Hoe en wanneer een appelboom snoeien

Hoe en wanneer een appelboom snoeien
©Redstallion- Appelboom snoeien

Natuurlijk wil je de appelboom in jouw tuin in perfecte conditie houden. Dat doe je door hem op de juiste manier te snoeien. Belangrijk, want op deze manier ben je verzekerd van een goede oogst. Door een goede snoeibeurt, kan de appelboom zijn energie namelijk gebruiken voor het aanmaken van vruchten, in plaats van voor zijn groei. Maar hoe en wanneer moet je een appelboom eigenlijk snoeien? We leggen het je uit.

De appelboom op de juiste manier snoeien

Als je daarom verzekerd wilt zijn van een goede appeloogst, zorg je ervoor dat de boom voldoende kortloten aan kan maken. Dit is bloesemhout met bloemknoppen in plaats van groeiknoppen. Deze laat je dan ook met rust als je de appelboom gaat snoeien. Feitelijk gezien kun je een appelboom tweemaal per jaar van een flinke snoeibeurt voorzien.

In de winter snoei je dan vooral de oude takken van de appelboom. Als je de boom in de zomer wilt gaan snoeien, knip je zoveel mogelijk waterlot weg. De appelboom maakt deze uitschieters aan als reactie op de winterse snoeibeurt.

Appelboom snoeien in de winterperiode

Het snoeien van de appelboom in de winter, doe je het beste tussen januari en maart. Neem de appelboom in ieder geval niet eerder onderhanden. Op deze manier kun je te maken krijgen met schimmelziektes die zowel de stam van de appelboom en zijn takken ziek maakt.

De kans op deze schimmels is nog groter als je snoeit tijdens vochtig weer. Snoei de appelboom in de winter dus altijd bij droog weer. Snoeien op een vriesdag kan, mits de vorst niet al te streng is.

Stappenplan voor het snoeien van de appelboom tijdens de winterperiode

  1. Snoei niet eerder dan januari en niet later dan eind maart. Zorg voor droog weer en snoei niet als het overdag streng vriest.
  2. Snoei de oude takken van de boom weg en zorg daarbij dat je een goed onderscheid maakt tussen bladknoppen en bloemknoppen. De bloemknoppen hebben een staande positie. Deze laat je zitten. De bladknoppen liggen tegen de takken van de appelboom aan. Deze mag je wegsnoeien.
  3. Tijdens het snoeien van de appelboom is het goed om een aantal waterloten, de snelgroeiende twijgen te sparen. Deze waterloten zijn de thuisbasis voor de jonge bloemknoppen die ontstaan in het volgende jaar. Waterloten zijn jonge en rechtopstaande takken.

De appelboom in de zomer snoeien

Snoeien in het zomerseizoen doe je bij voorkeur in de maand juni. Dit kan nodig zijn als de appelboom veel waterlot heeft geproduceerd. Deze jonge takken groeien recht omhoog en kunnen het beste worden weggetrokken in plaats van gesnoeid. Zo weet je namelijk zeker dat het waterlot niet meer terugkomt. Nu je precies weet hoe en wanneer je jouw appelboom moet snoeien, houd je jouw boom gezond én kun je elk jaar rekenen op een heerlijke oogst.

Vorige
Coloradokever bestrijden bij aardappelen

Coloradokever bestrijden en voorkomen

Volgende
Rupsen bestrijden en voorkomen

Rupsen bestrijden en voorkomen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.