10 makkelijke groenten zaaien in maart

Groenten zaaien in maart
©Jozef Culak – Plantuitjes

In maart is er van alles te doen in de moestuin. Onder andere het zaaien van een aantal makkelijk te kweken groenten. Sommige groenten heb je al voorgezaaid binnenshuis of in de kas. In deze maand is het de hoogste tijd om ze naar de volle grond te verhuizen. Er zijn ook soorten die je in maart direct buiten kunt zaaien. De temperaturen lopen al lekker op en de kans op nachtvorst wordt steeds kleiner.

Natuurlijk moet je jonge plantjes nog wel van enige bescherming voorzien als de nachten koud zijn. Pas vanaf IJsheiligen is het gewas echt veilig. Wil je jouw moestuin voorzien van een aantal lekkernijen? We hebben 10 makkelijke groenten die je kunt zaaien in maart voor je geselecteerd. Natuurlijk is er in het vroege voorjaar nog meer buiten te doen. In onze tuinkalender maart lees je precies welke klusjes dat zijn.

1. Aardappelen

Wie is er nou niet dol op aardappelen? Ze zijn super veelzijdig en op heel veel verschillende manieren te bereiden. Zelf aardappels kweken is eenvoudig om te doen. In maart kun je ze direct in de volle grond van de moestuin poten. Ze zijn blij met een plaatsje in de halfschaduw. Wil je zelf aardappelen poten in maart? Kies dan voor een makkelijk ras zoals de Bildstar of de Frieslander.

2. Broccoli

Broccoli mag zeker niet ontbreken in deze lijst van makkelijke groenten die je kunt zaaien in maart. Deze van oorsprong Zuid-Aziatische groente is niet alleen heel erg smakelijk, maar ook nog eens eenvoudig zelf te kweken als je over groene vingers beschikt. In de maand maart is het nog net te koud om de broccoli direct in de volle grond te zetten.

Zaai dus voor in een tuinkas of binnenshuis. Vervolgens kun je ze een maand later, als de grond wat meer is opgewarmd, naar buiten verplaatsen. Makkelijke broccoli rassen zijn onder andere Premium Crop F1 en Calabrese Calabria of Natalino.

3. Koolrabi

Een makkelijke kool die je in maart kunt kweken is koolrabi. Een groente met een bijzonder uiterlijk. Koolrabi kan in maart nog niet direct de koude grond in. Het beste is om deze veelzijdige groente voor te zaaien onder glas of binnenshuis. Zorg voor een lekkere luchtige bodem met een lage zuurgraad.

Denk je dat de bodem te zuur is voor het zaaien van koolrabi? Meng dan wat kalk door de aarde om de balans te herstellen. Gezonde koolrabi rassen die je zelf kunt zaaien in maart zijn Superschmelz en Blaro. Ook Lanro geeft mooie vol sappige koolrabi.

4. Radijs

Radijs is super smaakvol en kan gebruikt worden in diverse gerechten. Bijvoorbeeld in de soep, door de salade of de dressing. Maar, ook rauw met een beetje zout smaakt dit kleine rode knolletje heerlijk. Zelf radijs zaaien in maart is helemaal niet moeilijk om te doen. Zorg voor een zonnig plekje in de moestuin en zorg ervoor dat de bodem luchtig van structuur is maar toch voldoende vocht kan vasthouden.

Als je zelf radijs wilt gaan zaaien, dan kun je het beste kiezen voor een makkelijk ras. De meest bekende is misschien wel Cherry Belle en Ping Pong. Liever een kleurrijke groente in de moestuin? Overweeg dan om paarse Diana radijs te zaaien.

5. Rode biet

Rode bieten worden ook wel krootjes genoemd en zijn niet meer weg te denken uit de makkelijke moestuin. Ze zijn redelijk resistent tegen ziekten en plagen. Daarnaast kunnen ze in de maand maart direct in de volle grond worden gezaaid. In een tuinkas of afgedekte bak kan eventueel ook.

Het is wel verstandig om de bieten zaden eerst even te laten kiemen op een warme plaats. Dat neemt vaak maar een paar dagen in beslag. Zodra de rode bieten in de groei zijn, kun je de aarde van de half-zonnige standplaats voorzien van wat kalium om de groei te bevorderen. Makkelijke rode biet rassen om zelf te kweken zijn onder andere Bulls Blood en Pablo F1.

6. Rucola

In deze top 10 van makkelijk groenten die je kunt zaaien in maart mag rucola zeker niet worden overgeslagen. Deze pittige groente smaakt lekker in de pasta, maar ook in dressings en groene salades. Reden te meer om jouw moestuin van een aantal rijtjes rucola te voorzien dus. Plaats de rucola op een zonnige plaats.

Rucola kun je in maart direct in de volle grond zetten. Bereid de bodem voor door deze lekker los en luchtig te maken. Controleer wel regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte. Vooral vogels en slakken zijn dol op de jonge slabladeren. Populaire rucola rassen zijn Rocky Wild en Pronto.

7. Snijbiet

Snijbiet of warmoes lijkt een beetje op spinazie, maar dan alleen qua smaak. In de maand maart kun je deze makkelijke en veelzijdige groente direct in de volle grond van de moestuin zaaien. Daarbij is het wel belangrijk dat je kiest voor een zonnige of half zonnige plaats. Snijbieten houden van een bodem die rijk is aan stikstof. Dat komt tevens de groei van het bladgewas ten goede.

Geef snijbiet vooral in het beginstadium veel water, maar zorg ervoor dat de bodem niet verzadigd raakt. Ook moet je regelmatig controleren op de aanwezigheid van slakken. Snijbiet staat namelijk bovenaan de menulijst van dit ongedierte. Makkelijke snijbiet rassen om zelf te kweken in maart zijn Lucullus en Groene witribbige.

8. Spitskool

Een koolsoort die je in maart kunt gaan zaaien is spitskool. Heerlijk door een knapperige zomerse salade, geroosterd van de barbecue of verwerkt als stamppot. Van oorsprong is spitskool een Chinese groente. Gelukkig is ze al enige tijd goed geïntegreerd in onze Europese keuken.

Spitskool zaaien in de moestuin doe je in maart direct in de volle grond. Natuurlijk op een zonnig plekje. Ook bemesting is belangrijk als je deze koolsoort gaat kweken. Makkelijke spitskool rassen om te zaaien in maart zijn bijvoorbeeld Filderkraut en Eersteling. Wil je een koolsoort die resistent is tegen ziekten en plagen? Kies dan voor Capricorn F1.

9. Spruitkool

In de maand maart kun je ook aan de slag met het zaaien van spruitkool. We kennen deze makkelijke groente beter onder de naam spruitjes. Spruitkool kan in maart nog niet direct in de volle grond. Het beste kun je voorzaaien onder glas of in een afgesloten bak.

Een maand later kunnen de jonge plantjes al naar buiten. De meeste kou is dan wel uit de lucht. Zorg dan wel voor een warme en zonnige plaats in de moestuin. Wil je overlast van de koolvlieg voorkomen? Dan kun je de spruitkool ook voorzien van zogenaamde koolkragen. Populaire spruitjes rassen om in maart zelf te zaaien zijn Igor F1 en Amaroso.

10. Uien

Als smaakmaker mogen uien zeker niet ontbreken in deze lijst van 10 makkelijke groenten die je kunt zaaien in maart. Dit heerlijke wortelgewas kun je eigenlijk in alle gerechten gebruiken. In de maand maart zaai je de uien direct in de volle grond. Liever eerst in de kas? Ook dat is mogelijk. Je kunt ze dan later altijd nog uitplanten als je dat wilt.

Uien staan graag in de zon en hebben regelmatig water nodig als de buitentemperatuur oploopt. Houd de bodem lekker luchtig, want dit komt de groei van de uien ten goede. Dat geldt ook voor het verstrekken van voedingsstoffen. Populaire uienrassen om zelf in maart te zaaien of te planten zijn Rijnsburger en Ailsa Craig. Je kunt ook kiezen voor Radar als je uien wilt kweken die winterhard zijn.

Vorige
Anemonen planten in de tuin

Anemonen planten en verzorgen

Volgende
Buxus in pot

Buxus in pot verzorgen en snoeien

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.