10 makkelijke groenten zaaien in mei

Pompoen groenten zaaien in mei
©ValeriyG – Pompoen zaaien in Mei

Met het oplopen van de buitentemperatuur, beginnen ook de groene vingers weer te kriebelen. Deze maand is dan ook bij uitstek geschikt om de moestuin te voorzien van wat lekkere groentesoorten. 10 makkelijke groenten zaaien in mei doe je heel eenvoudig aan de hand van de onderstaande lijst.

De meeste groenten die je in mei aanplant of zaait, kun je aankomend zomerseizoen al oogsten. Lekker bij een zomerse maaltijd of voor op de barbecue. Wat dacht je van gegrilde courgette uit eigen tuin? Of zelf gekweekte bleekselderij in een frisse rauwkostsalade? Kortom, het is de hoogste tijd om je handen uit de mouwen te steken. Natuurlijk kun je ook onze tuinkalender mei raadplegen voor nog meer handige zaaitips en weetjes.

1. Aubergine

Aubergine planten en zaaien in mei
©Pixefy – Aubergine

Waar we aubergine in de maand maart nog liever onder glas zouden voorzaaien, kunnen deze jonge plantjes in mei direct de volle grond in. De dagen en de bodem zijn namelijk al lekker opgewarmd. Aubergine houdt van een plaatsje in de zon.

Ze komen tussen juni en augustus in bloei waarna je de vruchten kunt oogsten. Deze paarse groente smaakt heerlijk op de barbecue, maar natuurlijk ook in de pasta. Makkelijke aubergine rassen om zelf te zaaien in de moestuin zijn bijvoorbeeld Galine F1 en Violette.

2. Augurk

augurken zaaien in mei
©Denisfilm – Augurk

Augurken kun je prima in mei zaaien in de moestuin. Deze makkelijke groente kan namelijk niet zo goed tegen kou. Heb je de augurken binnenshuis voorgezaaid? Dan kunnen ze vanaf half mei de grond in. IJsheiligen is dan namelijk voorbij. Zorg voor een zonnige plaats.

Augurken kun je op elk gewenst moment oogsten. Bijvoorbeeld als ze nog klein zijn, of iets groter om ze in te maken. Dit smaakt heerlijk bij diverse soorten stamppotten later in het seizoen. Natuurlijk smaken augurken uit eigen tuin ook lekker in een frisse zomerse salade. Makkelijke rassen zijn bijvoorbeeld Hokus en Diamant F1.

3. Bleekselderij

Bleekselderij zaaien in mei
©psisa – Bleekselderij

Ook bleekselderij is een lekkere zomerse groente. Vol van smaak om te verwerken in een frisse salade, maar ook in soepen en sauzen is bleekselderij een echte smaakmaker. Zorg voor een zonnige plaats in de moestuin en een goed bemeste bodem.

Ook water geven is heel belangrijk als je zelf bleekselderij wilt kweken vanaf mei. Makkelijke rassen zijn bijvoorbeeld Green Sleeves en Siegfriedo. Deze makkelijke groente oogst je als de stengels lekker vol en dik zijn. Bleekselderij kun je na de oogst ook prima invriezen.

4. Boerenkool

Boerenkool zaaien in mei
©Pixefy – Boerenkool

Deze typische wintergroente zaai je bij voorkeur in de maand mei. Dan kun je al vroeg in het koude seizoen genieten van een lekkere boerenkool stamppot. Dit koolgewas houdt van een goed bemeste bodem op een zonnige plaats. Kies dus een geschikt plaatsje uit in de moestuin.

Ongedierte en vogels zijn dol op de jonge plantjes, dus houd ze vooral in het begin goed in de gaten. Makkelijke rassen om zelf te zaaien in de moestuin zijn Westlandse herfst. Een vroeg ras dat je prima in mei kunt zaaien. Ook Redbor F1 is een aanrader als je boerenkool met paarse bladeren wilt kweken.

5. Chinese kool

Courgette zaaien in mei
©Samurkas – Chinese kool

Chinese kool is een knapperige en makkelijk te zaaien groente. Deze koolsoort kan snel doorschieten, je kunt daarom het beste direct in de volle grond zaaien vanaf eind mei tot half juni. Deze kool is een snelle groeier. Ze vraagt om een zonnig plekje én een bodem die voldoende bemest is.

Chinese kool is heel smaakvol en knapperig in salades, maar kan ook prima verwerkt worden in diverse roerbak gerechten. De bladeren van deze kool kun je ook als wrap gebruiken met een heerlijke vulling. Makkelijke Chinese koolsoorten om in mei te zaaien zijn bijvoorbeeld Granaat en Kiseki F1. Je kunt ook kiezen voor Merlot F1 als je paarse bladeren wilt in plaats van groene.

6. Courgette

Courgette zaaien in mei
©Azgek – Courgette

Courgette is een hele makkelijke groente om zelf te zaaien in de maand mei. Daarnaast is ze super veelzijdig én lekker in diverse gerechten. Dit vruchtgewas kan direct de volle grond in. Zorg wel voor een zonnige plaats of zaai in de tuinkas als je dat liever doet.

Courgette kun je snel oogsten. Vaak al binnen 6 weken. In de bloeiperiode verrast ze je ook nog eens met prachtige gele bloemen. Makkelijke courgette rassen waar je voor zou kunnen kiezen zijn Ambassador F1, maar je kunt ook kiezen voor de traditionele Black Beauty.

7. Paksoi

Paksoi planten en zaaien in mei
©Naramit – Paksoi

De sappige stengels van de paksoi zijn onweerstaanbaar lekker. Als je in de zomer wilt genieten van deze makkelijke groente, dan kun je de plantjes het beste in mei zaaien. Paksoi neemt genoegen met een plekje in de zon, maar ook halfschaduw voldoet.

Als de nachten in mei nog koud zijn, of bij nachtvorst, moet je de jonge plantjes wel beschermen. Ook regelmatige water geven is belangrijk als je paksoi wilt zaaien in mei. Ongeveer 8 tot 10 weken na het zaaien kun je paksoi oogsten. Makkelijke paksoi rassen voor in de moestuin zijn bijvoorbeeld Taisai en Kanton.

8. Paprika

Paprika planten en zaaien in mei
©Nikolay Ponomarenko – Paprika

Hoewel het voor zaaien nu te laat is, mag de paprika toch zeker niet ontbreken in deze lijst. Als je de jonge plantjes binnenshuis hebt voorgezaaid, dan kun je ze in mei uitplanten in de volle grond. Paprika zit bomvol met smaak en kun je heel eenvoudig zelf aanplanten in de moestuin. Paprika heeft niet veel verzorging nodig, behalve warmte, zon en voldoende water. Makkelijk paprika rassen om zelf te zaaien zijn bijvoorbeeld Orange Horizon en Lirica F1. Dit laatste ras geeft gele paprika’s.

9. Pompoen

Pompoen planten en zaaien in mei
©MNStudio – Pompoen

Als je in de herfst pompoen wilt kunnen oogsten, dan zaai je deze makkelijke groente natuurlijk in mei. Pompoen plaats je in de moestuin op een plaatsje in de halfzon. Houd er wel rekening mee dat deze groente behoorlijk wat ruimte nodig heeft.

Deze makkelijke groente heeft niet veel water nodig, alleen als het voor een lange periode erg warm en droog is. Zelf pompoen zaaien in mei kun je heel goed doen met rassen zoals Butternut, een lekkere zoete variant. Ook Baby Bear en Sweet Dumpling zijn makkelijke pompoensoorten om zelf te kweken in de moestuin.

10. Witte kool

Witte kool planten en zaaien in mei
©Betexion – Witte kool

Met witte kool kun je alle kanten uit. Reden te meer dus om deze lekkere groente in mei te zaaien. Dat kun je prima doen in de volle grond van je moestuin. Doe dat bij voorkeur op een zonnige plaats. Witte kool oogsten doe je aan het einde van de herfst, voordat het echt koud begint te worden.

Je kunt de groente dan bewaren, maar ook inmaken is een prima optie. Makkelijke witte koolsoorten om zelf te kweken in mei zijn Langedijker en Roem van Enkhuizen. Een snelgroeiende koolsoort die je tevens kunt gebruiken voor een smakelijke zuurkoolschotel.

Vorige
De Palmlelie of Yucca verzorgen als kamerplant

De Palmlelie of Yucca verzorgen

Volgende
Kalk strooien met de hand of verstrooier

Wanneer kalk strooien in de tuin en op het gazon?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.