Hoe oud kunnen katten worden zoals de Noorse boskat

Goede vraag: hoe oud kunnen katten worden?

Vraag jij je ook wel eens af hoe oud jouw poezenvriend eigenlijk kan worden? Niet zo verwonderlijk, want het liefst houden we ze zo lang mogelijk bij ons. Katten zijn leuk, een tikkeltje eigenwijs maar bovenal trouw aan hun baasje.

Ook al leiden ze vooral graag hun eigen leventje. Maar hoe oud kunnen katten worden? En bestaat er een verschil in levensverwachting tussen raskatten en een huis-tuin-keuken kat?

De gemiddelde levensverwachting van een kat

Gemiddeld genomen wordt een kat ongeveer 14 jaar. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. De oudste poes ter wereld heeft maar liefst 38 kaarsjes uit mogen blazen. Als je dat omrekent in kattenjaren, dan zou dat betekenen dat ze 171 jaar is geworden. Want één levensjaar voor ons, staat gelijk aan 4,5 jaar bij katten. De gemiddelde leeftijd van een kat in mensenjaren is dus 63. Geniet dus zoveel mogelijk van je kleine pluizenbol.

Is er verschil in levensverwachting tussen een raskat en een htk-kat?

Een Engelse studie heeft aangetoond dat er wel degelijk een verschil is tussen de levensverwachting van raskatten en bastaards. Hoe oud katten met een stamboom kunnen worden hangt af van het ras. Zo wordt een Bengaal gemiddeld 7,5 jaar oud. De Birmaan leeft met een gemiddelde leeftijd van 14,5 jaar langer dan gemiddeld.

Hoe oud kunnen katten worden zoals de Bengaalse kat
©ingus kruklitis – Bengaalse kat

Natuurlijk is dat ook afhankelijk van hoe sterk de bloedlijn is én of de kat geen aangeboren afwijkingen heeft. Huis, tuin en keuken katten, of ook wel bastaards genoemd, worden gemiddeld tussen de 14-17 jaar oud. Uitzonderingen daargelaten.

Katten sterven het vaakst aan trauma en nierfalen

Als je wilt weten hoe oud katten kunnen worden, dan is het ook handig om stil te staan bij de meest voorkomende doodsoorzaak. Bij katten is dit met 12,2% door een trauma. Hierbij kun je denken aan katten die worden overreden door auto’s, maar ook andere ongevallen zoals een beklemming tussen een kiepraam. Ook nierziekten kunnen ervoor zorgen dat katten minder oud worden dan je eigenlijk zou willen.

Ik wil dat mijn kat heel oud wordt: waar moet ik rekening mee houden?

Natuurlijk heb je de levensverwachting van een kat niet helemaal zelf in de hand. Zeker niet als jouw poes ook de vrijheid heeft om buiten op avontuur te gaan. Gevaar loert dan op elke hoek van de straat. Toch mag dit geen reden zijn om jouw kat zijn vrijheid te ontnemen.

Kat eet en krijgt gezond droogvoer
©belchonock – Kat krijgt gezond droogvoer

Als je wilt dat jouw kat een hoge leeftijd bereikt, is een goede verzorging van essentieel belang. Houd in ieder geval rekening met het volgende:

  • Voorzie altijd in kwalitatief voer en vers drinkwater
  • Controleer de kat regelmatig op verwondingen en wees alert op veranderingen
  • Zorg voor een schone en toegankelijke kattenbak wanneer nodig
  • Ontworm de kat minstens 4x per jaar
  • Elk jaar vaccineren tegen niesziekte
  • Om de 3 jaar vaccineren tegen kattenziekte

Natuurlijk zijn ook het verstekken van liefde heel belangrijk als je wilt dat je kat oud wordt. Uiteraard zijn ze eigenzinnig en kunnen ze uren achtereen slapen, maar ook een kat heeft behoefte aan aandacht op zijn tijd. Voorkom situaties die stressvol kunnen zijn voor de kat en kam of pluk regelmatig. Zeker bij langharige rassen.

Zo kun je de meeste haarballen (en de kans op verstikking) voorkomen. Houd ook het gewicht van de kat op peil. Poezen met overgewicht lopen meer risico op hartafwijkingen, nierfalen of leverproblemen. Pas de voeding voor oudere katten eventueel aan met een meer uitgebalanceerd voer voor seniors.