Hoe planten beschermen tegen vorst?

Planten beschermen tegen vorst
©Yulyao – Afgedekte planten

Koning winter staat te trappelen van ongeduld om zijn intrede te doen. Voor veel planten betekent dit een periode waarin ze wel wat extra bescherming kunnen gebruiken. Vorst kan dan ook flink wat schade toebrengen aan de plantensoorten die niet winterhard zijn.

En dat geldt niet alleen voor tropische soorten of mediterrane exemplaren. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden waarmee je jouw planten kunt beschermen tegen de vrieskou. Zo heb je er ook volgend seizoen nog plezier van.

Plantensoorten die extra bescherming nodig hebben in de winter

Naast tropische en mediterrane gewassen, hebben ook groenblijvende en vorstgevoelige soorten bescherming nodig als het gaat vriezen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn vorstgevoelige planten niet bestand tegen vrieskou. Toch is het zo dat ze vaker afsterven doordat ze te nat worden en heeft dan ook niet direct te maken met vorst.

Deze planten doen het in de winter dan ook het beste in een pot op een plaats die beschutting biedt tegen regen en wind. Hieronder geven we je enkele voorbeelden van vorstbestendige, half- en niet vorstbestendig plantensoorten:

VolledigHalfNiet
Hortensia CameliaOlijfboom
LigusterBosrankAgave
RhododendronAbeliaPalmboom
MagnoliaHebeEucalyptus

Enkele graden nachtvorst is voor de meeste plantensoorten niet erg. Gaat het echter harder vriezen, dan is het verstandig om ze van een warmere plaats te voorzien zoals de tuinkas of de garage. Ook de groenblijvers onder de planten moeten tijdens de winterperiode in de gaten gehouden worden. Zeker als de vorst zowel ‘s nachts als overdag zijn werk doet hebben ze bescherming nodig.

Vorstbescherming: beter in potten of in de volle grond?

Hoewel planten in potten makkelijker te verplaatsen zijn naar een beschutte plaats, zijn ze wel gevoeliger voor vorst. De dunne pot biedt de wortels veel minder bescherming dan dat de volle grond dat doet. Hoewel het dus om dezelfde plantensoort zou kunnen gaan, bevriest deze in de pot sneller dan in de tuin. Gelukkig kun je wel voldoende maatregelen nemen om de planten die in potten staan te beschermen tegen de vrieskou.

Beschermen tegen vrieskou met stro, bladeren en rietmatten

Vorstbescherming bestaat in de meeste gevallen uit schoon en droog stro, afgevallen herfstblad of jute zakken. Gebruik altijd luchtdoorlatend materiaal, zo voorkom je rottingsverschijnselen. Met behulp van wat stokken en een rietmat maak je eenvoudig een “koker” om de stam van de plant. Dit is vooral aan te raden bij hoge plantensoorten. De ruimte tussen de rietmat en de stam van de plant vul je op met los stro en bladeren.

Plantenbeschermhoes kopen?
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een plantenhoes. Deze zijn verkrijgbaar in diversen maten en vormen. Zo kun je makkelijk en snel je planten voorzien van de benodigde bescherming.

Bekijk beschermhoezen

Eventueel kun je de bovenkant ook nog afdekken met een soort “paraplu” van plastic. Zo worden het stro en de bladeren niet nat. Planten die in potten staan voorzie je van een goede bescherming tegen vorst door de binnenzijde van de pot te isoleren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met noppenfolie. Vergeet de drainage niet door de onderzijde van gaatjes te voorzien. Neem je liever geen risico en vriest het matig of hard? Zet de planten dan tijdelijk in de tuinkas, garage of in huis.

Vorige
Bloembollen planten

Bloembollen planten: hoe en wanneer doe je dat?

Volgende
Zilverdistel – Carlina acaulis

Zilverdistel – Carlina acaulis

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.