Boxer hond ligt ziek op de bank met hersenvliesontsteking

Dit moet je weten over hersenvliesontsteking bij honden

Hersenvliesontsteking bij honden wordt ook wel meningitis genoemd. Bij mensen wordt deze aandoening veroorzaakt door een bacterie. Bij honden is dat echter niet altijd het geval. Maar wat is de oorzaak van hersenvliesontsteking bij een hond? Hoe herken je meningitis bij jouw trouwe viervoeter en wat zijn de symptomen?

Wat is meningitis of hersenvliesontsteking bij honden?

Hersenvliesontsteking bij honden is hetzelfde als bij mensen. De aandoening kent bij dieren echter een andere oorzaak. Bij een hersenvliesontsteking zijn de vliezen van het ruggenmerg en de hersenen ontstoken. Het beschermende hersenvocht kan door de ontsteking niet meer optimaal doorstromen.

Dat betekent dat zowel het ruggenmerg als de hersenen niet meer van voldoende voedingsstoffen worden voorzien. Doordat het vocht zich ophoopt in de hersenen kan er uitval ontstaan. Ook aanvallen of toevallen komen voor. Om verschillende redenen is het dan ook raadzaam om altijd een medisch handboek voor honden in huis te hebben, zo kun je snel kenmerken van diversen aandoeningen raadplegen.

Een hersenvliesontsteking hoeft bij de hond niet direct levensbedreigend te zijn. Mits de ontsteking van de vliezen niet overgaat in een ruggenmerg- of hersenontsteking. In dat geval ontstaan er ernstige neurologische afwijkingen. In de meeste gevallen komt dit alleen voor als de aandoening niet tijdig wordt opgemerkt of behandeld. Alert zijn is dus noodzakelijk.

De mogelijk oorzaken van hersenvliesontsteking bij honden

Affenpincher bij vliegenzwam gevaarlijk voor hersenvliesontsteking bij honden
©Ekaterina Gorokhova – Affenpinchers bij vliegenzwam

Een ontsteking van de vliezen die het ruggenmerg en de hersenen beschermen, wordt bij honden in de meeste gevallen niet veroorzaakt door een bacteriële infectie. Wat bij mensen wel het geval is. Het eten van paddestoelen kan echter wel voor deze ontsteking zorgen, het is dan ook goed opletten tijdens een boswandeling. Meningitis bij honden kan ook worden veroorzaakt door:

 • Virusinfecties en wormbesmettingen
 • Protozoaire infecties
 • Het eten van giftige paddenstoelen ( o.a. vliegenzwam, berkenzwam en oranje ridderzwam)
 • Beet van honden die geïnfecteerd zijn met meningitis

Afhankelijk van de leeftijd van de hond doe je er goed aan om regelmatig een ontwormingskuur te geven. Ook andere ontstekingen in het lichaam van de hond kunnen leiden tot hersenvliesontsteking. Om ernstige complicaties met de dood tot gevolg te kunnen voorkomen, is het belangrijk om snel te handelen. Daarom is het in de eerste plaats belangrijk om bovenstaande oorzaken te vermijden én de symptomen van hersenvliesontsteking bij honden te herkennen.

Hond met meningitis: wat zijn de symptomen?

Hersenvliesontsteking kent veel symptomen die gelijkenis tonen met andere ziektes. Zoals bijvoorbeeld epilepsie of vergiftiging. Bij twijfel of bij het waarnemen van één of meerdere van de onderstaande symptomen, neem je dus direct contact op met jouw dierenarts.

 • Stijve spieren en nek (nekkramp)
 • Moeite met bewegen
 • Overgevoelige reactie op aanraken van de rug
 • Braken en een verminderde eetlust
 • Hoge koorts (39-40 graden)
 • Verminderd zicht
 • Agressief en verward gedrag
 • Toevallen en plaatselijke verlamming (spoed!)
 • Coördinatieproblemen

Hoe moet hersenvliesontsteking bij honden worden behandeld?

Hersenvliesontsteking bij honden kan goed worden behandeld. Dit kun je niet zelf. Meningitis gaat niet vanzelf over. Bij het uitblijven van een behandeling kan de aandoening zelfs dodelijk zijn. Als je één of meerdere van de bovenstaande symptomen opmerkt, neem je direct contact op met jouw dierenarts. Deze kan vaststellen om welke vorm van meningitis het gaat. Jouw hond kan namelijk een virale of een bacteriële hersenvliesontsteking hebben.

Hond bij de dierenarts voor hersenvliesontsteking
©vadimguzhva – Hond bij dierenarts

Deze laatste vergt een meer intensieve behandeling. De dierenarts zal in eerste instantie de juiste medicatie voorschrijven om de ontsteking te remmen. Er kan ook worden gekozen voor een combinatie met intraveneuze therapie en pijnbestrijding. Als de hersenvliesontsteking bij de hond heel ernstig is, moet het dier worden verplaatst naar de dierenkliniek voor een meer intensieve behandeling.

In welke leeftijd en bij welke hondenrassen komt meningitis voor?

Er zijn hondenrassen die extra gevoelig zijn voor het ontwikkelen van hersenvliesontsteking. Over het algemeen komt menigte vaker voor bij middelgrote tot grote rassen zoals bijvoorbeeld: berner sennen, pointers, boxers en duitse staande korthaar.

Het is ook opvallend dat hersenvliesontsteking vooral voorkomt bij jonge honden. Meestal vanaf een leeftijd van 4 maanden tot aan 2 jaar. Naarmate de hond ouder wordt kan deze over de ziekte heen groeien. Echter hoeft dit natuurlijk niet altijd het geval te zijn.