Guavesalie – Salvia darcyi ‘Mexicaanse salie’

Guavesalie – Salvia darcyi ‘Mexicaanse salie’

Guavesalie staat ook wel bekend als Mexicaanse salie. Haar wetenschappelijke naam is salvia darcyi. Dit sierlijke keukenkruid geeft intens rode bloemen. Het plantje komt ook in het wild voor. Daar trekt het vooral veel vlinders en kolibries aan. Dit kruid geeft een zoete geur af die je doet denken aan guave. Het wordt dan ook veel gebruikt in salades, bij desserts en als garnering van diverse gerechten. Daarnaast is guavesalie ook nog eens heel mooi om te zien en is het een echte aanwinst voor in de moestuin of border.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×40 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-90 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Salvia darcyi

Bloemkleur:
Rood

Guavesalie zaaien en planten

Zelf guavesalie zaaien of planten in de moestuin is erg leuk om te doen. Je kunt dit fleurige keukenkruid in de volle grond plaatsen, maar onder glas of een koude bak is ook mogelijk. Guavesalie zaaien in de volle grond doe je in de maanden mei tot en met juli. In een afgesloten koude bak kun je al in april guavesalie zaaien, tot aan de maand juli. Dit keukenkruid kun je ook binnenshuis zaaien of planten in de maanden april en mei.

AprMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Guavesalie heeft een aromatische en zoete geur. De bladeren zitten vol met nectar. Daarom trekt dit keukenkruid veel bijen en vlinders aan in de moestuin. De zoete bloemen worden veel gebruikt als garnering, maar ook als lekkernij bij desserts en vleesgerechten. Gedroogd kun je er zelfs een heerlijke zoete kruidenthee van maken. Guavesalie wordt ook veel gebruikt voor het maken van smoothies en verrassend smakende taarten en cake.

Onderhoud

Guavesalie heeft geen ingewikkeld onderhoud nodig. Wel is het belangrijk dat de bodem los van structuur en goed gedraineerd is. Dit keukenkruid houdt niet van te natte bodems. Als je de plant mooi in vorm en jong wilt houden, dan moet je de guavesalie elk jaar terugsnoeien. Haal dorre blaadjes of verdroogde stengels regelmatig weg om de plant gezond te kunnen houden.

Vorige
Echte salie – Salvia officinalis

Echte salie – Salvia officinalis

Volgende
Kleverige salie – Salvia glutinosa

Kleverige salie – Salvia glutinosa

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.