Aalbessen snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Aalbessen snoeien: hoe en wanneer doe je dat?
©PavelRodimov – Aalbessen snoeien

Aalbessen snoeien is een belangrijke klus. Zo weet je namelijk zeker dat je ook het volgende seizoen weer kunt genieten van een mooie oogst. De botanische naam voor aalbesstruik is ribes rubrum. Ze geven rode maar ook witte bessen. Maar hoe moet je aalbessen eigenlijk snoeien? En op welke manier en in welke maand kun je dat het beste doen?

Aalbessen snoeien in de zomer of de winter

De aalbesstruik kun je op verschillende tijdstippen snoeien. De wintersnoei wordt het meest gehanteerd. In de eerste plaats omdat de kale takken door het bladverlies dan beter zichtbaar zijn. Wintersnoei bij aalbessen doe je ook om de struik van zoveel mogelijk licht te kunnen voorzien.

Je kunt ook kiezen voor het snoeien van aalbessen in de zomer. De zomersnoei vindt plaats als de struik al in bloei heeft gestaan. Meestal gebeurt dit in de maand april. Snoeien in deze periode doe je natuurlijk wel voordat je 3 maanden later gaat oogsten. Als je ervoor kiest om de aalbes in de zomer te snoeien, dan bevorder je het rijpingsproces van de aalbessen.

Hoe ga je te werk bij het snoeien van aalbessen?

Zowel de zomer als de wintersnoei vereisen een aparte aanpak. Natuurlijk is het belangrijk dat je werkt met een scherpe en schone snoeischaar. Zo voorkom je lelijke wonden aan de aalbessenstruik en weet je zeker dat je de groei en bloei van de aalbes niet belemmert. Volg de onderstaande instructies voor het snoeien van aalbessen in de winter of de zomer.

Zomersnoei van aalbessen

De aalbesstruik is in de meeste gevallen uitgebloeid in de maand april. Vanaf april tot juni is dan ook het meest geschikte moment voor de zomersnoei. Het snoeien van aalbessen in de zomer doe je vooral om de trossen van voldoende zonlicht te kunnen voorzien.

Knip alle kleine takjes aan de aalbesstruik weg. Dit zijn de takken die niet dragend zijn. Heeft de aalbesstruik toppen met behoorlijk wat blad? Dan mag je ook die wegsnoeien. Laat de rest van het blad aan de aalbesstruik intact. Zo kan de plant voldoende voeding blijven opnemen. 

Wintersnoei van aalbessen

Kies je ervoor om jouw aalbesstruik in de winter te snoeien? Dan doe je dat bij voorkeur van november tot januari wanneer de struik in rust is. Deze snoeibeurt zorgt ervoor dat de aalbes voldoende licht kan opnemen. En dat is belangrijk, ook nu de struik in rust is. Verwijder de takken die van de aalbes af, of juist teveel naar binnen groeien.

Ook gekruiste takken kun je tot aan de grond wegsnoeien met een scherpe en schone snoeischaar. Uiteindelijk houdt je ongeveer 5 basistakken over. Dit worden ook wel gesteltakken genoemd. Als het om het snoeien van aalbessen gaat, is minder altijd meer. Dat betekent dat je niet te rigoureus moet snoeien als je straks wilt kunnen genieten van een volle oogst.

Handige tip voor het snoeien van aalbessen

Heb je tijdens het aalbessen snoeien het vermoeden dat de struik wel erg de hoogte in schiet? Dan mag je ook de bovenste takken wegknippen. Door de lange takken een beetje te snoeien, houd je jouw aalbes op de juiste hoogte. De ideale hoogte voor een aalbesstruik ligt tussen de 1.20 en 1.50 meter.

Vorige
Aalbessen kweken planten en oogsten in de moestuin

Aalbessen kweken: van planten tot oogsten

Volgende
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.