Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer doe je dat?
©Thomas-Soellner – Beukenhaag snoeien

Ben jij de trotse eigenaar van een beukenhaag? Dan is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je jouw prachtige haag het beste kunt snoeien. Een beukenhaag snoeien doe je om de haag mooi in model te maken én te houden. Daarnaast komt een goede snoeibeurt de gezondheid van jouw beukenhaag ten goede. Maar een beukenhaag snoeien, hoe en wanneer doe je dat eigenlijk?

Een beukenhaag snoeien op de juiste manier

De beukenhaag in jouw tuin houdt je mooi dicht en in model door hem regelmatig te snoeien op de juiste manier. Goed gereedschap is daarbij een vereiste. Voor het snoeien van een beukenhaag kun je een elektrische heggenschaar gebruiken. Maak je er liever handwerk van, snoei dan met een schone en scherpe snoeischaar. Voordat je de beukenhaag gaat snoeien is het verstandig om de haag te controleren op vogelnesten.

De beukenhaag snoeien doe je tweemaal per jaar

Het snoeien van een beukenhaag is een klus die tweemaal per jaar terugkomt. De eerste snoeibeurt van het jaar vindt plaats in de maand juni. Plan het snoeien van de beukenhaag bij voorkeur voor 21 juni. Dit is namelijk de langste dag van het jaar. Als je begin juni gaat snoeien, dan heeft jouw haag nog voldoende tijd voor het aanmaken en ontwikkelen van jonge en nieuwe takken.

Een tweede snoeibeurt van de beukenhaag plan je voordat de kou invalt. De meest ideale maanden zijn september of oktober. Ook in deze maanden kan de zon nog flink schijnen. Sla heldere en zonnige dagen altijd over als je de beukenhaag van een laatste snoeibeurt wilt voorzien. De bladeren die zich binnenin de haag bevinden zijn niet zoveel zonlicht gewend, en zouden dus na het snoeien makkelijk kunnen verbranden. Snoei de beukenhaag dus in september of oktober op een bewolkte dag.

Hoe ga je te werk bij het snoeien van een beukenhaag?

Gelukkig is het snoeien van een beukenhaag niet moeilijk. Nu je weet wanneer je de haag het beste van een snoeibeurt kunt voorzien, ook vertellen we je graag hoe je dit het beste kunt doen. Begin de beukenhaag altijd van onderuit te snoeien. Werk daarna langzaam naar boven. Houd daarbij rekening met de vorm. Laat de beukenhaag van onder iets breder dan van boven.

Zo kan het zonlicht ook de onderste scheuten bereiken wat de groei en ontwikkeling ten goede komt. Je kunt de beukenhaag op het zicht snoeien, maar je kunt ook een touw gebruiken. Door deze langs de haag te laten lopen, weet je zeker dat je een rechte lijn volgt. Wees niet bang voor eventuele “knip” foutjes. Gezonde hagen groeien vrij snel. Een iets te enthousiast gesnoeide beukenhaag ziet er dus binnen de kortste keren weer lekker vol uit.

Tip: je kunt jouw beukenhaag tijdens de twee snoeibeurten ook direct van bemesting voorzien. Zo geef je jouw haag de voedingsstoffen die het nodig heeft voor het nieuwe seizoen.

Vorige
Aalbessen snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Aalbessen snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Volgende
Druiven kweken: van planten tot oogsten

Druiven kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.