10 makkelijke groenten zaaien in april

Zaaien in stektray en kiemblaadjes
©Mumemories – Groenten zaaien in April

De maand april vraagt om het zaaien van de lekkerste groenten. De dagen worden langer en de temperatuur schiet omhoog. Weet je niet zo goed welke groenten je in de maand april kunt zaaien en wil je het vooral niet te moeilijk maken?

We hebben 10 makkelijke groenten die je kunt zaaien in april voor je op een rij gezet. Zo kun je voordat de zomer begint al genieten van verse groenten uit eigen tuin. Natuurlijk kun je ook onze tuinkalender april raadplegen voor nog meer handige tips en tuinklussen in deze maand.

1. Amsoi

Amsoi zaaien in april
©LZF – Amsoi

Amsoi is een koolgewas dat naast lekkere groente ook prachtige bloemen geeft. Het plantje is makkelijk te kweken op een zonnige plaats in de moestuin. Kies voor rode of Mung Choi amsoi. Dit ras kun je nog sneller oogsten. Amsoi zaaien in april doe je bij voorkeur in de kas of een afgesloten bak. Dit koolgewas doet het uitstekende in Surinaamse gerechten, maar geeft ook een pittige smaak aan diverse groene zomersalades

2. Antroewa

Antroewa zaaien in april
©Pixefy – Antroewa

Antroewa komt van origine uit Oost-Afrika, maar voelt zich helemaal thuis in de Surinaamse keuken. Als je antroewa gaat zaaien in april, dan doe je dat het beste op een warme en zonnige plaats. De tuinkas of de vensterbank zijn hier prima geschikt voor. Dit vruchtgewas heeft een licht bittere smaak en kan prima worden gecombineerd met zoutvlees. Een bijzondere groente die je ook in april heel eenvoudig zelf kunt zaaien.

3. Artisjok

Artisjok zaaien in april
©JacLou DL – Artisjok

Artisjokken zijn bijzonder smakelijk en zijn eveneens een echte versierder in de moestuin. Je kunt ze in de maand april al prima voorzaaien op een warme plaats, maar je kunt er ook voor kiezen om ze direct in de volle grond te zaaien. Camus de Bretagne of Grand Vert de Laon zijn populaire artisjok rassen die zich makkelijk laten zaaien en kweken. Ze smaken perfect op de pizza, maar natuurlijk ook in de pasta. Artisjokken zijn ook een gezonde snack als je ze gegrild of gebakken eet.

4. Courgette

Courgette zaaien in april
©Azgek – Courgette

In deze top 10 van makkelijke groenten die je kunt zaaien in april mag courgette zeker niet ontbreken. Deze veelzijdige groente laat zich makkelijk zaaien en kweken in de moestuin. Dat doe je bij voorkeur in de volle zon. Courgette komt van origine uit Noord-Amerika maar is ondertussen niet meer weg te denken uit de wereldkeuken. In april kun je courgette het beste zaaien in een verwarmde kas of een afgesloten koude bak.

5. Knolselderij

Knolselderij zaaien in april
©Hans Braxmeier – Knolselderij

Deze lekkere traditionele groente mag zeker niet ontbreken in de moestuin. Dit knolgewas kun je in de maand april al zaaien in de tuinkas of koude kas. Knolselderij laat zich bijzonder makkelijk kweken. De pittige en zoete smaak van de knol komt tot zijn recht in heel veel gerechten, zeker in de groentesoep. Kies voor een knolselderij ras zoals Monarch of Prager reuzen. Je bent dan zeker van een goede oogst zonder dat je hier al te veel moeite voor hoeft te doen.

6. Komkommer

Komkommer zaaien in april
©Mosab Biltawi – Komkommer

Komkommer is één van de meest makkelijke groente die je in april kunt gaan zaaien. Gelukkig maar, want deze frisse groente smaakt bij heel veel snacks en gerechten. Zorg daarbij wel voor een plaatsje in de zon. Dit kan binnenshuis in de vensterbank zijn, maar natuurlijk ook in de tuinkas. Populaire komkommerrassen zijn bijvoorbeeld Market More of Cucamelon. Kies dit laatste ras als je zelf ronde komkommers wilt kweken in april.

7. Koolrabi

Koolrabi zaaien in april
©Markus Spiske – Koolrabi

Koolrabi is een heerlijke groente die zich prima laat zaaien in de maand april. Dat kun je direct in de volle grond van de moestuin doen. Kies daarvoor wel een plaatsje uit in de zon. De knollen van koolrabi groeien boven de grond. Kies voor een zacht smakend ras zoals bijvoorbeeld Delikatess, of voor Superschmelz als je écht grote knollen wilt kweken. Ook het blad van koolrabi is eetbaar. Je verwerkt de knol vooral in stamppotten, maar ook rauw om een salade een frisse bite te kunnen geven.

8. Maïs

Maïs zaaien in april
©Sasapanchenko – Maïs

Ook maïs is een makkelijke groente die je in de maand april kunt zaaien. Deze uit Zuid-Amerika afkomstige lekkernij smaakt straks overheerlijk bij de barbecue. Als je wilt zaaien in de maand april, dan kun je het beste voorzaaien in de kas of een afgesloten bak. Een maand later kunnen ze de volle grond al in.

De vrolijke lange planten met de gele kolven brengen wat extra kleur in je moestuin. Na de oogst kun je mais grillen met roomboter, maar natuurlijk ook verwerken in de chili con carne of de salade. Tasty Sweet en Golden Bantam zijn maïsrassen die je heel eenvoudig zelf kunt zaaien in april.

9. Palmkool

Palmkool zaaien in april
©Anandasandra – Palmkool

Palmkool doet qua uiterlijk een beetje denken aan boerenkool. De smaak is echter wat delicater. Van origine komt deze groente uit de gebieden rondom de Middellandse Zee. Je kunt palmkool in april het beste zaaien in een verwarmde of afgesloten kas. Deze heerlijke groente kun je niet alleen verwerken tot een stamppot, maar je kunt er ook verse pesto én pasta mee maken. Naast lekker is palmkool ook nog eens een hele gezonde groente.

10. Pepers

Pepers zaaien in april
©Italiano – Pepers

In de maand april kun je beginnen met het zaaien van pepers. Zo kun je deze aankomende zomer verwerken in allerlei lekkere gerechten, dressings en sauzen. Kies voor milde of juist lekkere pittige varianten. Pepers zijn eenvoudig te kweken op een zonnige plaats. Voorzaaien doe je dus in de tuinkas of in de vensterbank. Ben je een liefhebber van pittig? Dan is de Habanero peper wellicht de beste keuze voor jou. Houd je het liever wat milder, zaai dan jalapeno pepers in de maand april.

Vorige
Zaailingen ontkiemen in eierdoos

Goed idee: zaaien in eierdozen

Volgende
Vrouw ook palmkool uit moestuin

8 moestuin beginnersfouten en hoe je ze voorkomt

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.