5 groenblijvende bodembedekkers voor in de tuin

Groenblijvende bodembedekkers
©Svetlana Gorban – Groenblijvende bodembedekkers

Groenblijvende bodembedekkers zijn niet alleen heel leuk om naar te kijken, maar ze hebben ook een praktische functie. Ze helpen je namelijk bij het voorkomen van onkruid. Deze bodembedekkers zorgen dat jouw tuin eruit ziet als een zee van bloeiend groen.

Niet alleen in het voorjaar en in de zomer, maar ook in de winter. Er zijn namelijk tal van groenblijvende bodembedekkers die perfect winterhard zijn. We hebben de 5 mooiste groenblijvende bodembedekkers voor je op een rij gezet. Zo hoef jij alleen nog een keuze te maken.

De mooiste bodembedekkers die groen blijven in elk seizoen

Deze groene kruipers voorkomen dat je te maken krijgt met kale plekken in de border of tuin. Omdat ze de bodem in zijn geheel bedekken, blijft er geen of weinig ruimte meer over voor onkruid. Nog een bijkomend voordeel van groenblijvende bodembedekkers is dat ze goed winterhard zijn en prima groeien op schaduwrijke plaatsen. Bijvoorbeeld onder een grote boom.

Liever een bodembedekker met witte bloemen of andere kleurrijke bloeiers? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Om voor jou de keuze makkelijker te maken, hebben we de 5 leukste groenblijvende bodembedekkers voor je op een rij gezet.

1. Mansoor

Groenblijvende bodembedekkers mansoor
©Gubernat – Asarum europaeum

De Latijnse benaming voor mansoor is asarum europaeum. De glanzende bladeren van deze bodembedekker zijn een echte eyecatcher. Mansoor is prima winterhard en zal ook tijdens de herfst en winter zijn mooie diepgroene kleur behouden. De bodembedekker vergt niet veel verzorging en neemt genoegen met een schaduwrijke plaats.

Wel houdt deze mooie groenblijvende kruiper van een licht vochtige bodem. Daar moet je dus in de zomerperiode wel rekening mee houden. Met een maximale hoogte van 20 centimeter mag de mansoor écht niet ontbreken in deze top 5.

2. Klimop

Groenblijvende bodembedekkers klimop
©Hans Braxmeier – Hedera helix

De meest populaire van alle groenblijvende bodembedekkers is toch wel de klimop. De Latijnse benaming voor deze bekende kruiper is hedera helix. Je zou verwachten dat de klimop vooral graag de hoogte in groeit, maar ze doet het ook prima als bodembedekker als je het plantje regelmatig voorziet van een flinke snoeibeurt.

Je kunt hedera prima in de schaduw planten. Ze zal zich direct ontpoppen als razendsnel groeiende bodembedekker waardoor ze onkruid het nakijken geeft.

3. Schaduwkruid

Groenblijvende bodembedekkers schaduwkruid
©Manfred Richter – Pachysandra terminalis

Ben je op zoek naar een groenblijvende bodembedekker met witte bloemen? Dan zou je ongetwijfeld moeten kiezen voor schaduwkruid. De Latijnse naam van deze sterke bodembedekker is pachysandra terminalis. Ze wordt niet groter dan 20 centimeter en geeft in de zomerperiode prachtige witte bloemen. Daarmee steekt ze heel mooi af tegen de rest van de begroeiing.

Zoals de naam al doet vermoeden staat schaduwkruid het liefst op een gelijknamig plaatsje in de tuin. Ze kruipt mooi over de bodem en hult de border in een deken van witte bloemetjes. Ook in de winter en herfst blijft deze bodembedekker groen.

4. Blauwe maagdenpalm

Groenblijvende bodembedekkers blauwe maagdenpalm
©Jan Haerer – Vinca minor

Een schattige groenblijvende bodembedekker met paarse bloemen. De Latijnse naam van maagdenpalm is vinca minor. Ze komt in het voorjaar in bloei en bedekt de bodem van jouw tuin als een paarse bloemenzee. Blauwe maagdenpalm wordt met een maximale hoogte van 40 centimeter iets hoger dan andere bodembedekkers.

De maagdenpalm houdt van een vochtige bodem en kan zowel in de volle zon als in de schaduw worden geplant. Deze groenblijvende bodembedekker met bloemen is goed winterhard. Je kunt er dus ook in het naseizoen van blijven genieten.

5. Elfenbloem

Groenblijvende bodembedekkers elfenbloem
©Sonja Kalee – Epimedium grandiflorum

Nog een prachtige groenblijvende bodembedekker is de elfenbloem. Haar Latijnse naam is epimedium grandiflorum. Deze kruiper krijgt mooie bloemen in de kleur wit, roze of geel. Ook haar blaadjes zijn bijzonder gevormd en zijn groen-rood van kleur. Dat blijft het hele jaar zo. De elfenbloem doet het als groenblijvende en winterharde bodembedekker goed in de schaduw en vergt niet veel water. Ze wordt niet groter dan 30 centimeter.

Groenblijvende bodembedekkers planten op een schaduwrijke plaats

Het voordeel van de bovenstaande top 5 bodembedekkers is dat ze winterhard zijn en hun mooie groene kleur in de winter niet verliezen. Daarnaast vormen ze een mooie dichte deken in de border waardoor je minder last zult hebben van onkruid.

Ook kun je ze zowel in de schaduw als in de zon plaatsen, afhankelijk van de soort die je kiest. Heb je dus een lege ruimte onder een boom of grote struik? Dan heb je een prima plekje gevonden om zelf groenblijvende bodembedekkers te planten in de tuin.

Vorige
Gazon onderhouden

Stappenplan: gazon onderhouden in het voorjaar en najaar

Volgende
Avocadoplant kweken uit pit

Je eigen avocadoplant kweken uit een pit

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.