Groenten kweken in bakken en potten

Groenten kweken in bakken en potten

Als je niet over een ruime tuin beschikt maar toch graag wilt tuinieren, is groenten kweken in bakken en potten dé perfecte oplossing. Bakken en potten nemen niet veel ruimte in beslag. Daarnaast zijn ze makkelijk te verplaatsen zodat je overal waar je wil zelf verse groenten kunt kweken. Ideaal dus als je een appartement of woning hebt met alleen een klein balkon of terras.

Groenten kweken in bakken en potten kan op verschillende creatieve manieren. Enkele leuke voorbeelden zijn oude keramische potten, wasbakken of zelfs antieke badkuipen. Zolang de bak of pot maar stevig genoeg is en een goede waterafvoer aan de onderzijde bevat. Wil je het iets minder creatief aanpakken? Kies dan simpelweg voor een of plastic bak en pot. Deze kun je vinden bij ieder tuincentrum.

Een goede afwatering kun je makkelijk zelf creëren door het boren van enkele gaten. Een doorsnede van 1 centimeter is voldoende. Op de bodem van de pot of bak plaats je vervolgens grind of hydrokorrels die het water goed afvoeren en de inhoud vasthouden.

Groenten kweken in houten bakken

Houten bakken om groenten in te kweken zijn bijzonder populair. Ze geven je terras of balkon direct een gezellig aanzicht. Zorg er daarbij wel voor dat het hout van hoge kwaliteit is om houtrot tegen te gaan. Gebruik geen behandeld of geïmpregneerd hout. De chemicaliën die hiervoor worden gebruikt kunnen de grond vervuilen en de planten behoorlijk wat schade toebrengen.

Groenten kweken in houten bakken doe je het beste in cederhout of redwood. Natuurlijk kun je ook op zoek gaan naar authentieke houten bakken. Je vind ze veelal bij de kringloop of zelfs op internet. Zo creëer je in een handomdraai een leuke landelijke sfeer op jouw terras of balkon. Natuurlijk is het niet voor iedereen makkelijk om met houten bakken te werken. Ze kunnen zwaar en lomp zijn. Je kunt dan kiezen voor plastic bakken en potten. Een goede doorsnee is ongeveer 20 centimeter. Zo heeft de groenteplant voldoende ruimte om te groeien en een goede oogst te geven.

De juiste grond voor je moestuinbak

Het is van groot belang om de bakken en potten te voorzien van een geschikte grond. Deze kun je het beste kant en klaar kopen. Een goede keuze hiervoor is een biologische moestuin potgrond. Je bent dan verzekerd van schone grond die vrij is van ziektekiemen en onkruidzaden. Daarnaast beschikt de grond over goede water afvoerende én vasthoudende eigenschappen. Zo worden je zelf gekweekte groenten nooit te nat en is de kans op ziektes en plagen van bijvoorbeeld bladluizen minimaal. Vul de bakken en potten tot ongeveer 2 cm onder de rand. Zo heb je straks nog voldoende ruimte over als je eventueel kalium, fosfor of stikstof toe wilt voegen.

De juiste voeding voor groenten kweken in bakken en potten

De bodem van de bakken en potten die je gebruikt om zelf groenten in te kweken, is gemaakt om overtollig water snel en efficiënt af te kunnen voeren. Het toevoegen van extra voeding is daardoor geen overbodige luxe. Een slechte waterafvoer kan schimmels en ziektes veroorzaken. Aangetaste wortels zorgen ervoor dat je planten zullen afsterven. Voeding geven bij het kweken in bakken doe je het beste in een vloeibare variant. Kijk daarbij goed naar de individuele behoeften aan voedingswaarden van de groenteplanten en pas het soort meststof daar op aan.

Zon bepaald de smaak en bloei van je groenten

Over het algemeen gezien hebben groenteplanten ongeveer 5 a 6 uur zonlicht per dag nodig. Hou er daarbij wel rekening mee dat sommige groentesoorten meer direct daglicht nodig hebben zoals bijvoorbeeld tomaten en komkommer. Dit is nodig om bloemen te laten bloeien en daardoor kunnen de groenteplanten vruchten aanmaken.

Als je ook bloemen wilt kweken in bakken en potten dan liggen deze waarden anders. In dat geval is het goed om de aanbevelingen voor de bloemsoort in acht te nemen. Om het jezelf nog makkelijker te maken is het goed om groenten en bloemen te kweken die hetzelfde aantal zonuren nodig hebben. Natuurlijk kun je ook kruiden in dezelfde bakken en potten kweken. Maar als je nog meer ruimtewinst wilt creëren voor jezelf, dan kun je ook kruiden kweken in de keuken.

Vorige
Tuinkalender met zaaikalender voor de maand maart

Tuinkalender maart: de maand van waardevolle klusjes

Volgende
Glas met sap voor een gezonde levensstijl

8 onmisbare tips voor gezond eten en drinken

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.