Goudsbloem – Calendula officinalis

Goudsbloem – Calendula officinalis

Goudsbloem is een bijzonder heilig kruid. Het plantje heeft een mooi uiterlijk, maar bezit daarnaast ook nog diverse medicinale eigenschappen. Goudsbloem is oliehoudend en wordt ook veel gebruikt als huidcrème. Bijvoorbeeld ter voorkoming of genezing van eczeem en wratten. Ook spataderen en winterhanden zijn te behandelen met de bladeren en de bloemen van de goudsbloem. Het kruid is zelf eenvoudig te kweken in de tuin of moestuin.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Heilige kruiden
Standplaats: Zon
Plantafstand: 20×20 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-50 cm
Bloeiperiode: Juni t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Calendula officinalis

Bloemkleur:
Oranje

Goudsbloem zaaien en planten

Goudsbloem zaaien en planten is niet moeilijk. Het plantje laat zich heel eenvoudig telen en stelt niet veel eisen aan de bodem. Zaaien doe je het beste tussen maart en april. Goudsbloem staat tussen juni en september in bloei. Je kunt dus een lange periode oogsten. Je kunt goudsbloem zelf zaaien en planten in de volle grond, maar in een bloempot kan ook.

MrtAprMei
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen goudsbloem zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Speciale kenmerken

Goudsbloem is een oliehoudend gewas. De medicinale werking van calendula (goudsbloem) laat wondjes genezen en verlicht brand en schaafwonden. Mede doordat goudsbloem een positief effect heeft op de aanmaak van rode bloedcellen. Ook is het effectief en preventief te gebruiken bij trombose. Goudsbloem bevat ook veel antioxidanten. In de vorm van thee verwijderd het de schadelijke stoffen uit je lichaam.

Onderhoud

Goudsbloem is een sobere plant. Dat betekent dat het weinig verzorging of speciaal onderhoud nodig heeft. Wel is het belangrijk dat de grond een fijne structuur heeft en dat je deze regelmatig controleert op de aanwezigheid van onkruid. Daarnaast is het ook belangrijk dat je uitgebloeide knoppen verwijderd. Zo kun je lekker lang blijven oogsten en ontstaan er telkens weer nieuwe bloemen.

Vorige

Zoete koekjes bakken met jam en havermout

Volgende

Gevulde vegetarische groentesoep

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.