Grote engelwortel – Angelica archangelica ‘Aartsengelwortel’

Grote engelwortel – Angelica archangelica ‘Aartsengelwortel’

Grote Engelwortel is een oliehoudend gewas dat een sterke geur verspreid. Vooral de stelen en het blad van dit keukenkruid worden gebruikt om gerechten op smaak te kunnen brengen. Het heeft een frisse en licht pittige smaak. Grote engelwortel komt ook in het wild voor en heeft tevens een medicinale werking. Zo werd het vroeger gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen de pest. Nu wordt het kruid vaak toegediend bij maagklachten en misselijkheid.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 50×50 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 170-250 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Angelica archangelica

Bloemkleur:
Wit

Je eigen grote engelwortel zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Grote engelwortel zaaien en planten

Grote engelwortel zaaien en planten in de moestuin of tuin, kun je zowel in de volle grond als een afgedekte bak doen. Buiten in de volle grond doe je dat het beste in de maanden maart en april. Als je liever grote engelwortel wilt zaaien in een koude kas of afgeschermde bak, dan kun je zaaien van februari tot en met april.

FebMrtApr
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Grote engelwortel heeft naast een muskus-achtige geur en pittige smaak ook een medicinale werking. De bladeren van de plant zijn namelijk oliehoudend. Hier wordt een likeur van gebrouwen dat effectief is tegen bijvoorbeeld wagenziekte, oprispingen of misselijkheid. Ook heeft grote engelwortel een positief effect op de spijsvertering en de stoelgang. Het sap van de stengel kan een allergische reactie veroorzaken. Zeker als je in aanraking komt met zonlicht.

Onderhoud

Grote engelwortel kiemt heel goed bij koud weer. Je kunt dus prima zaaien tijdens een vorstperiode. Dit heeft een positieve invloed op de bloei van de plant in het voorjaar. Engelwortel heeft niet veel verzorging nodig, al houdt het niet van droogte. Voldoende en regelmatige water geven is dus noodzakelijk. De grond waarin je grote engelwortel gaat zaaien of planten mag bij voorkeur wat zuur zijn.

Vorige
Amarant – Amaranthus

Amarant – Amaranthus

Volgende
Bijvoet – Artemisia vulgaris

Bijvoet – Artemisia vulgaris

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.