De Goudpalm of Areca palm verzorgen

Goudpalm of Areca palm in de woonkamer
©Serezniy – Areca palm

De Areca palm wordt ook wel eens de Goudpalm genoemd. Een heerlijk tropische kamerplant die elke ruimte de sfeer geeft die het nodig heeft. Een goede verzorging is daarbij wel van belang. De Areca komt van origine uit Madagaskar en is gewend aan een hoge luchtvochtigheid.

Wil je extra lang kunnen genieten van jouw Goudpalm of Areca palm? Dan komen de onderstaande verzorgingstips zeker van pas. Met de juiste verzorging houd jij de Areca palm gezond, maar ze doet hetzelfde voor jou. Deze tropische kamerplant zorgt namelijk voor een uitstekende luchtkwaliteit.

De Areca palm water geven en voorzien van de juiste bodem

Natuurlijk hebben ook tropische kamerplanten behoefte aan water. Water geven doe je dan ook regelmatig, maar wel in beperkte mate. Je kunt beter wat vaker kleinere beetjes lauw water geven. De grond blijft zo lekker vochtig zonder nat te zijn, want daar heeft de Areca palm een hekel aan. Tussen april en september kun je eens in de 14 dagen ook wat palmvoeding toevoegen aan het water.

Wil je de bladeren van de Goudpalm lekker fris en groen houden? Spray ze dan regelmatig in met water. Dat doe je het beste met een plantenspuit. Zeker in de winter als de lucht wat droger is door de centrale verwarming is dat een aanrader. Door de palmbladeren regelmatig te besproeien met water voorkom je tevens ongedierte en stofvorming op het blad.

Heb je je zelf een Areca palm cadeau gedaan? Dan begint jouw verzorging met het kiezen van een goede bodem. Gebruik bij voorkeur een hoogwaardige grond met korrels. Deze zorgen ervoor dat de grond niet te nat blijft. Een voorbeeld van goede grond voor een Areca palm is bijvoorbeeld Vulcaponic.

De beste standplaats voor de Areca palm

Deze tropische kamerplant is dol op licht. Zorg er dus voor dat je een standplaats uitzoekt waarbij de plant van voldoende (indirect) daglicht wordt voorzien. Let daarbij wel even op de stralen van de zon. Hier kan het blad van de Areca niet zo goed tegen waardoor het uiteindelijk zal verkleuren.

Het is belangrijk om te zorgen dat de luchtvochtigheid redelijk normaal is. Als de luchtvochtigheid in de ruimte namelijk aan de lage kant is, dan kan de Areca palm last krijgen van ziekten en ongedierte. Een bekend probleem bij deze tropische kamerplant is wolluis en spint. Gelukkig kun je dit goed bestrijden met natuurlijke middelen.

De Areca palm snoeien

Als je jouw tropische kamerplant in goede conditie wilt houden, dan moet je de Areca palm regelmatig snoeien. Hiermee verwijder je oude bladeren waardoor de energie van de plant gebruikt kan worden voor de vorming van nieuw palmblad. Het snoeien van de Goudpalm is heel eenvoudig. Verkleurde bladeren kun je wegknippen bij de stam. Ze zijn meestal geel van kleur en bevinden zich onderin de plant.

Is het blad van jouw Areca palm niet oud maar wel verkleurd? Dan kan een aantal oorzaken hebben. Geel blad kan duiden op teveel direct zonlicht. De bladeren verkleuren omdat ze verbranden door de stralen van de zon. Geel blad kan tevens een voedingsgebrek betekenen. Bruin blad kan duiden op een standplaats op de tocht. Bijvoorbeeld bij een deur of een raam die vaak open en dicht gaat.

Vorige
Pup eet bloemen in de tuin

Pas op! Dit zijn 25 giftige planten voor honden

Volgende
Narcissen in bloei

Narcissen planten en verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.