze uit model is geraakt of meer hout laat zien dan paarse bloemen. Snoei de plant fors terug en vergeet daarbij ook het dode hout niet.

Wil je er zeker van zijn dat jouw oude lavendel weer uitloopt? Dan moet je ook zorgen voor een zonnige standplaats. Heb je oude lavendel in een pot? Overweeg dan om de plant te verpotten naar een ruimer exemplaar.

Snoeien van jonge lavendel

Jonge lavendelplantjes hebben iets meer onderhoud nodig dan volwassen exemplaren. Na de hoofd snoeibeurt in april, mag je aan het einde van die maand nog een keer aan de slag met de snoeischaar. Zo blijft de jonge lavendel mooi in vorm.

Verwijder de nieuwe en bovenste uitlopers van de lavendel. Daarmee stimuleer je de ontwikkelingen van nieuwe knoppen. Houd er wel rekening mee dat de jonge lavendelplantjes in het nieuwe seizoen iets later in bloei zullen komen.

Tip! Wist je dat lavendel prima werkt tegen vliegen?

Het zomerseizoen is heerlijk, maar wat doe je met al die vliegen op het terras of binnenshuis? Lavendel werkt heel goed om vliegen te voorkomen. Niet alleen op het terras, maar natuurlijk ook binnenshuis.

Gesnoeide lavendel in vaas
©tagphoto- Verse lavendel in vaas

Knip wat lavendeltakjes af en zet ze in een vaasje op tafel. De knoppen moeten dan natuurlijk wel in bloei staan en flink geuren. Vliegen kunnen hier namelijk niet zo goed tegen waardoor ze graag op afstand blijven.

Vorige
Buxus in pot

Buxus in pot verzorgen en snoeien

Volgende
Wanneer de tuin bemesten

Wanneer de tuin bemesten met koemestkorrels?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.