Golden Retriever kopen? Lees dan eerst deze tips

Golden Retriever kopen? Lees dan eerst deze tips

Ben je van plan om jouw gezin uit te breiden met een Golden Retriever? Dan maak je een uitstekende keuze. De Golden is namelijk een familiehond bij uitstek. Ze zijn niet alleen sociaal en vriendelijk, maar ook nog eens heel intelligent. Daarnaast hebben ze een zachtaardig karakter en een hoog incasseringsvermogen. 

De Golden Retriever kan dus ook prima samen met andere huisdieren en kinderen. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een Golden Retriever pup, is het fijn als je wat meer weet over de raskenmerken. Waar moet je op letten als je een Golden Retriever wilt kopen en past dit ras wel bij jou? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze leuke honden.

De raskenmerken van Golden Retrievers

De Golden Retriever komt van origine uit Engeland. Daar werden ze voornamelijk gefokt en ingezet voor de jacht op eenden en wild. De Golden was vooral goed in het opsporen en apporteren van de prooi. Daarnaast zijn het fantastische zwemmers.

De oorsprong van de Golden Retriever kent echter ook een andere kant. Het ras zou namelijk zijn ontstaan uit het kruisen van een groep geredde circushonden uit Rusland. Lord Tweedmouth zou de honden hebben gekruist met bloedhonden, waaruit naar verluid de Golden Retriever is ontstaan. 

Gelukkige golden retriever binnen
©AndrewLozovyi – Golden Retriever binnen

Deze vriendelijke rashonden hebben een zachtaardig karakter. Ze hebben behoefte aan veel beweging en zijn dol op afwisseling. Naast sociaal kan de Golden ook eigenwijs zijn. Maar, het leergierige overheerst. De schofthoogte kan variëren van 55 tot en met 60 cm. Het hoofd is robuust en breed. De snuit is spits gevormd terwijl de oren wollig en afhangend zijn.

De Golden Retriever heeft een zachte waterafstotende middellange vacht die licht krullend van structuur is. Deze honden hebben een licht omhoog gedragen staart met een flinke “vlag”. Daarmee wordt de wapperende beharing van de staart bedoeld. De Golden Retriever komt voor in één kleur met schakeringen. De goudblonde vachtkleur kan licht of juist donker zijn.

Is een Golden Retriever een geschikte hond voor mij?

Golden Retrievers kunnen zich prima aanpassen aan een situatie. Dat maakt ze goede terrein bewakers, maar tegelijkertijd ook gezellige huishonden. Dit ras heeft wel voldoende beweging en uitdaging nodig. Als ze niet vrij op het erf kunnen lopen, dan moet je ze dagelijks op een flinke wandeling kunnen trakteren.

Al dan niet afgewisseld met een zwempartij. De retriever kan ook waaks zijn, maar nooit van nature vals. Het is geen overmatige blaffer en heeft over het algemeen een rustig karakter. Ben jij actief en enthousiast? Vind je het leuk om met een hond te werken of te trainen? Dan is de Golden Retriever absoluut een hondenras dat bij je past. 

Waar op letten bij de aanschaf van een Golden Retriever pup?

Pasgeboren golden retriever puppies op een deken
©phb.cz – Golden Retriever puppies

Een Golden Retriever is een veelgevraagd en populier ras. Het vinden van een goede fokker zal dan ook niet veel moeite kosten. Mede door de populariteit van dit ras, stijgt ook de vraag. Let er bij de aanschaf van een Golden Retriever dus goed op met welke verkoper je te maken hebt. Dit ras is namelijk zeer geliefd bij broodfokkers. Andere zaken waar je op moet letten als je een Golden Retriever pup wilt kopen zijn: 

  • De pups groeien op in huiselijke kring
  • De ogen zijn donkerbruin van kleur en helder 
  • De vachtkleur varieert van goudblond tot roomwit
  • De pups hebben geen aftekeningen
  • De ouderdieren, zeker de moeder van de pups, is aanwezig

Als je een Golden Retriever pup koopt, let je als vanzelfsprekend ook op de aanwezigheid van de gezondheidsverklaring én het aantal vaccinaties. Vaak moet je zelf zorg dragen voor de laatste vaccinatie. Vraag of de pups zijn ontwormt en zo ja, met welk middel. Zo voorkom je resistentie als je jouw pup ook thuis nog eens wilt ontwormen. 

Controleer of het chipnummer van de pup overeenkomt met de “Backhome” sticker in het paspoort. De fokker moet verplicht in het bezit zijn van een reader, zodat de chip afgelezen kan worden. Omdat Golden Retrievers veelvuldig worden gefokt, is het bij de aanschaf van een pup ook belangrijk om de betrouwbaarheid van de fokker te controleren. Een gerenommeerde fokker is in de meeste gevallen aangesloten bij de rasvereniging. 

Is een Golden Retriever gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Golden Retrievers kunnen bovengemiddeld gevoelig zijn voor erfelijk belaste ziektes en aandoeningen. Koop jouw pup daarom altijd bij een erkend fokker. Deze fokt met gezonde ouderdieren die aan de gezondheidsrichtlijnen van de rasvereniging voldoen. Zo sluit je het meeste risico op vervelende aandoeningen uit. Golden Retrievers kunnen gevoelig zijn voor allergie, maar ook voor HD of ED. 

Deze aandoening staat ook wel bekend als heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ook myelopathie is een veelvoorkomende aandoening. Deze ziekte uit zich op een leeftijd die varieert van 6 tot 8 jaar. Deze erfelijke aandoening is vergelijkbaar met de symptomen van MS bij mensen. De aandoening is degeneratief. Dat betekent dat de problemen met de coördinatie én het uitvallen van ledematen steeds erger wordt.