10 makkelijke groenten zaaien in juni

Groenten zaaien in juni
©Anna Khromova – Courgette zaden

Juni is dé maand om lekker aan de slag te gaan in de moestuin. Er is een hoop onderhoud te doen, maar er kunnen ook veel groenten gezaaid én geoogst worden. Wil je verderop in het zomerseizoen of najaar kunnen genieten van verse producten uit eigen tuin? Dan voorzien we je graag van wat tips voor het zaaien van 10 makkelijke groenten in juni.

Lekkernijen zoals zoete maïs van de barbecue, frisse courgette in een zomersalade of zelf gekweekte pepers voor het marineren van vlees en het verrijken van gerechten. 10 makkelijke groenten zaaien in juni is niet alleen heel leuk om te doen maar ook nog eens erg lekker. In onze tuinkalender juni lees je ook welke klussen de maand juni nog meer met zich meebrengt.

1. Bitawiri

Bitawiri zaaien in juni
©Pixefy – Bitawiri

Bitawiri is een Surinaamse groente met een bittere smaak. Ze kunnen in juni de volle grond in, maar hebben door hun tropische komaf wel veel warmte en zon nodig. Deze bijzondere groente kun je verwerken in allerlei lekkere gerechten.

Voorbeelden daarvan zijn diverse visgerechten, stoofpotten en Moksi Alesi, een smaakvol gerecht uit de Surinaamse keuken. Wist je dat bitawiri uit eigen tuin ook nog eens heel gezond is? Deze bittere groente is namelijk rijk aan vitamine A, C en K.

2. Bloemkool

Bloemkool zaaien in juni
©Couleur – Bloemkool

Wil je deze herfst kunnen genieten van bloemkool uit eigen tuin? Dan kun je ze in de maand juni zaaien in de volle grond. Bloemkool is een super veelzijdige groente die je kunt koken, maar ook lekker kunt roerbakken of grillen. Ze staan heel graag op een zonnige plaats in de moestuin. Juist dan groeien ze uit tot mooie stevige kolen met een volle smaak. Bloemkool staat tussen juni en oktober in bloei, afhankelijk van wanneer je ze zaait natuurlijk.

3. Courgette

Courgette zaaien in juni
©Azgek – Courgette

Nog een makkelijke groente die je kunt zaaien in juni is courgette. Nu de buitentemperatuur al lekker zomers is, kun je courgette prima direct in de volle grond van de moestuin zaaien. Ook de stekjes die je binnen hebt opgekweekt kunnen in juni naar buiten. Kies wel een lekker zonnig plaatsje uit want deze veelzijdige groente is dol op de warme stralen van de zon én een bodem die rijk is aan voedingsstoffen. Courgette heeft veel water nodig maar de bodem mag nooit te vochtig blijven.

4. Maïs

Maïs zaaien in juni
©Sasapanchenko – Maïs

Maïs is een échte zomergroente. Wil je in augustus kunnen genieten van zoete maïs op de barbecue? Dan is juni dé perfecte maand om ze te zaaien. Dit lekkere gewas staat namelijk in juli en augustus in bloei. In de maand juni kun je deze delicatesse direct in de volle grond zetten. Houd er wel rekening mee dat de oogst pas echt goed lukt als je ze een plaatsje in de zon geeft. Ook het bemesten van de bodem is belangrijk bij het zaaien van deze makkelijke groente.

5. Okra

Okra kweken in de moestuin
©Fernando Augusto – Okra

Wil je jouw moestuin voorzien van een tropisch tintje? Dan kun je okra zaaien in juni. Een typische groente die veel wordt gebruikt in Surinaamse en Afrikaanse gerechten. Okra heeft veel zon en beschutting nodig, evenals een goed bemeste bodem. Houd daar dus rekening mee als je okra gaat zaaien in de moestuin. Dit tropische vruchtgewas staat in juli en augustus in bloei. Makkelijke rassen om zelf te zaaien zijn bijvoorbeeld Sonnenliebe en Clemson spineless.

6. Paksoi

Paksoi zaaien in juni
©Naramit – Paksoi

Paksoi is een lekkere knapperige groente die zich heel makkelijk laat zaaien in de moestuin. In juni kunnen ze direct buiten in de volle grond worden geplaatst. Paksoi smaakt lekker in soepen, maar natuurlijk ook in Chinese wok gerechten en in combinatie met rijst. Oogsten doe je, afhankelijk van het zaaimoment, van juni tot en met september. Houd er wel rekening mee dat paksoi een lekkernij is voor slakken. Goed opletten dus! Populaire paksoi rassen om zelf te kweken zijn Green Fortune en Kanton.

7. Boerenkool

Boerenkool plant in de moestuin
©Pixefy – Boerenkool

Boerenkool mag echt niet ontbreken in deze top 10 van makkelijke groenten die je kunt zaaien in juni. Zo kun je later in het jaar genieten van bijvoorbeeld een heerlijke stamppot. Boerenkool is niet alleen makkelijk te kweken, maar ook nog eens bijzonder smaakvol. Boerenkool houdt van de volle juni zon en heeft regelmatig water nodig.

8. Pompoen

Pompoen zaaien in juni
©MNStudio – Pompoen

Een makkelijke en kleurrijke groente die je in juni kunt zaaien in de moestuin. Pompoen kweken is heel leuk om te doen en je maakt er de lekkerste soepen en gerechten mee. Pompoen houdt van een plek in de zon. Ze hebben niet zoveel water nodig maar de bodem mag ook niet uitdrogen.

Is het erg nat in juni? Bescherm de pompoen dan tegen rotten door een plankje onder de vruchten te leggen. Oogsten doe je tussen juli en oktober. Zaai je in juni? Dan kun je ze nét op tijd oogsten voor Halloween. Populaire rassen zijn Uchiki Kuri (ook voor decoratie) en Sweet Dumpling.

9. Snijbonen

Snijbonen planten in de kas
©Pixefy – Snijbonen

Juni is dé maand voor het zaaien van snijbonen in de moestuin. Deze platte boontjes zijn bijzonder smaakvol en makkelijk te kweken. Ze staan het liefst in de zon en komen tussen juni en september tot bloei. Deze groente houdt van een luchtige bodem die bij voorkeur is voorzien van een beetje kalk.

Geef de snijbonen alleen water als het buiten warm of droog is. Controleer regelmatig op de aanwezigheid van de bonenvlieg zodat je jouw oogst gezond houdt. Lekkere snijboon rassen zijn Supermarconi en de opvallend paarse Sequoia.

10. Spitskool

Spitskool plant in de moestuin
©Felipe Palma – Spitskool

Knapperige spitskool kweken? Deze makkelijke groente kan in juni direct de volle grond in. Zo kun je in het najaar volop genieten van deze veelzijdige en smakelijke groente. Door de salade of een wokgerecht, maar natuurlijk ook als stamppot spitskool. Geef deze groente bij voorkeur een plaatsje in de zon en zorg voor een goed bemeste bodem.

Ook spitskool moet je regelmatig controleren op ongedierte. De kool bloeit tussen juni en september. Oogsten doe je als de bladeren nog netjes om de kool zitten gepakt. Lekkere spitskool rassen om zelf te zaaien zijn Filderkraut en rode Kalibos.

Vorige
Monstera of Gatenplant als kamerplant

De Monstera of Gatenplant verzorgen

Volgende
Pastinaak in de moestuin

Pastinaak kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.