Groot kaasjeskruid – Malva sylvestris

Groot kaasjeskruid – Malva sylvestris

Groot kaasjeskruid is een bijzonder kruid met grote paarskleurige bloemen. Deze plant groeit zelfs in Nederland op veel plaatsen in het wild. Malva sylvestris dankt de naam groot kaasjeskruid aan haar ronde vruchten. De bloemen bloeien uitbundig en hebben een intense kleur.

Haar nectar trekt dan ook veel vlinders en bijen aan. Groot kaasjeskruid is niet alleen een mooie plant om te zien, maar kan ook nog eens gebruikt worden in diverse gerechten. Daarnaast heeft dit bijzondere kruid een geneeskrachtige werking.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bijzonder kruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 25×25 cm
Zaaidiepte: 0 cm
Planthoogte: 100-150 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Malva sylvestris

Bloemkleur:
Roze

Groot kaasjeskruid zaaien en planten

Groot kaasjeskruid kun je op twee manieren zaaien en planten. Het beste doe je dat in de border, de rand van een veldje of dichtbij een muur of schutting. Als je groot kaasjeskruid in de volle grond wilt zaaien en planten, dan doe je dat bij voorkeur in de maanden mei en juni. Onder glas of in een afgedekte bak kun je dit bijzondere kruid ook zaaien. De maanden maart tot en met juni zijn dan het meest ideaal.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen groot kaasjeskruid zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Speciale kenmerken

Groot kaasjeskruid is als eerste een echte insecten magneet. Mede door de felle kleur van haar bloemen en de zoete nectar die ze afgeeft. Ook in de keuken kan groot kaasjeskruid gebruikt worden. De bladeren van groot kaasjeskruid wordt veel gebruikt om salades wat extra pit mee te kunnen geven. De bloemen zijn ook eetbaar en smaken lekker zoet. Groot kaasjeskruid heeft ook een geneeskrachtige werking. Het wordt veel gebruikt om de geïrriteerde huid of het maag en darmstelsel tot rust te kunnen brengen.

Onderhoud

Groot kaasjeskruid eist geen specifieke verzorging. Wel vindt de plant het fijn om op een droge bodem te staan die toch is voorzien van voldoende voedingsstoffen. In droge perioden heeft groot kaasjeskruid wat meer behoefte aan water, maar de bodem mag nooit te nat zijn. Groot kaasjeskruid is niet bestand tegen vrieskou. Het is dan aan te raden om de wortels van de plant goed te beschermen. Als je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd, maakt de plant vanzelf weer nieuwe kleurrijke exemplaren aan.

Vorige
Korenbloem – Centaurea cyanus

Korenbloem – Centaurea cyanus

Volgende
Roomse kervel – Myrrhis odorata

Roomse kervel – Myrrhis odorata

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.